Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pomidory z żółtym serem

wioletkawojcik

31108812_1021158904718221_1935002966_o

Pomidory z żółtym serem

1/2 kg mięsistych, twardych pomidorów - użyłam pomidory malinowe, 15 dag sera żółtego - użyłam ser morski, majonez, kwaśna śmietana, pieprz biały, sól, czosnek

Umyte pomidory pokroiłam w grubą kostkę. Do pokrojonych pomidorów dodałam starty na dużych oczkach ser żółty. Całość wymieszałam ze sosem czosnkowym - schłodziłam w lodówce

Sos czosnkowy

3 łyżki majonezu - użyłam majonez Winiary, 3 łyżki kwaśnej śmietany - użyłam śmietanę 12 %, duży ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę, solidna szczypta białego pieprzu, sól do smaku - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

 

Ogórki słodko - kwaśne do grilla

wioletkawojcik

30908852_1020875978079847_1464828011_o

Ogórki słodko - kwaśne do grilla

1/2 kg świeżych ogórków - użyłam ogórki gruntowe, sól, chili, cukier, ocet, czosnek, koperek, woda

Umyte, poszatkowane wraz ze skórką ogórki posoliłam do smaku. Następnie do miski z posolonymi ogórkami wlałam zalewę  i dodałam ok 2 łyżki pokrojonego koperku- wymieszałam dokładnie. Zostawiłam ogórki na godzinę mieszając od czasu do czasu

Zalewa

100 ml przegotowanej letniej wody, duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczypta chili, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki octu ( można użyć sok z cytryny ). 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

 

Śmietankowy sernik z malinami i pianką malinową

wioletkawojcik

P1820467

Śmietankowy sernik z malinami i pianką malinową

Serek sernikowy  400 g - użyłam Mój Ulubiony z Wielunia, 4 żółtka, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej - użyłam mąkę tortową, śmietanka 36 %  500 g - użyłam łaciatą, aromat śmietankowy, herbatniki - użyłam 16 szt, maliny 25 dag

 Dno wysmarowanej formy wyłożyłam herbatnikami. Żółtka z cukrem utarłam do białości na kogel mogel. Do utartych żółtek dodałam serek oraz mąki i kilka kropel aromatu śmietankowego - krótko zmiksowałam, do połączenia się składników. Do całości dołożyłam ubitą na sztywno śmietankę - polączyłam składniki delikatnie przy pomocy łyżki. Masę śmietanowo serową wyłożyłam na herbatniki - wyrównałam powierzchnię. Na wierzchu poukładałam osuszone maliny, delikatnie wciskając owoce do połowy w ciasto. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st z grzałką góra dół 40 min. Po tym czasie ładnie rumiane ciasto wyjęłam z piekarnika. Na gorące wyłożyłam sztywną, malinową piankę - wyrównałam wierzch grzebieniem do zdobienia ciast. Temperaturę piekarnika zmniejszyłam do 160 st. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika. Piekłam 15 minut. Studziłam przy uchylonych drzwiczkach

Pianka malinowa

4 białka, 1/2 szkl cukru, kisiel malinowy z cukrem - użyłam Winiary

Białka ubiłam na sztywno. Do sztywnej piany partiami dodawałam cukier ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach. Na koniec wsypałam cały kisiel zmiksowałam

Szklanka pojemność 250 ml. Dla ładniejszego koloru pianki na koniec dodałam łyżkę soku z buraków

Tzatziki

wioletkawojcik

P1820398

Tzatzyki

1/2 kg świeżych ogórków - użyłam ogórki gruntowe, duży ząbek czosnku, serek naturalny 200 g- użyłam serek śniadaniowy Mój Ulubiony z Wielunia, sól, pieprz

Umyte i obrane ogórki starłam na tarce o dużych oczkach. Posoliłam do smaku - wymieszałam - zostawiłam na 15 minut. Po piętnastu minutach ogórki odcisnęłam z nadmiaru wody. Następnie dodałam przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku oraz pieprz do smaku. Całość wymieszałam ze serkiem - schłodziłam w lodówce

Galaretki z owocami

wioletkawojcik

P1820378

Galaretki z owocami

Dwie dowolne owocowe galaretki. Użyłam truskawkową i przezroczystą o smaku winogronowym Winiary. Dowolne owoce świeże lub mrożone - użyłam mrożoną mieszankę owocową Hortex.

Galaretki rozpuściłam każdą osobno w 1/2 l wrzącej wody. Truskawkową rozpuściłam ok 10 minut wcześniej jak winogronową. Zimne umieściłam w lodówce. Gdy galaretka truskawkowa zaczęła tężeć mikserem na najwyższych obrotach miksowałam ok 3 minuty do powstania puszystej piany. Pianę galaretkową przełożyłam do szklanek. Następnie schłodziłam w lodówce. Na zastygłą piankę truskawkową wyłożyłam warstwę owoców. Owoce zalałam zimną płynną galaretką przezroczystą. Wstawiłam desery do lodówki 

Z podanych składników wyszło 6 szklanek o poj 250 ml i miseczka samej pianki. Galaretkę truskawkową należy rozpuścić w dość dużym naczyniu ponieważ podczas ubijania powiększa dość dużo swą objętość. Jeśli używamy owoców świeżych to zalewamy je tężejącą galaretką

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci