Menu

Zasmakuj z Wioletką

Smaczne, szybkie i łatwe ciasto sypane

wioletkawojcik

P1760866

Smaczne, szybkie i łatwe ciasto sypane

Składniki ciasta

1,5 szkl mąki - użyłam tortową, 1,5 szkl bułki tartej, 3/4 szkl cukru, kostka 200 g zamrożonego masła, cynamon, wiórki kokosowe

Bułkę tartą, mąke i cukier wymieszałam  razem dokładnie. Suche wymieszane składniki podzieliłam na dwie równe części przekładając za pomocą łyżki do dwóch misek. Do jednej części dodałam 2 pełne łyżki wiórków kokosowych - wymieszałam. Na dno wysmarowanej masłem formy 21 x 28 cm wysypałam równą warstwę  sypkich składników. Na sypkie składniki starłam na grubych oczkach 1/3 część zamrożonego masła. Na masło wyłożyłam równą warstwę mieszanki owocowo bakaliowej - oprószyłam cynamonem - docisnęłam delikatnie do dna formy. Owoce z bakaliami przykryłam równomiernie sypkimi składnikami do których dodałam wiórki kokosowe - wyrównałam. Na wierzch starłam na dużych oczkach resztę masła. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st z grzałką góra - dół ( bez termoobiegu ) ok 40 min. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Ciasto można upiec w tortownicy

Do przełożenia

2 duże soczyste jabłka, średni banan, rodzynki 2 - 3 łyżki, orzechy włoskie drobno pokrojone 2 - 3 łyżki

Obrane jabłka oraz banana pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam orzechy i rodzynki - wymieszałam

Mazurek

wioletkawojcik

P1760593

Mazurek

Ciasto

3 szkl mąki - użyłam wrocławską, 3 łyżki cukru pudru, 200 g masła, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany, kilka kropel aromatu waniliowego

Do miski wsypałam mąke, cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam suche składniki. Następnie dodałam żółtka, pokrojone miękkie masło, śmietane i aromat - zagniotłam jednolite gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzieliłam na dwie części. Ciasta rozwałkowałam na kształt koła. Upiekłam dwa oddzielne placki w tortownicach o średnicy 26 cm, wysmarowanych masłem. Piekam ok 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra - dół. Zimne placki przełożyłam konfiturą morelową ( 240 g ). Wierzch wysmarowałam masą kajmakową ( 510 g ). Udekorowałam połówkami czekoladowych jajeczek, płatkami migdałowymi, migdałami, ozdobnymi kuleczkami. Gałązki bazi zrobiłam z kajmaku do którego dodałam kakao. Gotowe ciasto wyniosłam do zimnego pomieszczenia

Jeśli podczas wyrabiania ciasto mocno się klei delikatnie podsypać mąką. Szklanka pojemność 250 ml

Trzy kasze

wioletkawojcik

P1760476

Trzy kasze

Po woreczku kaszy: jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, 40 dag fileta z indyka ( użyłam sznycle ), średnia cebula, 1/2 kg pieczarek, szklanka marchewki z groszkiem - użyłam mrożoną, ok 20 dag szpinaku - użyłam szpinak mrożony w liściach, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku

W rondlu na łyżce oleju zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojone w kostkę mięso, groszek z marchewką oraz pokrojone wzdłuż na cztery części pieczarki. Całość podlałam ok 50 ml przegotowanej wody - wymieszałam składniki. Od zagotowania pod przykryciem dusiłam potrawę ok 15 minut. Następnie dołożyłam zamrożony szpinak, zioła i czosnek - od zagotowania dusiłam ok 5 minut. Gdy wszystko było już miękkie dodałam gorące kasze ugotowane zgodnie ze sposobem gotowania na opakowaniu. Doprawiłam solą i pieprzem. Garnek nakryłam pokrywką, zostawiłam potrawę na kilka minut by się smaki przegryzły

 

Marmurkowa babka majonezowa

wioletkawojcik

P1760421

 

Marmurkowa babka majonezowa

 Szklanka mąki ziemniaczanej, szklanka mąki pszennej - uzyłam tortową, 6 jaj, 250 g majonezu,  szkl cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy, 2 łyżki kakao, 5 - 6 łyżek wrzącej wody

 Mąki i proszek do pieczenia wymieszałam razem. Żółtka utarłam z cukrem do białości. Następnie do utartych żółtek dodawałam na przemian raz mąkę, raz majonez. Gdy już składniki połączyłam dodałam kilka kropel aromatu rumowego i sztywną pianę z białek. Pianę wmieszałam w ciasto łyżką. Gotową masę podzieliłam na dwie częsci. Do jednej dodałam rozpuszczone we wrzątku zimne kakao. Na dno wysmarowanej masłem formy i wysypanej tartą bułką przełożyłam połowę masy kakaowej. Na masę kakaową wyłożyłam masę białą. Następnie pozostałą kakaową na kakaową drugą część białej masy. Piekłam 45 minut w temp 175 st do suchego patyczka. Letnią babkę oprószyłam cukrem pudrem i dekoracyjnym cukrem

Forma babkowa z kominem o średnicy 22 cm. Szklanka pojemność 250 ml

Ciasto tortowe - Pychotka -

wioletkawojcik

P17602681

Ciasto tortowe - Pychotka -

Biszkopt

1,5 szkl mąki tortowej, 8 dużych jajek, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka octu, sól

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać do sztywnej piany partiami cukier. Następnie po 2 żółtka. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Dokładnie ale krótko wmieszać mąkę w pianę. Piec w 170 st ok 30 min z grzałką góra - dół. Blaszka 24 x 35 cm. Szklanka pojemność 250 ml

Zimny biszkopt przekroiłam na trzy blaty. Dwa grubsze, jeden cienki. Na dno formy w której piekł się biszkopt położyłam grubszy blat. Ciasto nasączyłam letnią przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny ( 3/4 szkl wody, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru), Na nasączone ciasto wyłożyłam masę z serkiem, kajmakiem i kakao. Masę przykryłam drugim grubszym blatem, który również nasączyłam wodą z cytryną. Na drugi blat wyłożyłam bitą śmietanę z pokrojonym ananasem. Śmietanę przykryłam cienkim blatem - nasączyłam wodą z cytryną. Wierzch ciasta posmarowałam 4 łyżkami bitej śmietany którą odebrałam przed dodaniem ananasa. Wierzch śmietany posypałam pokrojonymi płatkami migdałowymi i oprószyłam startą na grubych oczkach białą czekoladą. Warstwy biszkoptów docisnełam do kremów. Gotowe ciasto schłodziłam przez noc w lodówce

Masa 1

Serek mascarpone 250 g, 2 łyżki kajmaku, 2 łyżeczki kakao, 1/2 l śmietany 36 %, łyżka cukru pudru, 3 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich

Do miski przełożyłam serek. Dodałam kajmak i kakao. Mikserem na wolnych obrotach połączyłam składniki. W osobnym naczyniu ubiłam mikserem na najwyższych obrotach śmietanę. Do ubitej śmietany dodałam łyżkę cukru pudru. Następnie śmietanę przełożyłam do masy z serkiem - zmiksowałam krótko mikserem na najwyższych obrotach. Dodałam orzechy - wymieszałam składniki łyżką

Masa 2

1/2 l śmietany 36 %, łyżka cukru pudru, 1,5 szkl drobno pokrojonych odsączonych z zalewy ananasów z puszki, łyżeczka żelatyny, ok 4 łyżki wrzącej wody

Śmietanę ubiłam mikserem na najwyższych obrotach. Do puszystej śmietany dodałam łyżkę cukru pudru - zmiksowałam. Następnie dodałam płynną letnią żelatynę którą rozpuściłam w 4 łyżkach wrzącej wody. Na koniec do masy dołożyłam ananasy - wymieszałam łyżką

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci