Menu

Zasmakuj z Wioletką

Łosoś bałtycki

wioletkawojcik

P1760047

Łosoś bałtycki

Filety z łososia pokroiłam na odpowiedniej wielkości kawałki. Skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą, cytrynowym pieprzem, delikatnie granulowanym czosnkiem i majerankiem. Obtoczyłam w mące wymieszanej z bułką tartą w proporcji 1:1. Smażyłam na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na małym ogniu, aż ryba ładnie sie zarumieniła. Podałam z kaszą z ogórkiem i surówka z kapusty i pora

Kasza z kiszonym ogórkiem

Szklanka jęczmiennej kaszy - użyłam perłową, ogórki kiszone 20 dag - użyłam domowe, mała cebula, sól, pieprz, olej , masło, woda

W rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju. Do gorącego tłuszczu dodałam drobno pokrojoną cebulę - zeszkliłam. Do zeszklonej cebuli dodałam starte wraz ze skórką na dużych oczkach ogórki - smażyłam mieszając aż odparowała woda z ogórków. Następnie wsypałam suchą kaszę - smażyłam mieszając ok minuty. Do całości wlałam 2 szklanki wrzącej wody oraz sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Gotowałam pod przykryciem na malutkim ogniu aż kasza wchłonęła wodę. Gdy kasza delikatnie przywierała do dna garnka wyłączyłam ogień. Do kaszy dodałam łyżeczkę masła - wymieszałam. Rondel przykryłam pokrywką - kaszę pozostawiłam na kilka minut pod przykryciem. 

Szkl pojemność 250 ml

 

Surówka kapusta + por

Kapusta biała 60 - 70 dag, duży por - część biała, sól, pieprz - użyłam biały, kwaśna smietana 2 łyżki - użyłam 12 %, łyżka majonezu, sok z cytryny, cukier

Umytą kapustę poszatkowałam. Do kapusty dodałam drobno pokrojony por. Posoliłam do smaku wygniotłam ręką i pozostawiłam na ok 10 minut. Po 10 - u minutach gdy warzywa zmiękły dodałam łyżkę soku z cytryny, cukier i pieprz do smaku. Całość wymieszałam z majonezem i śmietaną - schłodziłam w lodówce

 

 

Biszkopt

wioletkawojcik

P1760258

Biszkopt

1,5 szkl mąki tortowej, 8 dużych jajek, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka octu, sól

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać do sztywnej piany partiami cukier. Następnie po 2 żółtka. Na koniec wsypać mąki wymieszane  z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Dokładnie ale krótko wmieszać mąkę w pianę. Piec w 170 st ok 30 min z grzałką góra - dół. Blaszka 24 x 35 cm. Szklanka pojemność 250 ml

Kminkowa zalewajka na maślance

wioletkawojcik

P1760200

Kminkowa zalewajka na maślance

Litr maślanki, 15 dag wędzonego boczku - użyłam parzony, pętko cienkiej kiełbasy ok 15 dag, 5 - 6 średnich ziemniaków, kminek, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę, przyrumieniłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w półplasterki kiełbasę - lekko przyrumieniłam. Następnie do rumianej okrasy dodałam łyżkę nasion kminku - chwilkę smażyłam mieszając. Całość przełożyłam do garnka. Dodałam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, łyżeczke soli, pieprz do smaku oraz ok 300 ml wrzącej wody (ziemniaki wystają ponad poziom wody. Pod przykryciem od zagotowania gotowałam 10 minut na małym ogniu. Gdy ziemniaki się ugotowały zdjęłam garnek z ognia i zaczęłam wlewać maślankę ciągle mieszając. Gdy już wlałam całą maślankę garnek postawiłam na duży ogień mieszając zagotowałam zupę

Sałatka na ciepło

wioletkawojcik

P1760209

 

Sałatka na ciepło

50 - 60 dag mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, średnia cebula, Papryka konserwowa 650 g, puszka czerwonej fasoli, szklanka suchego ryżu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz

Na suchej patelni delikatnie zrumieniłam mięso. Do mięsnych grudek dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - smażyłam kilka minut aż cebula zmiękła. Następnie dodałam pokrojoną w dość grubą kostkę paprykę - smażyłam mieszając ok 2 minuty. Po 2 minutach dodałam odcedzoną z zalewy fasolę. Do całości dołożyłam ugotowany na sypko ryż - smażyłam mieszając kilka minut. Potrawę doprawiłam solą i pieprzem. Gdy danie było odpowiednio ciepłe dodałam pokrojony szczypiorek - wymieszałam

 

Chrupiąca, karmelowo - maślana szarlotka sypana

wioletkawojcik

P1760152

Chrupiąca, karmelowo - maślana szarlotka sypana

Jabłka - użyłam 80 dag, szklanka mąki pszennej - użyłam wrocławską, szklanka bułki tartej, 1/2 szkl cukru, 120 g twardego masła, cynamon

Mąkę, tartą bułkę i cukier wymieszałam. Suche składniki podzieliłam na dwie równe części. Jabłka obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Na dno wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 24 cm wysypałam jedną część suchej mieszanki - wyrównałam. Na suchą mieszankę równo rozłożyłam pokrojone jabłka. Jabłka oprószyłam cynamonem. Następnie całość równomiernie posypałam drugą częścią suchej mieszanki. Na wierzch ciasta ułożyłam cienkie plasterki twardego masła, Piekłam w piekarniku z grzałką góra - dół ok 45 min - do ładnego zarumienienia. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci