Menu

Zasmakuj z Wioletką

Parzybroda

wioletkawojcik

P1780064

Parzybroda

Główka kapusty - moja ważyła 1,5 kg, 60 dag boczku - użyłam 30 dag świeżego i 30 dag wędzonego parzonego, średnia cebula, pęczek włoszczyzny, kg ziemniaków, koperek, natka pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, sół

W 5 l garnku zagotowałam 3 litry wody. Gdy woda zaczęła wrzeć włożyłam do garnka pokrojoną kapustę i włoszczyznę. Dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżkę soli. Na dużym ogniu zagotowałam. Gdy się składniki zagotowały dodałam boczek który wcześniej pokroiłam w paski i przyrumieniłam na suchej patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Gotowałam na małym ogniu 15 minut. Następnie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki - zagotowałam. Od zagotowania gotowałam zupę jeszcze 10 minut - do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki się ugotowały wyłączyłam ogień. Do garnka wsypałam garść drobno pokrojonego koperku i garść drobno pokrojonej natki pietruszki

Do rumianego boczku z cebulą można dodać łyżkę mąki - delikatnie zrumienić

Gołąbki w rozsypce

wioletkawojcik

P1770972

Gołąbki w rozsypce

Mała główka kapusty ( moja ważyła 1,3 kg ), kg mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, 2 średnie cebule, 3/4 szkl ryżu, kartonik 390 g pomidorów krojonych w soku pomidorowym, koncentrat pomidorowy 160 g, 2 łyżki ketchupu - użyłam łagodny, sól, pieprz, chili, pęczek koperku, liście laurowe, ziele angielskie, wrząca woda

Umytą kapustę pokroiłam dość grubo. Mięso mielone delikatnie zrumieniłam na suchej patelni. Do podsmażonego mięsa dodałam pokrojone w kostkę cebule- zeszkliłam. Do szerokiego dużego garnka włożyłam pokrojoną kapustę. Na kapustę przełożyłam zawartość patelni. Następnie wsypałam suchy ryż, dodałam 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, szczyptę chili, sól i pieprz do smaku - przemieszałam zawartość garnka. Do całości włałam 550 ml wrzącej wody - zagotowałam na dużym ogniu. Gdy się składniki zagotowały zmniejszyłam ogień i na małymn ogniu pod przykryciem gotowałam potrawę często mieszając ok 25 min. Po tym czasie do garnka dodałam pomidory, koncentrat, ketchup - wymieszałam. Gotowałam danie pod przykryciem jeszcze ok 10 minut tj do miękkości ryżu i kapusty. Gdy wszystko było miękkie wyłączyłam ogień, dodałam pokrojony koperek - wymieszałam. Garnek przykryłam pokrywką i pozostawiłam na ok 10 minut by się smaki przegryzły

Szklanka poj 250 ml. Gdyby podczas gotowania przed dodaniem pomidorów potrawa zaczęła przywierać do dna garnka należy podlać ciut wody przegotowanej

Morele w biszkopcie

wioletkawojcik

P1770889

Morele w biszkopcie

Biszkopt

6 dużych jajek, 1,5 szkl mąki - użyłam tortową, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl cukru, 6 łyżek oleju, kilka kropel aromatu waniliowego, 1,5 szkl drobno pokrojonych moreli

 Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany partiami dodawałam cukier ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach. Do tak ubitej piany dodawałam dalej miksując po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodałam olej - zmiksowałam. Następnie wsypałam całą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - krótko zmiksowałam  mikserem na wolnych obrotach. Do gotowego ciasta wsypałam owoce - wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy 22 x 32 cm. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 170 st z grzałką góra dół. Piekłam 35 min - do suchego patyczka. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

Szklanka poj 250 ml. Do ciasta mozna dodać dowolne owoce

Kruchy placek morelowo - kokosowy

wioletkawojcik

P1770886

Kruchy placek morelowo - kokosowy

Ciasto kruche

3 pełne szklanki mąki - użyłam krupczatkę, masło 200 g, 7 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 pełne łyżki cukru pudru, łyżka kwaśnej śmietany, kilka kropel aromatu śmietankowego

Do miski wsypałam mąkę, cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Dodałam miękkie masło, żółtka, śmietanę i aromat - zagniotłam ciasto. Dno wysmarowanej formy 25 x 35 cm i wysypanej tartą bułką wyłożyłam równomiernie zagniecionym ciastem. Formę z ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika z grzałką góra - dół. Piekłam w 180 - u st przez ok 25 min - do ładnego zrumienienia. Na gorące ciasto wyłożyłam równomiernie masę morelową. Masę morelową przykryłam równą warstwą bezy kokosowej. Formę z ciastem wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam z grzałką góra - dół w temp 170 st ok 35 min

Masa morelowa

60 dag moreli, 2 białka, 2 pełne łyżki cukru, 2 łyżki bułki tartej

Umyte morele pokroiłam w drobną kostkę. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach dodałam na dwa razy cukier. Do powstałej piany dodałam bułkę tartą - wymieszałam łyżką. Do całości wsypałam owoce - połączyłam masę delikatnie łyżką

Beza kokosowa

5 białek, 1/2 szkl cukru, 1 szkl wiórków kokosowych

Białka mikserem na najwyższych obrotach ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawałam nie przerywając miksowania partiami cukier. Gdy piana zrobiła sie szklista wsypałam wiórki - wymieszałam delikatnie łyżką

Szklanka poj 250 ml. Do ciasta można dodać zamiast moreli np jagody, porzeczki, czy drobno pokrojone inne owoce. Jesli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki proponuję do ciasta dodać łyżkę, dwie więcej cukru oraz do bezy np 3/4 szkl cukru

Smaczna sałatka

wioletkawojcik

19894460_851641251669988_1078599652_n

Smaczna sałatka

6 średnich ziemniaków, 1/2 średniego kalafiora, mały strąk czerwonej papryki, 4 średnie ogórki kiszone, pęczek szczypiorku, mała cebula, majonez, sól, pieprz

Kalafior podzieliłam na różyczki i ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki ugotowałam w mundurkach

Do zimnego ugotowanego i odcedzonego z wody kalafiora dodałam pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Dołożyłam pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i ogórki. Następnie dodałam drobno pokrojony szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu - schłodziłam w lodówce 

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci