Menu

Zasmakuj z Wioletką

Ryba w sosie z brzoskwiniami

wioletkawojcik

P1810217

Ryba w sosie z brzoskwiniami

Dowolna ryba - użyłam filety z dorsza ze skórą 800 g

Umytą i oczyszczoną rybę pokroiłam w paski ok 2 cm x 4 cm. Oprószyłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące i usmażyłam na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. W naczyniu układałam warstwami gorący sos, gorąca ryba, znowu sos i znowu ryba. Wierzchnią warstwę stanowi sos. Tak przygotowaną potrawę schłodziłam w lodówce. Najlepsza na drugi, trzeci dzień

Sos

Dwie średnie cebule, dwie duże papryki czerwone, puszka brzoskwiń 820 g , 4 - 5 dużych ogórków konserwowych, ketchup 350 g - użyłam Pudliszki, dwie łyżki octu, sól

Cebulę pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojoną w paski paprykę. Smażyłam na małym ogniu często mieszając ok 10 minut. Po 10 - u minutach dodałam pokrojone w paski ogórki - wymieszałam dokładnie składniki. Następnie na patelnię z warzywami wlałam 250 ml syropu z brzoskwiń. Nakryłam patelnię pokrywką i pod przykryciem gotowałam potrawę  na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodałam pokrojone w paski brzoskwinie, 2 łyżki octu i ketchup. Bez przykrycia gotowałam całość kilka minut mieszając, delikatnie posoliłam

 

 

Kotlety mielone z mięsa gotowanego

wioletkawojcik

P1810169

Kotlety mielone z mięsa gotowanego

Mięso gotowane - miałam wołowo - drobiowe z rosołu ok kg, mała bułka, jajko, średnia cebula, 15 dag pieczarek, czosnek, majeranek, sól, pieprz, tarta bułka

Ugotowane mięso zmieliłam wraz z namoczoną i odciśnietą bułką oraz podsmażonymi pieczarkami wraz z cebulą. Do zmielonych składników wlałam 50 ml rosołu. Dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku. Wyrobiłam dokładnie składniki. Z gotowej masy mięsnej formowałam małe okrągłe kotleciki. Następnie panierowałam w tartej bułce i smażyłam na rozgrzanym gęsim smalcu przewracając z jednej strony na drugą aż sie ładnie zarumieniły. Z tej porcji składników wyszło 15 małych kotletów

 

Pyszne gołąbki z piekarnika

wioletkawojcik

P1810136

Pyszne gołąbki z piekarnika

Kilogram łopatki wieprzowej nie za chudej, 1/2 kg cienkiej kiełbasy - użyłam kiełbasę z szynki, 2 średnie cebule, 1/2 kg suchego ryżu, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny, smalec gęsi, średnia kapusta

Do letniego ugotowanego na pół ryżu dodałam zmielone mięso oraz zmieloną kiełbasę. Dołożyłam cebulę surową pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto na łyżce smalcu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem - starannie wymieszałam składniki. Gotowy farsz zawinęłam w sparzone liście kapusty. Gotowe gołąbki ciasno ułożyłam w 5 l brytfannie. Warstwy gołąbków oprószyłam solą i pieprzem. Dodałam 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Całość zalałam gorącą wodą do której dodałam 1/2 łyżeczki soli oraz 3 łyżki soku z cytryny. Wierzch gołąbków przykryłam pozostałymi liśćmi zapobiegając w ten sposób przypaleniu sie gołąbków. Brytfannę przykryłam pokrywką i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 170 st z grzałką góra dół na drugi poziom. Piekłam 1,5 h w 170 st . Następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 st - piekłam 2 godziny

Fantastyczny sernik z piernikami

wioletkawojcik

P1810088

Fantastyczny sernik z piernikami

Masa serowa

Kilogram sera - użyłam mielony twaróg śmietankowy z Czarnkowa, 4 jajka + 2 białka od ciasta, 3/4 szkl cukru, 100 g masła,  śmietankowy budyń w proszku z cukrem, aromat waniliowy, 250 g dowolnych pierniczków z nadzieniem w czekoladzie

Zółtka utarłam z cukrem do białości na kogel mogel. Do puszystej masy jajecznej dodałam cały ser, letnie, płynne, stopione masło, budyń w proszku, kilka kropel aromatu - miksowałam mikserem na najwyższych obrotach do chwili aż wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dodałam wcześniej ubitą sztywną pianę z białek - wymieszałam całość łyżką. Na gorące podpieczone ciasto wyłożyłam połowę masy serowej. Na masę serową ułożyłam warstwę pierników. Pierniki przykryłam pozostałą  masą serową. Na wierzch masy serowej starłam na dużych oczkach pozostałe zamrożone ciasto. Sernik piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 st z grzałką góra dół godzinę i pięć minut. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Ciasto 

1,5 szkl mąki tortowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 10 dag miękkiego masła, 2 żółtka, pełna łyżka kwaśnej śmietany

Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na 3 równe części - zamroziłam. Dwie części starłam na dno wysmarowanej masłem formy 28 x 28 cm, lekko docisnęłam do dna formy i podpiekłam w 180 st ok 20 minut - do ładnego zezłocenia. Jedną część starłam na wierzch ciasta

Szklanka pojemność 250 ml

Golonka w kapuście

wioletkawojcik

P1810064

Golonka w kapuście

Golonkę - moja ważyła 1,5 kg oczyściłam, umyłam, umieściłam w 3 l garnku. Zalałam wodą tak dwa cm ponad poziom mięsa. Dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1,5 łyżeczki soli, ok 20 kulek kolorowego pieprzu. Od zagotowania gotowałam godzinę i dziesięć minut. Miękką golonkę wyjęłam z garnka. Nasmnarowałam całą marynatą którą przygotowałam z 2 lyżek oleju, szczypty soli, szczypty pieprzu, szczypty granulowanego czosnku i solidnej szczypty słodkiej papryki

Kapusta

Kilogram kapusty kiszonej, średnia cebula, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, mielony, sól, pieprz, papryka słodka, smalec gęsi, ketchup

Kapustę pokroiłam na mniejsze części. Wypłukałam w zimnej wodzie ponieważ była zbyt kwaśna. Na rozgrzanej łyżce smalcu zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam odcedzoną z wody kapustę. Do kapusty dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, łyżeczkę płaską słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Całość mieszając chwilę smażyłam. Po chwili kapustę podlewałam wywarem z gotowania golonki. Dusiłam mieszając od czasu do czasu ok 20 min. Na koniec dodałam 2 pełne łyżki ketchupu - wymieszałam

Dno naczynia żaroodpornego wyłożyłam cienką warstwą kapusty. Na kapuście ułożyłam golonkę skórą do kapusty. Resztę kapusty ułożyłam w koło golonki. Następnie do naczynia wlałam ok 150 ml wywaru z gotowania golonki. Nakryłam naczynie pokrywką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra dół. Piekłam godzinę i dwadzieścia minut. Podałam z ugotowanymi ziemniakami

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci