Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pierogi chłopskie

wioletkawojcik

P1810449

Pierogi chłopskie

Farsz

1,5 kg ugotowanych ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku - użyłam parzony, średnia cebula, majeranek, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Okrasę przełożyłam do miski z wcześniej ugotowanymi ziemniakami, przeciśniętymi przez praskę. Dołożyłam dwie łyżki majeranku oraz sól i pieprz do smaku - wymieszałam składniki

Ciasto

1 kg mąki, 1 jajko, 1,5 szklanki gorącej wody, ok 4 łyżki oleju. Z podanych składników zagniatam dość luźne elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam by nie wyschło i zostawiam na ok 10 min by odpoczęło

Poklejone pierogi wkładam na posolony wrzątek. Od wypłynięcia gotuję 4 minuty

Szklanka pojemność 250 ml

 

Warstwowe sałatki śledziowe - czyli tak zwany śledzik pod pierzynką

wioletkawojcik

P1810425

Warstwowe sałatki śledziowe - czyli tak zwany śledzik pod pierzynką

Śledzie ok 400 g - użyłam filety śledziowe w oleju firmy SEKO, mała cebula, 2 średnie marchewki, średni burak, 2 średnie ziemniaki, 2 jajka, 4 - 5 ogórków konserwowych, małe jabłko, sól, pieprz, majonez - użyłam kielecki, szczypiorek do dekoracji

Warzywa czyli marchewki, ziemniaki i buraka ugotowałam w obierkach. Zimne obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Ugotowane jajka starłam na drobnych oczkach, ogórki i jabłko starłam na dużych oczkach. Sałatki zrobiłam przy pomocy foremek do formowania potraw. Z podanych składników wyszły cztery porcje o średnicy 10 cm, dwie z buraczkami, dwie bez. Sałatki mozna zrobić w przeżroczystych naczyniach wtedy podwajamy składniki

Sałatka pierwsza

Pokrojone w grubą kostkę odsączone z oleju śledzie, cienka warstwa drobno pokrojonej cebuli, majonez, ogórki, buraki, sól, pieprz, majonez, marchewka, sól, pieprz, majonez, jajko, szczypiorek

Sałatka druga

Pokrojone w grubą kostkę odsączone z oleju śledzie, cienka warstwa drobno pokrojonej cebuli, majonez, jabłko, ziemniaki, cebula, sól, pieprz, majonez, ogórek, majonez, jajko, marchewka

Dno naczynia przed wyłożeniem śledzi posmarowałam majonezem. Gotowe sałatki schłodziłam w lodówce

 

 

 

Marchewkowy piernik

wioletkawojcik

P1810385

Marchewkowy piernik

3 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, 5 dużych jajek, 1/2 szkl cukru, 3 łyżki miodu - użyłam gryczany, łyżka kwaśnej śmietany, 100 g masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, łyżeczka kakao, przyprawa do piernika 40 g, aromat rumowy, 30 dag marchwi

Żółtka utarłam z cukrem do białości na kogel mogel. Do utartych żółtek dodałam startą na drobnych oczkach marchewkę. Wsypałam całą mąkę którą wymieszałam z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Wlałam miód, płynne letnie masło które stopiłam, kilka kropel aromatu rumowego, śmietanę. Zmiksowałam mikserem aż wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do jednolitego, gęstego ciasta dodałam ubitą wcześniej pianę z białek - krótko zmiksowałam miksrem na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy 28 x 13 cm - wyrównałam wierzch. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół. Piekłam 45 minut - do suchego patyczka. Letni piernik polukrowałam, posypałam pokrojonymi bakalami i oprószyłam złotym cukrem

Lukier 

1/2 szkl cukru pudru, łyżka gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

Szklanka poj 250 ml

 

Czosnkowo - majerankowy schab gotowany

wioletkawojcik

P1810333

Czosnkowo - majerankowy schab gotowany

Kilogram schabu bez kości, czosnek 4 - 5 dużych ząbków, sól. pieprz, majeranek, słodka papryka

W umytym i osuszonym mięsie ostrym nożem zrobiłam głębokie nacięcia dość gęsto. W każdy otwór powkładałam kawałki czosnku. Naszpikowane czosnkiem mięso posoliłam, oprószyłam pieprzem i słodka papryką. Tak przygotowany schab włożyłam do woreczka foliowego. Szczelnie zawiązałam i włożyłam do drugiego woreczka który również szczelnie zawiązałam. Schowałam do lodówki na 24 h. Po dobie całość włożyłam do 3 woreczka. W garnku zagotowałam wodę. Do wrzątku włożyłam schab tak ze konce woreczka trzeciego  wyłożyłam na obrzeże garnka i przycisnęłam pokrywką. Gotowałam pod przykryciem na malutkim ogniu 1,5 h. Po tym czasie zostawiłam mięso w garnku do wystygnięcia. Letni schab wyjęłam z garnka, następnie z woreczków. Przełożyłam do pojemnika, schłodziłam w lodówce. Pyszny, soczysty, aromatyczny schab do chleba, polecam

Paprykowo - cebulowy boczek pieczony, rolowany

wioletkawojcik

P1810319

Paprykowo - cebulowy boczek pieczony, rolowany

Cienki płat boczku świeżego bez żeber i skóry - mój ważył 1,3 kg, mały strąk czerwonej papryki, mała cebula, sól, pieprz, słodka papryka

Płat mięsa nasoliłam z obu stron. Oprószyłam pieprzem i słodką papryką. Następnie na wierzch rozłożonego mięsa posypałam równomiernie pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę. Ciasno boczek zwinęłam w roladę. Związałam sznurkiem. Wsadziłam we worek foliowy i schowałam do lodówki na 24 h. Po tym czasie wyjęłam mięso z folii i wsadziłam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do nagrzanego do 160 st piekarnika z grzałką góra - dół. Piekłam bez przykrycia 1,5 h . Po tym czasie zwiększyłąm temperaturę do 180 st i piekłam jeszcze 15 min. Zimne mięso schłodziłam w lodówce

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci