Menu

Zasmakuj z Wioletką

Wiosenny twarożek

wioletkawojcik

P1820567

Wiosenny twarożek

40 dag sera białego - użyłam ser biały na wagę, pęczek szczypiorku, cebula, rzodkiewka, kwaśna śmietana 200 g, sól

Ser przełożyłam do miski - rozgniotłam widelcem. Do rozgniecionego sera dodałam śmietanę i sól do smaku - dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam pokrojony szczypiorek, 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli - użyłam cebulę młodą oraz 5 dużych rzodkiewek pokrojonych w drobną kostkę - wymieszałam starannie składniki. Gotowy serek podalam z pieczywem. Lubię go również zjeść z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Podajac z ziemniakami do sera dodaję oprócz wymienionych składników kilka łyżek mleka by ser był rzadszy

 

Kruchy placek z rabarbarem i budyniem

wioletkawojcik

P1820488

Kruchy placek z rabarbarem i budyniem

Ciasto kruche

2 i 1/2 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, 1/2 szkl cukru,  200 g miękkiego masła, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu śmietankowego

Rabarbar

Umyty i obrany rabarbar 70 dag pokroiłam na ok centymetrowe kawałki. Przełożyłam do miski. Do rabarbaru wsypałam łyżkę mąki ziemniaczanej - wymieszałam

Piana

4 białka, 1/2 szkl cukru, kisiel dowolny z cukrem - użyłam truskawkowy Winiary

Białka ubiłąm na sztywną pianę. Do sztywnej piany partiami dodawałam cukier. Na końcu wsypałam cały kisiel. Miksowałam krótko mikserem na najwyższych obrotach - do połączenia składników

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Mąkę wymieszałam z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie do suchych produktów dodałam żółtka, masło oraz aromat. Zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na 2 części - 3/4 i 1/4. Większą częścią ciasta wylepiłam dno wysmarowanej formy 24 x 24 cm. Podpiekłam do ładnego zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 180 st z grzałką góra - dół. Na podpieczone, gorące ciasto wyłożyłam rabarbar. Na rabarbar równomiernie wylałam gorący budyń. Następnie na gorący budyń wyłożyłam ubitą pianę. Na pianę starłam na dużych oczkach zamrożoną mniejszą część ciasta. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra dół 35 min. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców

 

Pyszna sałatka ryżowa z ananasem

wioletkawojcik

31135764_1021766261324152_1306413591_o

Pyszna sałatka ryżowa z ananasem

1,5 - 2 szkl ugotowanego na sypko ryżu, 15 dag szynki konserwowej, 250 g kukurydzy konserwowej, 6 krążków ananasa z zalewy, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz 

Do ugotowanego, zimnego ryżu dodałam pokrojoną w paski szynkę, pokrojonego w kostkę ananasa, odcedzoną z zalewy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku oraz majonez. Całość dokładnie wymieszałam - schłodziłam w lodówce

 

Sałatka grillowa

wioletkawojcik

30859153_1021766637990781_971990919_n

 

Sałatka grillowa

2 ogórki sałatkowe, 4 - 5 dużych rzodkiewek, 1/2 średniego jabłka, szczypiorek

Obrane ogórki wraz z rzodkiewką poszatkowałam na cienkie plasterki - posoliłam do smaku - wymieszałam. Następnie dodałam obrane jabłko pokrojone w paseczki i ok 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku. Całość wymieszałam ze sosem, schłodziłam w lodówce

Sos

Łyżeczka ostrej musztardy - użyłam musztardę sarepską, pełna łyżeczka dowolnego miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu - użyłam ocet jabłkowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

 

Grillowane banany

wioletkawojcik

30977424_1021464008021044_1815446203_n

Banany z grilla

Dowolną ilość nieobranych bananów układamy na ruszcie grilla nad żarem. Grillujemy przewracając od czasu do czasu aż skórka banana zrobi się cała czarna. Gorące banany rozcinamy na talerzu i delektujemy się fantastycznym smakiem. W rozcięte gorące banany można powciskać kostki mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady. Wybornie smakują również z bitą czekoladą oraz lodami. 

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci