Menu

Zasmakuj z Wioletką

Miodownik

wioletkawojcik

P1770697

Miodownik

Ciasto

3 szkl mąki - użyłam tortową, 1/2 szkl cukru, 3 łyżki miodu, łyżeczka pełna sody, 3 jajka, 200 g masła, łyżka kwaśnej śmietany

Jajka zmiksowałam z cukrem do białości. Następnie dodałam stopione z miodem letnie masło - zmiksowałam. Do całości wsypałam całą mąkę którą wymieszałam ze sodą oraz śmietanę - wyrobiłam mikserem. Ciasto podzieliłam na 3 części ( można na dwie ).  Piekłam każdy placek osobno w piekarniku nagrzanym do 180 st z grzałką góra dół we formie 23 x 35 cm ok 20 min - do ładnego zarumienienia. Zimne placki przełożyłam kremem. Na wierzch ciasta wyłożyłam równomiernie gorącą masę orzechową. Gdy masa orzechowa wystygła ciasto schłodziłam w lodówce

Krem

1/2 l mleka, 8 łyżek kaszy manny, kostka masła 200 g, Kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego

Mleko mieszając stale zagotowałam. Do wrzącego mleka wsypałam kaszę. Mieszając gotowałam kilka minut - wystudziłam. Do zimnej kaszy dodałam kostkę miękkiego masła i aromat. Mikserem na najwyższych obrotach miksowałam aż składniki dokładnie się połączyły. Do kremu można dodać 2 łyżki spirytusu

Masa orzechowa

25 dag łuskanych orzechów włoskich, 3 łyżki cukru, 100 g masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany - użyłąm 12 %

Wszystkie składniki przełożyłam do rondelka. Mieszając i gotując na średnim ogniu doprowadziłam do wrzenia

Szklanka pojemność 250 ml. Jesli ktoś lubi słodkie wypieki proponuję do ciasta dodać szklankę cukru

Bezglutenowe klopsy z pieczarkami

wioletkawojcik

P1770751

Bezglutenowe klopsy z pieczarkami

Kilogram mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, średnia cebula, duży ząbek czosnku, majeranek ok 2 łyżki, lubczyk mielony ok łyżeczka, sól, pieprz, gazowana woda 100 ml, dodatkowo 1/2 kg pieczarek, srednia cebula, łyżeczka masła

Do mięsa dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy- wymieszałam. Następnie dodałam połowę wody - wyrabiałam ok 2 minuty. Po chwili dodałam drugą porcję wody - wyrabiałam ok 3 minuty aż masa zrobiła sie lekko kleista. Mokrymi rękoma formowałam klopsy. Smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiano. Na patelnie po smażeniu mięsa dałam łyżeczkę masła. Gdy się masło roztopiło dołożyłam pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyłam mieszając do odparowania wody. Do usmażonych pieczarek dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. W rondlu ułożyłam warstwę klopsów. Na klopsy przełożyłam usmażone pieczarki, na pieczarki klopsy. Całość zalałam ok 200 ml wrzącej wody. Pod przykryciem na średnim ogniu gotowałam ok 15 minut

 

Młoda kapusta

wioletkawojcik

P1770758

Młoda kapusta

Główka młodej kapusty ok kg, pęczek młodej marchewki, 30 dag świeżego boczku, 30 dag cienkiej kiełbasy, średnia cebula, pęczek koperku, sól. pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę ok 1,5 x 1,5 cm. Wytopiłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną kiełbasę. Gdy kiełbasa się przyrumieniła dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. Obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę przełożyłam do rondla. Dodałam zawartość patelni. Do całości wlałam ok 150 ml wrzącej wody. Od zagotowania gotowałam 5 minut pod przykryciem. Po 5 - u minutach do rondla z mięsem i marchewką dodałam pokrojoną kapustę, sól i pieprz do smaku. Mieszając od czasu do czasu gotowałam pod przykryciem do miękkości kapusty. Gdy kapusta sie ugotowała zdjęłam rondel z ognia. Dodałam drobno pokrojony koperek - wymieszałam. Zostawiłam potrawę pod przykryciem na ok 5 minut by sie smaki przegryzły

Kapustę można zakwasić sokiem z cytryny

Łaciatek z truskawkami

wioletkawojcik

P1770799

Łaciatek z truskawkami

3 szkl mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 dużych jajek, 3/4 szkl cukru, 3/4 kostki masła, kilka kropel aromatu śmietankowego. Dodatkowo 1,5 łyżki kakao, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany - użyłam 12 %, ok 1/2 kg truskawek

Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawałam partiami cukier. Następnie cały czas miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawałam po 2 żółtka. Do puszystej masy jajecznej wlałam letnie, płynne masło - zmiksowałam. Do całości wsypałam całą mąkę którą wymieszałam z proszkiem do pieczenia oraz aromat - połączyłam dokładnie składniki mikserem na najwyższych obrotach. Tak przygotowane ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części ciasta dodałam kakao, śmietanę i sporą szczyptę proszku do pieczenia. Na dno wysmarowanej i wysypanej wiórkami kokosowymi formy 24 x 36 cm wyłożyłam białe ciasto. Na ciasto poukładałam połowę truskawek. Truskawki przykryłam kakaowym ciastem. Na wierzch kakaowego ciasta wyłożyłam drugą część truskawek. Całość posypałam kruszonką. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 175 st z grzałką góra dół bez termoobiegu ok 50 min. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Kruszonka

2 pełne łyżki miękkiego masła, 2 pełne łyżki cukru pudru, 4 pełne łyżki mąki

Do miski wsypałam cukier, mąkę, dodałam masło. Palcami rozcierałam składniki aż powstała kruszonka

 

Szklanka pojemność 250 ml. Masło waga 200g. Duże truskawki pokroiłam na mniejsze kawałki. Jeśli ktoś lubi słodsze wypieki proponuję do ciasta dodać szklankę cukru

 

 

Maślankowiec z truskawkami

wioletkawojcik

P1770730

Maślankowiec z truskawkami

3 jajka, 2,5 szkl mąki - użyłam tortową, 3/4 szkl cukru, szkl maślanki, pełna łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl oleju, kilka kropel aromatu śmietankowego, 40 dag truskawek

Żółtka zmiksowałam z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodałam maślankę - zmiksowałam. Następnie wlałam olej i aromat - zmiksowałam. Do całości wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - zmiksowałam. Na koniec do powstałej masy dodałam ubitą piane z białek. Połączyłam składniki przy pomocy łyżki. Szklaną formę 22 x 32 cm wysmarowałam masłem i wysypałam wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy - wyrównałam. Na wierzchu ciasta poukładałam truskawki. Truskawki posypałam kruszonką. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół. Piekłam 45 min - do suchego patyczka

Kruszonka

2 pełne łyżki miękkiego masła, 2 pełne łyżki cukru pudru, 4 pełne łyżki mąki

Do miski wsypałam cukier, mąkę, dodałam masło. Palcami rozcierałam składniki aż powstała kruszonka

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci