Menu

Zasmakuj z Wioletką

Kakaowo - kawowe z czekoladą

wioletkawojcik

P1790274

Kakaowo - kawowe z czekoladą

Ciasto

Szklanka mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl cukru, 200 g masła, 4 łyżki kakao, 5 jajek, aromat waniliowy

Miękkie masło utarłam z cukrem. Do utartego masła dodawałam na przemian po jednym całym jajku i po 2 - 3 łyżki mąki. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach do wyczerpania składników. Na koniec nie przerywając miksowania dodałam kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Jednolite ciasto przełożyłam na wysmarowaną formę o wymiarach 25 x 35 cm. Piekłam z grzałką góra dół w temp 180 st ok 30 min - do suchego patyczka. Zimne ciasto nasączyłam szklanką letniej wody do której dodałam łyżkę cukru, łyżke soku z cytryny i łyżkę rumu. Na nasączone ciasto wyłożyłam masę. Wyrównałam wierzch, następnie oprószyłam startą czekoladą mleczną. Ciasto wstawiłam do lodówki. Kroiłam po 4 godzinach

Masa 

Litr śmietany 30 %, łyżka cukru pudru, 1/2 kg sera kanapkowo - sernikowego użyłam Mój Ulubiony z Wielunia, można użyć sera z wiaderka, 3/4 szkl cukru pudru, kawa rozpuszczalna Nescafe, kawa inka, żelatyna, woda

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe i 5 pełnych łyżeczek żelatyny zalałam 125 ml wrzącej wody - mieszałam do rozpuszczenia się żelatyny - wystudziłam. Śmietanę schłodzoną ubiłam mikserem na najwyższych obrotach na sztywną puchatą masę. Do sztywnej śmietany dodałam  łyżkę cukru pudru - zmiksowałam. Ser przełożyłam do miski. Dodałam cukier i zimną płynną kawę wraz z żelatyną oraz pełną łyżeczkę kawy inki w proszku. Mikserem na wolnych obrotach połączyłam składniki. Gotową masę serowo - kawową przełożyłam do ubitej śmietany. Mikserem na wolnych obrotach miksowałam chwilkę - do połączenia się składników. 

Szklanka pojemność 250 ml

 

Krucha pychotka ze śmietaną i owocami

wioletkawojcik

P1780959

Krucha pychotka ze śmietaną i owocami

Ciasto

2 szkl mąki tortowej, szkl mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki  cukru, 200 g miękkiego masła, 3 żółtka, aromat waniliowy, 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąki wsypałam do miski. Dodałam proszek do pieczenia, cukier - wymieszałam. Następnie dołożyłam żółtka, śmietanę, masło, aromat waniliowy - zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam na dwie części 1/4 i 3/4. Mniejszą część zamroziłam. Dno wysmarowanej formy 28 x 28 cm wyłożyłam większą porcją ciasta. Następnie wsadziłam ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół i piekłam 20 minut do ładnego zezłocenia. Na gorące ciasto wyłożyłam owoce. Owoce równomiernie przykryłam warstwą masy śmietanowej. Na masę śmietanową starłam wcześniej zamrożoną mniejszą część ciasta. Formę z ciastem wstawiłam ponownie do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół i piekłam 35 minut. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem. 

Masa śmietanowa

Śmietana kwaśna 350 g - użyłam 18 %, 100 ml śmietany słodkiej 30 %, 3 łyżki cukru, 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego

Śmietany wraz z żółtkami, cukrem i aromatem zmiksowałam mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Następnie dodałam ubitą pianę z 5 - u białak w tym 3 pozostałe od ciasta. Połączyłam składniki dokładnie, delikatnie łyżką

Owoce

25 dag, borówki, duże jabłko

Umyte borówki wymieszałam z obranym i drobno pokrojonym w kostkę jabłkiem

Szklanka 250 ml

Polecam - ciasto pyszne

Kruchy placek ze śliwką i borówką

wioletkawojcik

P1780862

Kruchy placek ze śliwką i borówką

Ciasto

3 szkl mąki - użyłam tortową, 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 5 żółtek, kwaśna śmietana, masło 200 g, aromat śmietankowy

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier - wsypałam do miski - wymieszałam. Do wymieszanych suchych produktów dodałam miękkie masło, łyżkę kwaśnej śmietany, żółtka i kilka kropel aromatu - zagniotłam jednolite ciasto. 1/3 część ciasta zamroziłam. Pozostałym ciastem wylepiłam dno wysmarowanej formy 28 x 28 cm. Formę z ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałka góra - dół. Piekłam do zezłocenia ok 20 min. Na rumiane gorące ciasto wyłożyłam śliwki - skórką do dołu oraz borówki. Owoce przykryłam pianą. Na pianę starłam zamrożone wcześniej ciasto. Formę z ciastem ponownie wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra - dół. Piekłam ok 35 min - do ładnego zarumienienia. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Piana

5 białek, kisiel bez cukru - użyłam wiśniowy, budyń bez cukru - użyłam śmietankowy, 3 łyżki cukru

Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawałam ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach po łyżce cukru. Następnie dodałam cały kisiel - zmiksowałam do połączenia składników. Do powstałej piany dodałam cały proszek budyniowy - zmiksowałam do połączenia się składników

Owoce

1/2 kg śliwek - umyte śliwki pozbawiłam pestek - przepołowiłam, 250 ml borówki

Szklamnka pojemność 250 ml

Ciasto ze śliwkami

wioletkawojcik

P1780768

Ciasto ze śliwkami

3 szkl mąki - użyłam tortową, 3/4 szkl oleju, 3/4 szkl cukru, 6 dużych jajek, kwaśna śmietana - użyłam 18 %, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat śmietankowy, 1/2 kg śliwek

Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany partiami dosypywałam cukier. Następnie cały czas miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawałam po jednym żółtku. Do pulchnej masy jajecznej wlałam cały olej i kilka kropel aromatu śmietankowego - zmiksowałam. Na koniec wsypałam całą mąkę którą wcześniej wymieszałam z proszkiem do pieczenia i dołożyłam pełną łyżkę śmietany - zmiksowałam do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy 28 x 28 cm. Wyrównałam wierzch. Na wierzchu poukładałam skórką do dołu drylowane przecięte na pół śliwki. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 175 st z grzałką góra - dół - do suchego patyczka. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka poj 250 ml

 

Kiszony kalafior

wioletkawojcik

P1780720

Kiszony kalafior

Kalafior, chrzan, koper, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie

Na dno litrowych słoi powkładałam po 3 baldachimy kopru, 3 - 4 plasterki świeżego obranego chrzanu, 2 - 3 ząbki pokrojonego w grube plastry czosnku. Na przyprawy poukładałam różyczki umytego kalafiora. Wierzch przykryłam koprem. Do każdego słoja dałam też liść laurowy i 2 ziela angielskie. Całość zalałam gorącą osoloną wodą. 1 l wody = łyżka stołowa soli kamiennej. Kalafior jest dobry juz na trzeci dzień. Po 3 dniach słoiki można wynieść do piwnicy

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci