Menu

Zasmakuj z Wioletką

Boczniaki panierowane

wioletkawojcik

P1470998

Boczniaki panierowane
 
Grzyby umyłam w letniej wodzie - osuszyłam. Oprószyłam solą i pieprzem. Opanierowałam w lekko posolonym rozmąconym jajku i tartej bułce. Usmażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju - na średnim ogniu

 

Salceson

wioletkawojcik

P1530192

Salceson

1 golonka ok kg, 2 przednie nóżki wieprzowe, biodrówka 1,2 kg z kością, 2 ozory wieprzowe, 1 serce wieprzowe

Ozory zalałam wrzącą wodą i zostawiłam na kilka minut we wrzątku - następnie zdjełam skórke

Do 5 - o litrowego wysokiego garnka wsadziłam wymienione mięso. Zalałam zimną wodą, Wstawiłam na najwiekszy gaz. Gdy sie zagotowało zmniejszyłam gaz. Zdjęłam szumowiny. Dodałam łyżkę soli 8 liści laurowych, 8 ziel angielskich. Na małym ogniu gotowałam kilka godzin aż kości z nóżek odchodziły od mięsa. Wyjęłam z wywaru ugotowane mięso - pozbawiłam kości. Serca, ozory, biodrówkę, mięsień golonkowy pokroiłam w grubą kostkę, pozostałe tłuste i skórki zmieliłam na standardowym sitku. Do masy mięsnej dodałam 2,5 szkl wywaru od gotowania mięsa, 4  duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki majeranku, łyżkę nasion kminku, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, sól, pieprz do samaku - dokładnie wymieszałam. Masę przełożyłam łyżką w osłonki poliamidowe. Dokładnie związałam końce. Gotowe salcesony parzyłam w wodzie o temp ok 75 st przez godzinę. Następnie wyjęłam z wody i studziłam na leżąco. Gdy wystygły przełożyłam do lodówki. Na salcesony położyłam szklaną deskę którą obciążyłam kartonem mleka. Pozostawiłam tak na noc

Pyzy z mięsem

wioletkawojcik

11200886_623009807834735_6813641093597874639_n

Pyzy

Ciasto

1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 surowe ziemniaki średnie, 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Surowe ziemniaki obieram i ścieram na na drobnych oczkach. Łącze ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Zwilżonymi wodą rękoma urywam kawałki ciasta nadziewam farszem i formuje pyzy. Gotowe pyzy wkładam na osolony w wrzątek - gotuje ok 7 minut od wypłynięcia

Farsz

1 kg łopatki lub karkówki albo pół na pół. 1 cebula,1 mala bulka, czosnek, majeranek, sól, pieprz

Mięso gotuję do miękkosci w lekko osolonej wodzie. Bulkę namaczam. Cebulę kroje w kostkę i szklę na oleju. Za pomocą maszynki do mięsa miele mięso wraz z namoczoną i odcisnietą bulką, przesmażoną cebulą,1 ząbkiem czosnku i 1 łyżka majeranku. Do zmielonych skladników wbijam jajko, dodaje sól i pieprz, - mieszam.

 

 

Kiełbasa po węgiersku

wioletkawojcik

P1530260

Kiełbasa po węgiersku

1/2 kg dobrej jakości cieńkiej kiełbasy, 3 średnie cebule, puszka 400 g pomidorów krojonych bez skórki, papryka słodka - łyżeczka, szczypta chili, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, cukier do smaku

Kiełbasę pokroiłam na ok 2 cm kawałki. Na łyżce oleju zrumieniłam. Do rumianej kiełbasy dodałam pokrojoną w piórka cebule - zeszkliłam. Następnie do rondla wlałam ok 1/2 szkl gorącej wody, dodałam liście laurowe, ziele angielskie, papryke słodką, chili. Pod przykryciem gotowałam ok 10 min - do miekkości cebuli. Gdy cebula była miękka dodałam puszkę pomidorów. Gotowałam ok 10 min bez pokrywki. Dosmaczyłam solą, pieprzem i cukrem, Podałam z ugotowanym makaronem

 

Mielonka

wioletkawojcik

P1530163

Konserwa

1 kg łopatki, 1 kg boczku świeżego, 1 kg wołowiny - użyłam gulaszowej, 1,5 łyżki peklosoli, 1 łyżeczka pieprzu - użyłam biały, łyzka majeranku, 5 łyżek żelatyny, 4 duże ząbki czosnku, litr zimnej wody.

Mięso podzieliłam na chude i tłuste. Tłuste i wołowinę zmieliłam na sitku standardowym. Mięso chude zmieliłam na sitku 6 mm. Do zmielonego mięsa dodałam wymienione przyprawy i żelatynę. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i wlałam litr wody. Wyrabiałam masę miesną ok 10 min - trochę dosoliłam. Doprawione mięso zostawiłam na 3 h by się smaki przegryzły. Następnie za pomocą łyżki napełniłam osłonki poliamidowe. Dobrze związałam końce. Parzyłam godzinę w wodzie o temp ok 75 st. Zimną mielonkę schłodziłam w lodówce

Mielonkę można włożyć do słoików, do 3/4 ich objętości. Pasteryzować dwa razy - dzień po dniu. Pierwszego dnia 3 h, drugiego dnia 2 h

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci