Menu

Zasmakuj z Wioletką

Bigos warzywny z mięsem

wioletkawojcik

P1780537

Bigos warzywny z mięsem

Kilogram mięsa wieprzowego - użyłam 1/2 kg łopatki wieprzowej i 1/2 kg chudej karkówki, kilogram młodej cukini, 80 dag marchwi, 2 średnie cebule, por ok 30 dag, pieczarki 1/2 kg, pomidory krojone w soku pomidorowym 390 g, koncentrat pomidorowy 150 g, sól, pieprz, chili, cukier

Mięso pokroiłam drobniej jak na gulasz. Zarumieniłam na suchej patelni. Do usmażonego mięsa dodałam pokrojoną w kostkę cebulę oraz por pokrojony w półplasterki - zeszkliłam. Następnie do mięsa z cebulą dodałam pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażyłam mieszając ok 5 minut na średnim ogniu. Zawartość patelni przełożyłam do garnka. Dodałam startą na dużych oczkach wraz ze skórką cukinię oraz  obraną marchewkę. Dodałam łyżeczkę soli, pieprz do smaku oraz szczyptę chili - wymieszałam. Całość gotowałam na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie dodałam pomidory, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru. Gotowałam całość mieszając od czasu do czasu ok 5 minut. Dosmaczyłam solą

Potrawa bardzo smaczna -  polecam

Gulaszowa z klopsikami

wioletkawojcik

P1780306

Gulaszowa z klopsikami

70 dag miesa mielonego - użyłam z łopatki wieprzowej, 1/2 kg małych pieczarek, mała cebula, średnia cebula, duży strąk czerwonej papryki, 3 średnie ogórki kiszone, kilogram ziemniaków, musztarda, pomidory krojone w soku pomidorowym 390 g, koncentrat pomidorowy 70 g, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, chili, cukier, słodka papryka, czosnek, majeranek

Klopsiki

Do zmielonego mięsa dodałam 2 łyżki zimnej wody, małą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżke majeranku, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobiłam mięso - 3 - 4 minuty. Z dobrze wyrobionego mięsa urywałam kawałki i turłałam male klopsiki - mniej wiecej wielkości orzecha włoskiego. Gotowe klopsiki usmażyłam na łyżce gęsiego smalcu. Rumiane klopsy zdjęłam z patelni. Na patelnię po klopsikach włożyłam pokrojoną w drobną kostkę średnią cebulę. Gdy cebula się zeszkliła dołożyłam pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyłam do lekkiego zrumienienia. Następnie dołożyłam pokrojoną w paski paprykę - smażyłam mieszając ok minuty. Do 5 l garnka włożyłam pokrojone w kostkę ziemniaki. Dołożyłam wcześniej usmażone klopsiki oraz zawartość patelni. Dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, szczyptę chili, sól i pieprz do smaku. Dolałam 2 litry wrzącej wody - zagotowałam. Od zagotowania gotowałam zupę pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Po 15 -u minutach dołożyłam do garnka ogórki kiszone pokrojone w paski, kartonik pomidorów krojonych, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę sarepskiej musztardy. Od zagotowania gotowałam zupę jeszcze 10 minut. Na koniec dołożyłam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - wymieszałam wyłączyłam gaz

Pajda chleba - przysmak jarmarków

wioletkawojcik

P1780252

Pajda chleba - przysmak jarmarków

1/2 kg średnio przerośniętego boczku świeżego, 30 dag łopatki wieprzowej, 30 dag cebuli, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czosnek

Na suchej patelni wytopiłam zmielony boczek. Do rumianego boczku dodałam zmieloną łopatkę wieprzową. Przy pomocy widelca wymieszałam starannie mięsa. Patelnię nakryłam pokrywką - dusiłam mieszając od czasu do czasu 15 minut. Po 15 - u minutach dodałam pokrojoną w półplasterki cebulę - smażyłam mieszając do lekkiego zarumienienia się cebuli. Następnie do całości wlałam 200 ml wrzącej wody. Dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku. Pod przykryciem gotowałam na małym ogniu 10 minut. Po 10 - u  minutach do całości dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - wymieszałam. Swieży wiejski chleb podałam z gorącym mięskiem, kiszonym ogórkiem. Gotową pajdę posypałam szczypiorkiem

Pyszne chrupiące placki ziemniaczane

wioletkawojcik

P1780123

Pyszne chrupiące placki ziemniaczane

Kilogram ziemniaków, średnia cebula, jajko, sól

Obrane ziemniaki wraz z cebulą starłam na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyłam na gęste sito które umieściłam nad miską. Zostawiłam na 10 minut by ziemniaki ociekły z nadmiaru wody. Następnie wylałam nagromadzoną w misce wodę pozostawiając krochmal. Do miski  z mączką ziemniaczaną włożyłam ocieknięte ziemniaki wraz z cebulą. Dodałam jajko i sól do smaku - wymieszałam. Smażyłam placki na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do ładnego zarumienienia przewracając z jednej strony na drugą. Gotowe placki podałam z kwaśną lekko osoloną śmietaną którą wymieszałam z drobno pokrojonym szczypiorkiem. Z tej porcji składników wyszło 12 sztuk 

 

Naleśniki budyniowe

wioletkawojcik

P1780082

Naleśniki budyniowe

3 budynie śmietankowe bez cukru po 35 g każdy, 6 pełnych łyżek mąki - użyłam tortową, łyżka cukru, szkl mleka, 1/2 szkl gazowanej wody, jajko, czubata łyżka masła

Do miski wsypałam proszek budyniowy. Dodałam cukier, mąkę, jajko wodę, mleko - zmiksowałam mikserem wszystkie składniki na jednolite ciasto. Do jednolitego ciasta dodałam gorące, płynne masło które stopiłam - zmiksowałam. Odstawiłam ciasto na 10 minut. Smażyłam naleśniki na rozgrzanej suchej patelni o średnicy 24 cm. Podalam z kwaśna śmietaną, konfiturą malinową, borówkami. Oprószyłam cukrem pudrem

Z tej porcji składników wyszło 7 naleśników. Szklanka poj 250 ml

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci