Menu

Zasmakuj z Wioletką

Chrupiące gofry

wioletkawojcik
P1800964

Chrupiące gofry

3 szklanki mąki - użyłam mąkę tortową, 4 duże jajka, 4 łyżki cukru, 1/2 l mleka, 100 g stopionego masła, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utarłam z cukrem na kogel mogel. Do utartych żółtek wlałam mleko, dodałam całą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na mąkę wylałam masło - zmiksowałam na jednolite ciasto. Do tak powstałego ciasta dołożyłam wcześniej ubitą pianę z białek. Połączyłam całość przy pomocy łyżki. Piekłam w nagrzanej i wysmarowanej olejem elektrycznej gofrownicy 5 minut. Część gofrów podałam z bitą śmietaną i owocami, część z dżemem, część z cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Porcje ciasta nalewałam do gofrownicy zostawiając wolny brzeg ok 1,5 cm

Z podanych składników wyszło 17 gofrów


Domowe tosty jak z budki

wioletkawojcik

P1800986

Domowe tosty jak z budki

Bułki podłużne - kupiłam w Lidlu, pieczarki, dowolny żółty ser, sól, pieprz

Pieczywo przekroiłam wzdłuż na dwie części. Na połowie bułki położyłam grubą warstwę umytych, surowych pieczarek startych na tarce o dużych oczkach. Na pieczarki położyłam grubą warstwę startego na dużych oczkach sera żółtego. Całość oprószyłam solą i dość obficie pieprzem. Tak przygotowaną bułkę przykryłam drugą częścią lekko dociskając. Gotowe bułki zapiekałam w grillu elektrycznym z grzałką góra - dół 6 minut. Po włożeniu zapiekanek do grilla górną część przytrzymałam ok 15 - 20 sekund

 

Jogurtowe ciasto z gruszkami

wioletkawojcik

P1800893

Jogurtowe ciasto z gruszkami

3 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, 3/4 szkl cukru, 3 jajka, jogurt naturalny 370 g, 1/2 szkl oleju, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu, aromat waniliowy, twarde gruszki użyłam 3 szt o wadze 70 dag

Jajka z cukrem miksowałam mikserem na najwyższych obrotach do momentu aż się cukier rozpuścił. Do puszystej masy jajecznej dodałam cały jogurt, olej i kilka kropel aromatu waniliowego - miksowałam aż się składniki połączyły. Następnie wsypałam całą mąkę którą wcześniej wymieszałam ze sodą oczyszczoną i cynamonem. Do gładkiego ciasta dodałam obrane i pokrojone w kostkę gruszki - wymieszałam całość łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem formy 20 x 30 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 175 st z grzałką góra dół 45 minut - do suchego patyczka. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml

 

Rosół wołowo - drobiowy

wioletkawojcik

 Rosół wołowo - drobiowy

Mięso wołowe 80 dag - użyłam rozdbef z kością, mięso drobiowe ( kaczka francuska) 2 skrzydełka, grzbiet, żołądek, serduszko, łapki, szyja, 4 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por ok 10 cm, gałązka selera, pęczek pietruszki, lubczyk, ziele, angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, średnia cebula

W 4,5 l garnku zagotowałam ok 2,5 l wody. Do wrzącej wody dodałam mięso trzymajac gaz na największym płomieniu. Następnie dodałam pokrojona na  grube części włoszczyzne czyli marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dołożyłam przekrojoną na dwie części opaloną cebulę, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Dolałam do pełna wrzącej wody. Zmniejszyłam płomień ognia do minimum gdy prawie zaczęło w garnku wrzeć. Na malutkim ogniu gotowałam rosół przeszło 3,5 h. Pięć minut przed wyłączeniem rosołu dodałam w całości cały pęczek pietruszki, gałązkę selera i trzy gałązki lubczyku. Po pięciu minutach wyłączyłam gaz. Rosół podałam z domowym makaronem

Makaron domowy 2

3 żółtka, jedno duże jajko, szkl mąki - użyłam mąkę wrocławską

Do miski wsypałam mąkę. Dodałam żółtka i całe jajko. Następnie zagniotłam jednolite ciasto. Stolnicę dość obficie oprószyłam mąką. Zagniecioną kulę ciasta rozwałkowałam cienko na płat ok 2 mm grubości. Rozwałkowane ciasto pozostawiłam na stolnicy by podeschło. Od czasu do czasu przewracałam z jednej strony na drugą. Po godzinie oprószyłam płat ciasta dość obficie mąką. Następnie zwinęłam w roladę i ostrym nożem drobno pokroiłam. Pokrojony makaron wkładałam partiami do posolonego wrzątku. Od zagotowania gotowałam mieszając od czasu do czasu na małym ogniu 5 min. Ugotowany makaron odcedziłam na durszlaku, przepłukałam zimną wodą

Szklanka pojemność 250 ml. Porcja na 4 osoby

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci