Menu

Zasmakuj z Wioletką

Mleczny sernik z chałwą

wioletkawojcik

P1800700

Mleczny sernik z chałwą

Kilogram sera - użyłam Mój Ulubiony z Wielunia, 5 jajek, kwaśna śmietana 200 g - użyłam 18 %, szkl mleka w proszku - użyłam łaciate czerwone, 1/2 szkl cukru, 100 g chałwy - użyłam kakaową, aromat waniliowy, herbatniki ok 20 szt

Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam do białości na kogel mogel z cukrem. Do utartych żółtek dodałam cały ser, całą śmietanę, szklankę mleka, kilka kropel aromatu - zmiksowałam aż połączyły się składniki - krótko. Do jednolitej masy serowej dodałam ubitą wcześniej pianę oraz pokrojoną drobno chałwę - połączyłam składniki przy pomocy łyżki. Masę serową przełożyłam do formy 28 x 28 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej herbatnikami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra dół. Piekłam godzinę. Po godzinie wyłączyłam piekarnik pozostawiając zamknięte jeszcze na 10 minut drzwiczki. Po 10 minutach uchyliłam drzwiczki piekarnika

Szklanka pojemność 250 ml. 

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

wioletkawojcik

P1800662

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Kilogram mięsa wieprzowego - użyłam ładną łopatkę wieprzową, 1/2 kg pieczarek, strąk dużej czerwonej papryki, średnia cebula, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, smalec gęsi, mąka, natka pietruszki

Umyte i osuszone z nadmiaru wody mięso pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 x 1,5 cm. Usmażyłam na łyżce rozgrzanego smalcu. Gdy mięso ładnie się zarumieniło dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Nasępnie dołożyłam pokrojone na cztery części pieczarki - smażyłam mieszając od czasu do czasu aż pieczarki puściły wodę. Zawartość patelni przełożyłam do rondla. Dodałam 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku. Całość zalałam litrem wrzącej wody. Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie do rondla dodałam pokrojoną w grubą kostkę paprykę - gotowałam ok 10 minut. Gdy już mięso było miękkie gulasz zaprawiłam zawiesiną  przygotowaną z czubatej łyżki mąki rozprowadzonej w ok 100 ml letniej wody - zagotowałam. Go gotowego gulaszu dodałam ok 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki - wymieszałam składniki. Gotowe danie podałam z makaronem oraz ogórkiem kiszonym

Baletki

wioletkawojcik

P1800547

Baletki

Biszkopt

3 jajka, 3 pełne łyżki mąki - uzyłam mąke tortową, 3 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia 2 - 3 krople aromatu waniliowego, mak ok łyżka, dowolna marmolada - u mnie truskawkowa

Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawałam po łyżce cukru. Gdy już cukier dobrze połączył się z białkami dodawałam ciągle miksując po jednym żółtku. Na koniec wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlałam aromat - wymieszałam dokładnie składniki łyżką. Ciasto przełożyłam do szprycy cukierniczej z okrągłą końcówką. Wyciskałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe porcje ciasta o średnicy ok 2 cm zachowując ok dwu cm odstępy.  Każdą porcje ciasta posypałam makiem. Piekłam w tem 170 st z grzałką góra dół 13 min - do ładnego zarumienienia. Zimne biszkopciki sklejałam przy pomocy marmolady

Z tej porcji składników wyszło 50 ciasteczek przełożonych marmoladą

 

Sernik z czekoladą

wioletkawojcik
P1800624

Sernik z czekoladą

500 g serka homogenizowanego - użyłam waniliowy, 250 g serka mascarpone, 5 jajek, 3 łyżki cukru do żółtek, 2 łyżki cukru do białek, budyń w proszku śmietankowy - użyłam Winiary, czekolada gorzka 100 g - użyłam Wedla Jedyną, herbatniki 20 szt

Żółtka utarłam z trzema łyżkami cukru na kogel mogel. Do utartych żółtek dodałam serek mascarpone - zmiksowałam na gładką masę. Następnie dołożyłam serek homogenizowany i budyń - zmiksowałam mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników. Gotową masę serową podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam stopioną w kąpieli wodnej gorącą czekoladę miksując mikserem na szybkich obrotach do połączenia się składników. Do obu mas serowych dodałam po połowie ubitą z dwoma łyżkami cukru sztywną pianę z białek wymieszałam składniki łyżką. Formę 20 x 28 cm wysmarowaną masłem wyłożyłam herbatnikami ( 10 szt ). Na środek formy kładłam na przemian po 2 łyżki ciasta jasnego i po 2 łyżki ciasta ciemnego. Wierzch posypałam pozostałymi pokruszonymi herbatnikami. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 175 st z grzałką góra dół ok 55 min - do suchego patyczka. Studziłam ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

W połowie pieczenia ciasto przykryłam folią aluminiową zapobiegając przypaleniu

Mięciutkie rogale drożdżowe bez wyrastania

wioletkawojcik

P1800504

Mięciutkie rogale drożdżowe bez wyrastania

Ciasto

3 pełne szklank mąki + ok 2 łyżki na podsypanie- użyłam mąkę tortową, 4 dag świeżych drożdży, 200 ml słodkiej śmietanki 36 %, 380 g kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, 2 pełne łyżki cukru, aromat waniliowy

Do miski wlałam śmietanę 36 %, dołożyłam pokruszone drożdże i wsypałam cukier - mieszałam do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dołożyłam kwaśną śmietanę i kilka kropli aromatu - wymieszałam. Do całości dodałam całą mąkę - zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto jest dość klejące więc przy wyrabianiu podsypuje delikatnie mąką. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części. Z każdej uformowałam kulę. Następnie kulę ciasta oprószyłam mąką i rozwałkowałam  na dość obficie posypanej mąką stolnicy na kształt okrągłego placka o grubości ok 4 mm. Każdy rozwałkowany placek podzieliłam na 4 trójkąty a każdy trójkąt na 3 mniejsze trójkąty. Na szerszym brzegu trójkąta kładłam zimne nadzienie, następnie całość zwinęłam w roladkę zawijając końce do środka. Gotowe rogale kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 st z grzałką góra dół ok 30 min - do ładnego zarumienienia. Letnie rogale polukrowałam

Nadzienie

10 dag masła, szkl tartej bułki, 3 pełne łyżki cukru, szkla wody, łyżka kakao, aromat migdałowy

Do rondla włożyłam masło i wlałam wodę - zagotowałam mieszając od czasu do czasu. Gdy masło rozpuściło się we wodzie dodałam kakao - wymieszałam. Następnie wsypałam bułkę tartą i dodałam kilka kropli aromatu - mieszałam trzymając rondel na małym ogniu aż masa zgęstniała a składniki dobrze się połączyły

Lukier

3/4 szkl cukru pudru, pełna łyżeczka kakao, słodka śmietanka 12 % 3 pełne łyżki, 3 - 4 krople aromatu waniliowego - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

Szklanka pojemność  250 ml. Z podanych składników wyszły 24 rogale

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci