Menu

Zasmakuj z Wioletką

Przepyszna, delikatna, orzeźwiająca bogini Wenus

wioletkawojcik

P1780673

Przepyszna, delikatna, orzeźwiająca bogini Wenus

Biszkopt

6 dużych jajek, 1/2 szkl cukru, 1,5 szkl mąki - użyłam tortową, łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubiłam  na pianę mikserem na najwyższych obrotach. Do sztywnej piany partiami dodawałam cukier. Następnie dodawałam ciągle miksując po jednym żółtku. Do gotowej masy jajecznej na 3 razy dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem mąkę w pianę wmieszałam łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy 25 x 36 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st z grzałką góra - dół ok 30 min - do suchego patyczka. Zimny biszkopt przekroiłam na dwa równej grubości blaty. Na dno formy w której piekł się biszkopt położyłam jeden blat. Ciasto nasączyłam letnią przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny ( szkl wody, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru - proporcja na 2 blaty). Na nasączone ciasto wyłożyłam masę śmietanowo - serową. Wierzch masy przykryłam drugą częścią ciasta - dociskając lekko ciasto do masy. Wierzch ciasta posmarowałam konfiturą morelową, następnie posypałam letnią posypką - delikatnie okruszki docisnęłam. Ciasto schłodziłam w lodówce. Kroiłam po 3 h

Masa śmietanowo - serowa

Smietanka łowicka 36 % 1/2 l, łyżka cukru pudru, twarożek kanapkowo - sernikowy Moj Ulubiony - Wieluń 600 g, 2 galaretki o smaku cytrynowym - użyłam Winiary, łyżka żelatyny spożywczej

Galaretki wraz z żelatyną rozpuściłam we wrzącej wodzie 1/2 l - wystudziłam - schłodziłam w lodówce

Schłodzoną śmietanę ubiłam mikserem  na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodałam łyżkę cukru pudru. Następnie dołożyłam cały ser - zmiksowałam do połączenia się składników. Do gotowej masy śmietanowo - serowej dodałam na 2 razy tężejącą ( glutowatą ) galaretkę - zmiksowałam

Posypka

12 herbatników, 2 łyżki wiórków kokosowych

Herbatniki pokruszyłam. Wymieszałam z wiórkami. Na suchej, teflonowej patelni przyrumieniłam posypkę

Dodatkowo konfitura morelowa, szkl poj 250 ml

 

Domowe nuggetsy

wioletkawojcik

P1780640

Domowe nuggetsy

Filet z piersi kurczaka 1/2 kg, sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, chili, olej, jajko, mąka krupczatka, płatki kukurydziane

Umyte i osuszone mięso pokroiłam na niewielkie kawałki - przełożyłam do miski. Dodałam płaską łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego, pełną łyżeczkę czosnku granulowanego, szczyptę chili, łyżeczkę słodkiej papryki - wymieszałam. Do doprawionego mięsa dodałam 2 łyżki oleju - wymieszałam ponownie. Miskę z mięsem odstawiłam na godzinę. Po godzinie do do miski z mięsem  dodałam jajko - wymieszałam starannie ręką. Tak przygotowane filety obtoczyłam w paniervr. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu przewracając z jednej strony na drugą

Panierka

Płatki kukurydziane ok 2 szkl, pełna łyżka mąki krupczatki, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, solidna szczypta soli

Płatki pogniotłam. Następnie dodałam paprykę, sół i mąke - wymieszałam

Śmietankowy sernik na herbatnikach

wioletkawojcik

P1780577

Śmietankowy sernik na herbatnikach

Masa serowa

Kilogram sera białego - użyłam śmietankowy twaróg mielony z Czarnkowa, 10 dag miękkiego masła, 3/4 szkl cukru, 5 jajek, budyń śmietanowy z cukrem, kwaśna śmietana 200 g, aromat śmietankowy

Miękkie masło zmiksowałam z cukrem do białości. Następnie ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawałam po jednym żółtku. Do gotowej masy jajeczno maślanej dodałam cały ser, proszek budyniowy, śmietanę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach aż składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dołożyłam ubitą pianę z białek - wymieszałam masę łyżką. Dno szklanej formy wysmarowanej masłem 28 x 28 cm wyłożyłam herbatnikami. Na herbatniki wyłożyłam przygotowaną wcześniej masę serową - wyrównałam powierzchnię. Piekłam w piekarniku z grzałką góra - dół w tem 180 st ok 55 min - do suchego patyczka. Letnie ciasto polukrowałam, posypałam płatkami migdałów, oprószyłam złotym cukrem

Spód

Herbatniki Petit Beurre - użyłam 18 szt

Lukier

5 pełnych łyżek cukru pudru, 1,5 łyżki słodkiej śmietanki - użyłam 12 %, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

Skrzydełka jak z KFC

wioletkawojcik

P1780559

Skrzydełka jak z KFC

Kilogram skrzydełek od kurczaka

Skrzydełka umyłam  i osuszyłam. Ostrym nożem podzieliłam każde skrzydło na trzy części przecinając je w stawach. Najmniejszą część tzw lotkę odłożyłam - nie będzie potrzebna. Pozostałe kawałki włożyłam do miski. Do miski wlałam przygotowaną wcześniej marynatę - wymieszałam starannie ręką. Miskę z mięsem odstawiłam na 3 godziny. Kilka razy podczas marynowania przemieszałam by skrzydełka dokładnie przeszły przyprawami. Po trzech godzinach przełożyłam mięso do naczynia żaroodpornego tak aby jeden kawałek leżał luźno obok drugiego. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st z grzałką góra - dół. Piekłam 25 minut. Po 25 minutach wyjęłam podpieczone skrzydełka z piekarnika. Gdy przestygły, gdy można było je wziąć do ręki zapanierowałam w mące, rozmąconych jajkach i pokruszonych płatkach kukurydzianych do których dodałam solidną szczyptę chili, szczyptę pieprzu i dwie szczypty soli - wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu przewracając kilka razy z jednej strony na drugą

Marynata

50 ml oleju - użyłam słonecznikowy, szczypta chili, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - wszystkie wymienione składniki dokładnie wymieszałam

Panierka

4 pełne łyżki mąki pszennej - użyłam mąkę wrocławską, 2 duże jajka - rozmąciłam, płatki kukurydziane 4 szkl - pokruszyłam, wymieszałam z chili, solą i pieprzem. Skrzydełka panierowałam najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach

Bezglutenowe kotlety mielone z cukinią i pieczarkami

wioletkawojcik

P1780460

Bezglutenowe kotlety mielone z cukinią i pieczarkami

Kilogram mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, szkl tartej wraz ze skórką młodej cukini, szkl tartych pieczarek, średnia cebula, czosnek, majeranek sól, pieprz

Do zmielonego mięsa dodałam marchewkę, pieczarki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku. Starannie wyrabiałam masę - ok 5 minut . Gdy masa stała się zwięzła formowałam małe kotleciki. Smażyłam na gęsim smalcu na rumiano

Szkl poj 250 ml. Marchewkę i pieczarki starłam na dużych oczkach. Kotlety przed smażeniem puszczają wodę. Gotować do odparowania wody, nastepnie smażyć

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci