Menu

Zasmakuj z Wioletką

Zapiekana cukinia

wioletkawojcik

11139362_604185863050463_541827183947519659_n

Zapiekana cukinia
 
1 cukinia, 1/2 papryki - miałam kawałek żółtej i kawałek czerwonej, cebulka szalotka mała, 4 średnie pieczarki, szczypiorek ok 3 łyżki, 4 łyżki ugotowanego ryżu, sól, pieprz, ketchup, ser żółty
 
Cukinię umyłam i rozciełam wzdłuż na dwie cześci. Łyżeczką wydrążyłam miąższ. Miąższ, cebulę, pieczarki, papryki - pokroiłam w drobna kostke. Udusiłam na niewielkiej ilości oleju. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam drobno pokrojony szczypiorek. Do ciepłej masy dołożyłam ugotowany ryż - wymieszałam. Cukinie przed nałożeniem farszu oprószyłam solą i pierzem. Polałam ketchupem. Wstawiłam do piekarnika nakryte folią aluminiowa. Piekłam ok 30 min w temp 180 st. Nastepnie zdjęłam folie, posypałam cukinie startym żółtym serem. Piekłam jeszcze 10 min. Przed podaniem polałam ketchupem

 

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

wioletkawojcik

11072955_614096562059393_8311129095010610016_n

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
 
1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 1 średnia cebula, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz
 
Ziemniaki obrałam, starłam na drobnych oczkach, odcedziłam z nadmiaru wody. Kapustę ugotowałam, odcisnęłam z wody, pokroiłam. Cebule pokroiłam w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyłam. Dodałam jajko, mąkę i przyprawy - wymieszałam. Placki smażyłam na średnim ogniu na rozgrzanym oleju

 

Rolada do chleba

wioletkawojcik

12196034_684962161639499_2483102238919573396_n

Rolada do chleba

1/2 kg mięsa wieprzowego - użyłam z łopatki, 20 dag wołowiny - użyłam udźca, 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, jajko, 1/2 małej cebuli, mała marchewka, 1/2 małej namoczonej, odcisniętej bułki, ser żółty, piertuszka zielona, czosnek granulowany, sól, pieprz, bułka tarta

Wołowinę i wieprzowinę zmieliłam na sitku 4 mm. Osobno zmieliłam mięso drobiowe, sitko 4 mm. Do mięsa wieprzowo - wołowego dodałam łyżeczke granulowanego czosnku, sól, pieprz, drobniutko pokrojoną cebule, pół namoczonej bułki, małe jajko, czubatą łyżkę bułki tartej

Do zmielonego mięsa drobiowego dodałam startą na drobnych oczkach marchewke. Starty na drobnych oczkach ser żółty ok 3 łyżki. Drobno krojoną natkę 2 łyżki, sól, pieprz, łyżkę bułki tartej - wymieszałam. Na foli aluminiowej rozłożyłam mięso wieprzowo - wołowe. Uformowałam prostokąt o grubości ok 1 cm. Na dłuższym brzegu mięsa położyłam ser żółty pokrojony w słupki szer ok 1 cm. Za serem na całej powierzchni mięsa wyłożyłam mięso drobiowe z dodatkami. Za pomocą foli aluminiowej zwinęłam masę w rolade. Zawinełam jeszcze w dwie warstwy folii, zamykając szczelnie końce. Roladę piekłam 1 h i 20 minut w temp 180 st. Po wyjęciu z piekarnika rozcięłam folie. Gdy mięso wystygło schłodziłam w lodówce

 

Śledzie w sosie śmietanowym

wioletkawojcik

P15202251

Filety śledziowe w sosie śmietanowym
 
Filety śledziowe - miałam 4 w oleju. Odsączyłam z oleju, pokroiłam na kawałki. Podałam ze sosem śmietanowym
 
Sos śmietanowy
 
4 pełne łyżki kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka cukru pudru, pieprz biały do smaku. Wszystkie składniki wymieszałam. Do powstałego sosu dodałam małe obrane, winne jabłko które drobno pokroiłam i małą cebulę pokrojoną w drobną kostkę którą sparzyłam na sicie a następnie przelałam zimną wodą

Chrusty z piekarnika

wioletkawojcik

P15205702

Chrusty z piekarnika
 
1,5 szkl mąki pszennej, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, 3 żółtka, pełna łyżeczka roztopionego masła, łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego
 
Mąkę, cukier, sól wymieszałam. Dodałam resztę składników - zagniotłam ciasto. Włożyłam do woreczka i schowałam do lodówki na 30 min. Po 30 - u minutach bardzo cieńko ciasto rozwałkowałam - cieniej niż na makaron - podsypując delikatnie mąką. Następnie rozwałkowane ciasto pokroiłam na paski szer pk 2,5 cm, paski pokroiłam na romby ok 7 cm. W każdym kawałku ciasta na środku zrobiłam nacięcie i przewlekłam jeden koniec ciasta. Chrusty poukładałam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekłam 13 minut w 180 - u st na środkowej półce z grzałką góra dół. Upieczone oprószyłam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Po 10 - u minutach pieczenia chrusty należy pilnować gdyż szybko sie rumienią. Polecam są kruchutkie i smaczne no i mniej kaloryczne niż smażone w głębokim oleju

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci