Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pyszne gołąbki z dodatkiem pieczarek

wioletkawojcik

P1820344

Pyszne gołąbki z dodatkiem pieczarek

1,5 kg mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, 1/2 kg suchego ryżu, 1/2 kg pieczarek, średnia cebula, duża cebula, majeranek - 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, szczypta chili. Dodatkowo 2 kapusty - użyłam kapusty stożkowe, liście laurowe 3 - 4 szt, ziele angielskie 4 szt

Do zmielonego mięsa dodałam ugotowany tak nie całkiem do miękkości ryż, surową pokrojoną drobno średnią cebulę, starte na tarce o dużych oczkach pieczarki usmażone na łyżce masła z dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, majeranek, sól, pieprz i chili. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Gotowym farszem nadziewałam sparzone liście kapusty. Gotowe gołąbki ciasno ułożyłam w 5 l niskim garnku. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli. Całość załałam wrzącą wodą tak do 3/4 wysokości gołąbków. Gotowałam od zagotowania pod przykryciem ok 50 min na małym ogniu. Z podanych składników wyszło 35 małych gołąbków

Szkl pojemnosc 250 ml
 
 
 

 

 

Sałatka z konserwowym selerem

wioletkawojcik

P1820277

Sałatka z konserwowym selerem

Seler konserwowy 320 g, kukurydza konserwowa 170 g, ogórki konserwowe 5 - 6 szt, dowolna szynka 15 dag - użyłam szynkę pieczoną, por biała część ok 10 cm, ser żółty 10 dag, duży ząbek czosnku, kwaśna śmietana - użyłam 18 %, majonez, sól, pieprz

Do odcedzonego z zalewy selara dodałam odcedzoną kukurydzę, pokrojony w cienkie półplasterki por, pokrojoną w kostkę szynkę, ogórki oraz starty na dużych oczkach ser. Do całości dodałam 3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Gotową sałatkę przełożyłam do pojemnika z pokrywką - schłodziłam w lodówce

Popękane ciasteczka

wioletkawojcik

P1820251

Popękane ciasteczka

Dwie pełne szkl mąki - użyłam mąkę tortową, 100 g masła, 1/2 szkl cukru ( kryształ ), 1/2 szkl kakao, 2 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, dowolny aromat - użyłam rumowy, cukier puder

Masło stopiłam. Do stopionego masła dodałam kakao - mieszałam do połączenia się składników. Całe jajka mikserem na najwyższych obrotach miksowałam kilka minut aż rozpuścił się cukier. Do masy jajecznej dodałam mąkę którą wcześniej wymieszałam z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu i letnią masę kakaową - zagniotłam jednolite ciasto. Kulę ciasta schowałam do lodówki na godzinę. Po godzinię ze schłodzonego ciasta urywałam kawałki i formowałam kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kulki ciasta delikatnie spłaszczyłam a następnie wierzch obtoczyłam w cukrze pudrze. Gotowe ciasteczka  w odstepach ok 3 cm układałam na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra - dół 20 mminut

Szklanka pojemność 250 ml

Owocowy tort bezowy

wioletkawojcik

P1820149

Owocowy tort bezowy

Bezowe blaty tortowe

6 białek, szkl cukru, łyżka soku z cytryny, szczypta soli

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do mocno sztywnej piany dodawałam partiami cukier. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach kilka minut aż rozpuścił sie cukier. Na koniec dodałam sok z cytryny - zmiksowałam. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Na papierze narysowałam dwa prostokąty o wymiarach 27 x 20 cm. Masę białkową podzieliłam na dwie części - rozłożyłam na narysowanych prostokątach. Piekłam 10 minut w nagrzanym piekarniku do 150 st z grzałką góra - dół + termoobieg. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 st - piekłam 2 godziny. Po 2 godzinach wyłączyłam piekarnik, studziłam bezę przy uchylonych drzwiczkach

Szkl pojemność 250 ml

Krem

1/2 l śmietanki 36 % - użyłam śmietankę łowicką, 330 g kwaśnej śmietany - użyłam 18 % firmy Zott, galaretka o smaku cytrynowym - użyłam galaretkę firmy Winiary

Schłodzoną śmietankę przelałam do wysokiego naczynia. Mikserem na najwyższych obrotach miksowałam kilka minut aż smietana zrobiła się dobrze gęsta. Do gęstej ubitej śmietany dodałam całą kwaśną smietanę. Miksowałam kilka sekund mikserem na najwyższych obrotach - do połączenia się składników. Następnie do śmietan dodałam całą tężejącą ( glutowatą ) galaretkę - krótko mikserem na najwyższych obrotach połączyłam składniki. 3/4 kremu rozsmarowałam pomiędzy blaty bezowe - lekko dociskając wierzchni blat do kremu. Wierzch posmarowałam pozostałym kremem. Na wierzchu ciasta poukładałam owoce. Tort przełożyłam 3 godziny przed podaniem- schłodziłam w lodówce

 

Tortowe blaty bezowe

wioletkawojcik

30008010_1010178272482951_617432496_n

Bezowe blaty tortowe

6 białek, szkl cukru, łyżka soku z cytryny, szczypta soli

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do mocno sztywnej piany dodawałam partiami cukier. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach kilka minut aż rozpuścił sie cukier. Na koniec dodałam sok z cytryny - zmiksowałam. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Na papierze narysowałam dwa prostokąty o wymiarach 27 x 20 cm. Masę białkową podzieliłam na dwie części - rozłożyłam na narysowanych prostokątach. Piekłam 10 minut w nagrzanym piekarniku do 150 st z grzałką góra - dół + termoobieg. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 st - piekłam 2 godziny. Po 2 godzinach wyłączyłam piekarnik, studziłam bezę przy uchylonych drzwiczkach

Szkl pojemność 250 ml

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci