Menu

Zasmakuj z Wioletką

Klopsiki rybne w słodko - kwaśnym sosie

wioletkawojcik

11231871_690241694444879_7548380510356026869_o

Klopsiki rybne w słodko - kwaśnym sosie

1/2 kg dowolnych filetów rybnych bez skóry - użyłam dorsza, jajko, mała bułka, bułka tarta, nać pietruszki ok 5 łyżek, szczypiorek pęczek, mała cebula, czosnek ząbek, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz

Filety rybne zmieliłam. Dodałam namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, zeszkloną drobno pokrojona cebulę, nać pietruszki drobno siekaną, szczypiorek drobno pokrojony, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam - masa była za rzadka więc dosypałam kilka łyżek bułki tartej - wymieszałam. Następnie uformowałam małe klopsiki. Usmażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju

Sos

4 średnie cebule, duża marchewka, strąk papryki czerwonej. Warzywa pokroiłam. Cebulę w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski. Na łyżce oleju smażyłam mieszajac do zeszklenia cebuli. Następnie do warzyw wlałam ok 1,5 szkl wrzacej wody. Dodałam 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie - gotowałam kilka minut. Gdy warzywa były miękkie dodałam łyżkę przecieru pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki octu, łyżeczkę miodu. Dosmaczyłam solą i pieprzem - zagotowałam. Przełożone do pojemnika klopsiki zalałam gorącym sosem. Gdy potrawa wystygła schłodziłam w lodówce

Krewetki w piwno - kokosowym cieście

wioletkawojcik

12522950_564664403701009_30910878139009472_n

Krewetki w cieście piwno - kokosowym

Ciasto

1/2 szkl dowolnego jasnego piwa, 1 jajko, szczypta soli, na czubku noża chili, mąki tyle aby powstalo ciasto o gęstości ciasta naleśnikowego. Do gotowego ciasta dodajemy 2 - 3 łyżki wiórek kokosowych

Krewetki trzymając za ogonek zanurzałam w cieście i smażyłam w głębokim rozgrzanym oleju. Odsączyłam na ręczniku papierowym. Jeśli ktoś nie lubi wiorek kokosowych krewetki można usmażyć w samym cieście piwnym.

Podałam z sosem czosnkowym

Sos czosnkowy

4 łyżki majonezu, 4 łyżki kwaśnej śmietany, duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz - dałam bialy - wszystkie skladniki wymieszałam. Można dodać też kilka kropli soku z cytryny

Gołąbki z ziemniakami i mięsem

wioletkawojcik

11247805_639830789485970_3444155930042142119_n

Goląbki ziemniaczane z mięsem
 
Ok 1 kg surowych ziemniaków obranych starłam na drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnęłam z nadmiaru wody. Połączyłam z ok 30 dag mięsa mielonego z łopatki. Do masy mięsno - ziemniaczanej dodałam 2 łyżki majeranku, 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zeszkloną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku. Farsz nakładam na sparzone liście kapusty, boki składam do środka, zwijam w roladkę.Te gołąbki zostały ugotowane w parowarze ok 50 minut. Goląbki gotowane w garnku układam ciasno. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz w kulkach. Zalewam wrzątkiem i gotuję ok 35 minut od zagotowania - do miekkości kapusty. Gołąbki te lubię odsmażone na rumiano. Z tej porcji farszu wyszło 12 sztuk

 

Wędzona pierś z indyka

wioletkawojcik

P1510361

Wędzone piersi indycze

Filety z indyka ok kilograma każdy peklowalam na sucho przez 3 dni. Do tego celu użyłam mieszanki peklującej którą przygotowałam z następujących składników : 25 dag soli peklującej, 25 dag soli kuchennej, ześrutowanych przypraw tj 15 kulek ziela angielskiego,15 liści laurowych, 10 kulek jałowca, łyżka gorczycy, 20 kulek pieprzu naturalnego - wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam jeszcze 3 pełne łyżki granulowanego czosnku, łyżkę majeranku, łyżeczkę tymianku. Aromatycznej mieszanki peklującej użyłam 20 g na kg mięsa. Przyprawione mięso ponakłówałam wykałaczką dość gęsto. Ułożyłam ciasno w pojemniku - schowałam do lodówki. 2 - 3 razy dziennie mięso przewracałam na drugą strone i nakłówałam wykałaczką. Nie myłam mięsa przed wędzeniem ze solanki. Przed wędzeniem filety osuszały sie ok 5 h

Wędzenie

Obsuszanie mięsa w wędzarni ok 40 min w temp 40 - 45 st. Wędzenie 3,5 h w temp 50 - 60, podpiekanie ok 30 min w temp ok 80 - 85 st. Filety po uwędzeniu sparzyłam we wodzie ok 40 min w temp ok 75 st

Deser truskawkowy

wioletkawojcik

11350492_623540187781697_6283595737190329917_n

Deser truskawkowy

1 galaretka truskawkowa, świeże lub mrożone truskawki, śmietana kwaśna, żelatyna

Galaretke rozpuściłam w 1/2 litra wrzącej wody. Do pucharków powkladałam zamrożone truskawki. Połową gorącej galaretki zalałam owoce - wstawiłam pucharki do lodówki. Drugą porcję galaretki wystudziłam i również umieściłam w lodówce. Gdy zaczęła się ścinać galaretka bez owoców, wlałam do niej 180 g kwaśnej śmietany i zaczęłam miksować mikserem na największych obrotach. Podczas miksowania dodałam łyżeczkę cukru pudru i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody. Truskawkową piankę wylałam na zastygłą galaretkę z owocami

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci