Menu

Zasmakuj z Wioletką

Skrzydełka nadziewane

wioletkawojcik

12440537_562122800621836_3782528312385439777_o

Skrzydełka faszerowane

8 dużych skrzydełek z kurczaka, 40 dag mięsa mielonego - użyłam z łopatki, 1/2 małej namoczonej bułki, jajko, mała cebula, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek

Do mięsa mielonego dodałam namoczoną odciśniętą bułkę, jajko, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek do smaku

Skrzydełka wytrybowałam uważając by nie przeciąć skóry - lotkę zostawiłam z kością. Wytrybowane skrzydełka oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i słodką papryką. W miejsce po kościach nałożyłam doprawione mięso mielone. Lotką do spodu poukładałam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Piekłam 1/2 h w 200 st, 1/2 h w 150 st oraz bez pokrywki 1/2 h w 200 st do ładnego zrumienienia. Podałam z surówka z marchewki, sałatką z ogórków kiszonych. Ziemniaki ubiłam z mlekiem, okrasiłam przyrumienioną na oleju cebulą

Surówka z marchewki

3 średnie marchewki obrałam - starłam na drobnych oczkach, jabłko - obrałam starłam na dużych oczkach. Dodałam łyżke chrzanu ze słoiczka, ok łyżkę soku z cytryny - wymieszałam

Sałatka z ogórków kiszonych

4 duże ogórki kiszone - pokroiłam w grubą kostkę. Dodałam małą cebulę pokrojona w drobną kostke i 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz do smaku - wymieszałam

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z mięsem, kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami leśnymi

wioletkawojcik

12466075_702572576545124_7666650424979205886_o

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z mięsem, kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami leśnymi - pycha

80 dag łopatki wieprzowej, 40 dag boczku - zmieliłam, szklanka suchej kaszy jeczmiennej, 3 garście grzybów leśnych suszonych, cebula 2 małe, 1 duża, główka kiszonej kapusty - kto nie ma może użyć słodkiej kapusty, sól, pieprz do smaku

Kapustę sparzyłam - zdjełam liście. Grzyby namoczyłam w dwóch szklankach ciepłej wody - ugotowałam.

Do zmielonego mięsa dodałam ugotowaną na sypko kaszę, połowę ugotowanych pokrojonych drobno grzybów, surową malą pokrojoną drobno cebulę, małą cebulę zeszkloną na łyżce oleju, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Gotowy farsz zawijałam w liście. Gołąbki ciasno ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Pozostałe grzyby odcedziłam zachowując wodę. Odcedzone grzyby udusiłam na łyżce masła wraz z dużą drobno pokrojoną cebulą. Całość przełożyłam do naczynia z gołąbkami. Wlałam wodę z gotowania grzybów. Oprószyłam solą i pieprzem. Przykryłam naczynie pokrywką - wsadziłam do piekarnika. Piełam 30 min w 200 st i 2,5 h w 150 st

Pierogi z jagodami

wioletkawojcik

10952547_565555963580120_3460673147801838937_n

Pierogi z jagodami

Farsz

Ok 2 szklanki jagód - tu mrożone, cukier

Ciasto

Do miski wsypalam 1/2 kg maki i wlałam ok 1/2 l litra maślanki.

Zagniotłam ciasto. Gdy ciasto zbyt sie klei dosypuję mąki.

Na przygotowane krążki ciasta łyżeczką nakładam owoce i odrobine cukru. Sklejam pierogi i gotuje w posolonej wodzie 4 - 5 minut od wypłynięcia. Podaje z kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym. Jagody małymi porcjami wyjmuje ze zamrażarki

 

Ryba w chrupiącej panierce

wioletkawojcik

12511060_565282490305867_1109501330_o

Ryba w chrupiącej panierce

Filet rybny u mnie z dorsza skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Tak doprawioną rybę obtoczyłam w panierce zrobionej z równej ilości wiórek kokosowych, mąki i bułki tartej. Usmażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju. Podałam z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty

Surówka

1/2 kg kiszonej kapusty, marchewka, oliwa z oliwek, cukier

Kapustę pokroiłam na mniejsze części. Dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek i cukier do smaku

Brukselka duszona

wioletkawojcik

12244841_688497381285977_895067660959632507_o

Duszona brukselka

1/2 kg brukselki, 15 - 20 dag boczku, mała cebula, ziele angielskie 3 kulki, liście laurowe 2 szt, sól, pieprz, ketchup 2 - 3 łyżki

Brukselkę umyłam, oczyściłam z wierzchnich liści, przepołowiłam wzdłuż na pół. W rondelku wytopiłam pokrojony w kostkę boczek. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną drobno cebulę. Po chwili dołożyłam brukselkę. Smażyłam mieszając aż się zeszkliła cebula. Następnie całość podłałam ok 1/2 szkl wrzącej wody i pod przykryciem dusiłam na małym ogniu ok 15 minut. Na koniec dołożyłam ketchup własnej roboty

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci