Menu

Zasmakuj z Wioletką

Przysmak gajowego

wioletkawojcik

P1790596

Przysmak gajowego

1/2 kg dość tłustego boczku świeżego, szklanka drobno pokrojonych grzybów leśnych - u mnie podgrzybki, spora cebula, 150 g koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, chili

Na suchej teflonowej patelni wytopiłam zmielony boczek. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Następnie dodałam grzyby leśne, łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę chili - gotowałam ok 5 minut. Na koniec dodałam koncentrat. Mieszając gotowałam ok 3 minuty. Gotowe smarowidło przełożyłam do szklanego naczynia. Zimne schłodziłam w lodówce

Wiewiórka - ciasto które uda się każdemu

wioletkawojcik

P1790576

Wiewiórka - ciasto które uda się każdemu

Kilogram jabłek - użyłam Złotą Renetę, 3/4 szkl cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 5 dag stopionego letniego masła, 20 dag rodzynek, 10 dag wiórków kokosowych, 10 dag pokrojonych orzechów włoskich, garść suszonej żurawiny, 1,5 szkl mąki - użyłam tortową, łyżka octu - użyłam jabłkowy

Obrane jabłka pokrojone w drobną kostkę przełożyłam do miski. Do jabłek wsypałam cukier - wymieszałam - zostawiłam na godzinę mieszając od czasu do czasu. Po godzinie do miski z jabłkami dodałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - wymieszałam. Następnie dołożyłam pozostałe składniki - wymieszałam dokładnie łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy 20 x 30 cm. Piekłam ok 45 min w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra dół. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

 

Placki z owocami

wioletkawojcik

P1790546

Placki z owocami

1/2 l mleka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka cukru, jajko, 3 szkl mąki - użyłam tortową, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy, średnie jabłko, średnia gruszka, 30 dag śliwek

Do miski wlałam mleko, wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, jajko, cukier, sól, kilka kropel aromatu, proszek do pieczenia - zmiksowałam składniki na jednolite ciasto. Do gładkiego ciasta dodałam pokrojone w drobną kostkę owoce ( gruszkę i jabłko obrałam, śliwki pozbawiłam pestek ). Na rozgrzany olej kładłam łyżką porcje ciasta. Smażyłam placki na średnim ogniu, na rumiano. Letnie placki oprószyłam cukrem pudrem

Szarlotka z połówkami jabłek

wioletkawojcik

P1790357

Szarlotka z połówkami jabłek

Ciasto

3,5 szkl mąki - użyłam tortową, 3/4 szkl cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła, śmietana kwaśna 180 g - użyłam 18 %, aromat śmietankowy,jajko, 2 żółtka, szczypta soli, jabłka 1,2 kg - 8 średnich, cynamon

Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól - wymieszałam. Dodałam pokrojone masło, jajko, żółtka, śmietanę i kilka kropel aromatu śmietankowego - zagniotłam jednolite ciasto, które podzieliłam na dwie równe części. Obie porcje ciasta rozwałkowałam  na rozmiar formy w której piekłam 25 x 35 cm. Dno wysmarowanej masłem formy i wysypanej bułką tartą wyłożyłam jedną porcją ciasta. Na ciasto poukładałam obrane i wydrążone połówki jabłek wgłębieniem do dołu. Oprószyłam obficie cynamonem. Owoce przykryłam drugą częścią ciasta. Piekłam w nagrzanym do 180 st piekarniku z grzałką góra - dół 45 min. Letnie ciasto posmarowałam lukrem i posypałam drobno pokrojonymi orzechami włoskimi

Lukier 

Szklanka cukru pudru, 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego - dokładnie wymieszałam składniki

Szklanka pojemność 250 ml

 

Carbonara - przepis przywieziony z Włoch

wioletkawojcik

P1790304

Carbonara - przepis przywieziony z Włoch

Makaron spaghetti 500 g, boczek wędzony 30 dag - użyłam parzony, 2 jajka, żółtko, 15 dag startego na dużych oczkach parmezanu, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę. Delikatnie przyrumieniłam w rozgrzanym rondlu z odrobiną oliwy z oliwek ( skwarki mają być miękkie). Do boczku dodałam gorący ugotowany al dente,  odcedzony makaron. Wymieszałam starannnie trzymając potrawę na średnim ogniu. Następnie dodałam rozbełtane jajka z żółtkiem z solą, pieprzem i serem. Intensywnie mieszałam aż sie jajka ścięły a ser rozpuścił. Gorącą potrawę posypałam drobno startym serem

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci