Menu

Zasmakuj z Wioletką

Jogurtowe ciasto z gruszkami

wioletkawojcik

P1800893

Jogurtowe ciasto z gruszkami

3 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, 3/4 szkl cukru, 3 jajka, jogurt naturalny 370 g, 1/2 szkl oleju, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu, aromat waniliowy, twarde gruszki użyłam 3 szt o wadze 70 dag

Jajka z cukrem miksowałam mikserem na najwyższych obrotach do momentu aż się cukier rozpuścił. Do puszystej masy jajecznej dodałam cały jogurt, olej i kilka kropel aromatu waniliowego - miksowałam aż się składniki połączyły. Następnie wsypałam całą mąkę którą wcześniej wymieszałam ze sodą oczyszczoną i cynamonem. Do gładkiego ciasta dodałam obrane i pokrojone w kostkę gruszki - wymieszałam całość łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem formy 20 x 30 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 175 st z grzałką góra dół 45 minut - do suchego patyczka. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml

 

Rosół wołowo - drobiowy

wioletkawojcik

 Rosół wołowo - drobiowy

Mięso wołowe 80 dag - użyłam rozdbef z kością, mięso drobiowe ( kaczka francuska) 2 skrzydełka, grzbiet, żołądek, serduszko, łapki, szyja, 4 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por ok 10 cm, gałązka selera, pęczek pietruszki, lubczyk, ziele, angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, średnia cebula

W 4,5 l garnku zagotowałam ok 2,5 l wody. Do wrzącej wody dodałam mięso trzymajac gaz na największym płomieniu. Następnie dodałam pokrojona na  grube części włoszczyzne czyli marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dołożyłam przekrojoną na dwie części opaloną cebulę, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Dolałam do pełna wrzącej wody. Zmniejszyłam płomień ognia do minimum gdy prawie zaczęło w garnku wrzeć. Na malutkim ogniu gotowałam rosół przeszło 3,5 h. Pięć minut przed wyłączeniem rosołu dodałam w całości cały pęczek pietruszki, gałązkę selera i trzy gałązki lubczyku. Po pięciu minutach wyłączyłam gaz. Rosół podałam z domowym makaronem

Makaron domowy 2

3 żółtka, jedno duże jajko, szkl mąki - użyłam mąkę wrocławską

Do miski wsypałam mąkę. Dodałam żółtka i całe jajko. Następnie zagniotłam jednolite ciasto. Stolnicę dość obficie oprószyłam mąką. Zagniecioną kulę ciasta rozwałkowałam cienko na płat ok 2 mm grubości. Rozwałkowane ciasto pozostawiłam na stolnicy by podeschło. Od czasu do czasu przewracałam z jednej strony na drugą. Po godzinie oprószyłam płat ciasta dość obficie mąką. Następnie zwinęłam w roladę i ostrym nożem drobno pokroiłam. Pokrojony makaron wkładałam partiami do posolonego wrzątku. Od zagotowania gotowałam mieszając od czasu do czasu na małym ogniu 5 min. Ugotowany makaron odcedziłam na durszlaku, przepłukałam zimną wodą

Szklanka pojemność 250 ml. Porcja na 4 osoby

Mleczny sernik z chałwą

wioletkawojcik

P1800700

Mleczny sernik z chałwą

Kilogram sera - użyłam Mój Ulubiony z Wielunia, 5 jajek, kwaśna śmietana 200 g - użyłam 18 %, szkl mleka w proszku - użyłam łaciate czerwone, 1/2 szkl cukru, 100 g chałwy - użyłam kakaową, aromat waniliowy, herbatniki ok 20 szt

Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam do białości na kogel mogel z cukrem. Do utartych żółtek dodałam cały ser, całą śmietanę, szklankę mleka, kilka kropel aromatu - zmiksowałam aż połączyły się składniki - krótko. Do jednolitej masy serowej dodałam ubitą wcześniej pianę oraz pokrojoną drobno chałwę - połączyłam składniki przy pomocy łyżki. Masę serową przełożyłam do formy 28 x 28 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej herbatnikami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra dół. Piekłam godzinę. Po godzinie wyłączyłam piekarnik pozostawiając zamknięte jeszcze na 10 minut drzwiczki. Po 10 minutach uchyliłam drzwiczki piekarnika

Szklanka pojemność 250 ml. 

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

wioletkawojcik

P1800662

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Kilogram mięsa wieprzowego - użyłam ładną łopatkę wieprzową, 1/2 kg pieczarek, strąk dużej czerwonej papryki, średnia cebula, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, smalec gęsi, mąka, natka pietruszki

Umyte i osuszone z nadmiaru wody mięso pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 x 1,5 cm. Usmażyłam na łyżce rozgrzanego smalcu. Gdy mięso ładnie się zarumieniło dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Nasępnie dołożyłam pokrojone na cztery części pieczarki - smażyłam mieszając od czasu do czasu aż pieczarki puściły wodę. Zawartość patelni przełożyłam do rondla. Dodałam 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku. Całość zalałam litrem wrzącej wody. Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie do rondla dodałam pokrojoną w grubą kostkę paprykę - gotowałam ok 10 minut. Gdy już mięso było miękkie gulasz zaprawiłam zawiesiną  przygotowaną z czubatej łyżki mąki rozprowadzonej w ok 100 ml letniej wody - zagotowałam. Go gotowego gulaszu dodałam ok 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki - wymieszałam składniki. Gotowe danie podałam z makaronem oraz ogórkiem kiszonym

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci