Menu

Zasmakuj z Wioletką

Serek jugurtowy

wioletkawojcik

6702_703732496429132_7879130652582746272_n

Serek jogurtowy

4 jogurty typu greckiego po 400 g każdy, 2 łyżeczki słodkiej papryki , ostra papryka do smaku, bazylia, oregano, koperek, czosnek niedźwiedźi, szczypiorek, czosnek, sól

Jogurty podzieliłam na pół. Do jednej miseczki przełożylam dwa jogurty. Posoliłam do smaku. Dodałam papryki - wymieszałam. Do drugiej miseczki przełożyłam dwa jogurty. Posoliłam do smaku. Dodałam po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, bazylii, koperku, czosnku niedźwiedziego. Dołożyłam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojony drobno szczypiorek - wymieszałam. Miseczki z jogurtami pozostawiłam w pokojowej temperaturze na 4 h . Po upływie czasu wyłożyłam sita podwójnie złożoną gazą i przelałam na sita jogurty z dodatkami. Zebrałam końce gazy go gory, związałam i zawiesiłam na 24 h do ocieknięcia. Serki są kremowe, smarowne i bardzo smaczne. Z dwóch jogurtów wychodzi ok 30 dag serka.

Biszkopt

wioletkawojcik

10561554_704116046390777_2588221626546150172_n

6 jajek, szkl cukru,1,5 szkl mąki - szklanka 250 ml - użyłam tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać do sztywnej piany partiami cukier. Następnie po 2 żółtka. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ale krótko wmieszać mąkę w pianę. Piec w 160 st ok 30 min. Tortownica standardowa

 

Kotlet schabowy moczony w mleku z cebulą

wioletkawojcik

12493424_704618393007209_4986248888410209179_o

Kotlet schabowy moczony w mleku z cebulą

Kotlety ze schabu - miałam 4 szt rozbiłam siekaczem do mięs. Dużą cebulę pokroiłam w piórka. W misce układałam na przemian cebula, kotlet. Całość zalałam mlekiem. Zostawiłam na ok 4 h. Po 4 godzinach odsączyłam mięso z marynaty. Oprószyłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące, rozmąconych jajkach i tartej bułce. Usmażyłam na rumiano na klarowanym maśle. Podałam z ubitymi ziemniakami z mlekiem i zasmażaną kapustą

Zasmażana kapusta

1,2 kg kiszonej kapusty, 30 dag wędzonego boczku, średnia cebula, średnia marchewka, ziele angielskie 5 szt, liście laurowe 4 szt, majeranek 2 łyżki, mąka pełna łyżka, sól, pieprz do smaku

Kapustę zalałam wodą tak ok cm ponad poziom kapusty. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Po ok 30 minutach gotowania się kapusty dodałam startą na dużych oczkach marchewkę. Po ok godzinie dodałam okrasę przygotowaną z wytopionego boczku, zrumienionej cebuli i łyżki maki. Gotowałam jeszcze ok 10 minut często mieszając. Dosmaczyłam solą i pieprzem

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci