Menu

Zasmakuj z Wioletką

Włoskie pączki Bomboloni z kremem budyniowym

wioletkawojcik

P1820076

Włoskie pączki Bomboloni z kremem budyniowym

Ciasto

1/2 kg mąki - użyłam mąkę tortową, 250 ml mleka, 2 duże jajka, 2 dag świeżych drożdży, 5 dag masła, 4 pełne łyżki cukru, skórka otarta z cytryny ok łyżki, kilka kropel aromatu śmietankowego

Do miski wsypałam mąkę. Dodałam jajka, letnie mleko w którym rozpuściłam cukier i drożdże, aromat, skórkę z cytryny i stopione letnie masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Gdy ciasto ładnie urosło jeszcze raz krótko zagniotłam. Następnie ciasto rozwałkowałam na grubość ok 2 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawałam krążki. Wszystkie krążki nakryłam ściereczką i zostawiłam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte ciasto smażyłam w rozgrzanym oleju na małym ogniu po ok 4 minuty z każdej strony. Letnie pączki nadziewałam przy pomocy strzykawy letnim kremem. Wszystkie pączki oprószyłam obficie cukrem pudrem. Gdy podczas wyrabiania ciasto mocno klei się do rąk delikatnie podsypuję mąką. Pączki można również upiec w piekarniku w temp 175 st ok 20 minut

Krem

250 ml mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 10 dag mąki ( 3/4 szklanki ), kilka kropel aromatu śmietankowego, pełna łyżka miękkiego masła

Żółtka utarłam z cukrem do białości na kogel mogel. Do utartych żółtek dodałam aromat, 100 ml mleka  oraz mąkę - zmiksowałam na jednolitą masę. W rondelku zagotowałam 150 ml mleka. Do wrzątku cienkim strumieniem wlewałam zawiesinę intensywnie mieszając do czasu aż masa zrobiła się gładka i jednolita. Rondelek nakryłam pokrywką - odstawiłam do przestygnięcia. Do letniego budyniu dodałam masło - zmiksowałam. Szklanka poj 250 ml

 

 

 

Aromatyczny kurczak z piekarnika

wioletkawojcik

P1820012

Aromatyczny kurczak z piekarnika

Kurczak - miałam z wolnego wybiegu ok 2 kg, sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, majeranek, suszona cebula

Oczyszczonego i umytego kurczka podzieliłam na części. Podzielonego kurczaka przełożyłam do miski. Dodałam sól, pieprz do smaku, dwie łyżeczki słodkiej papryki, dwie łyżeczki granulowanego czosnku, 2 łyżki majeranku, trzy łyżki suszonej cebuli w piórkach. Starannie wymieszałam mięso z przyprawami - odstawiłam na godzinę by mięso przeszło przyprawami. Po godzinie przełożyłam kurczaka do suchego naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika z grzałką góra - dół. Piekłam godzinę w temperaturze 180 st od czasu do czasu polewałam mięso sosem własnym

Kartofelki

wioletkawojcik

P1820004

Kartofelki

Trzy pełne szklanki mąki - użyłam mąkę tortową, 100 g miękkiego masła, 100 g miękkiego smalcu, 3/4 szkl cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu śmietankowego, kilka kropel aromatu rumowego

Do miski wsypałam mąkę, cukier puder  i proszek do pieczenia - wymieszałam suche składniki. Następnie dodałam żółtka oraz śmietanę - wymieszałam składniki łyżką. Dołożyłam pokrojony na kawałki smalec oraz pokrojone masło - zagniotłam jednolite ciasto. Pod koniec podsypałam ciasto łyżką mąki bo się trochę kleiło do rąk. Z gotowego ciasta urywałam kawałki i formowałam w dłoniach kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kulki ciasta układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 185 st z grzałką góra dół - do ładnego zarumienienia 25 minut. Letnie ciasteczka obtoczyłam w mieszance cukru pudru z kakao

Mieszanka do obtoczenia ciasteczek

2 łyżki kakao, 2 pełne łyżki cukru pudru - składniki dokładnie wymieszałam

Stripsy jak z KFC

wioletkawojcik

P1810893

Stripsy jak z KFC - pyszne, chrupiące

Filety z piersi kurczaka  - miałam 60 dag, sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka słodka, papryka ostra

Umyte mięso pokroiłam na dość duże kawałki. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i paprykami - wymieszałam - odstawiłam na ok 30 min by się smaki przegryzły. Następnie doprawione mięso włożyłam do miski z ciastem - wymieszałam składniki dokładnie łyżką. Następnie po 5 - 6 kawałków mięsa w cieście przy pomocy widelca przekładałam do niedużego pojemnika z mąką ( 3/4 szklanki ). Pojemnik nakryłam pokrywką i potrząsałam by zapanierowane filety obtoczyły się mąką. Tak postępowałam z następnymi kawałkami filetów. Smażyłam wkładając przy pomocy widelca do gorącego, głębokiego oleju. Gotowe Stripsy podałam z sosem czosnkowym, ketchupem i miksem warzyw

Ciasto

Duże jajko, 1/2 szkl mąki, 50 ml mleka, po solidnej szczypcie soli i pieprzu - wszystkie składniki zmiksowałam na jednolite ciasto

Dodatkowo zamykany pojemnik z 3/4 szkl mąki. Szklanka pojemność 250 ml

Pączki z serka homogenizowanego

wioletkawojcik

P1810860

Pączki z serka homogenizowanego

400 g serka homogenizowanego naturalnego, 2 łyżki cukru pudru, 3 duże jajka, 2 pełne szklanki mąki - użyłam tortową, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, kilka kropel aromatu waniliowego

Wszystkie składniki przełożyłam do miski- zmiksowałam na jednolite ciasto. 

Nabierałam porcje ciasta łyżeczką i smażyłam w gorącym rozgrzanym oleju na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Po wyjęciu z oleju pączki układałam na papierowym ręczniku celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne pączusie oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Łyżeczkę przed nabraniem każdej porcji ciasta trzymałam chwilę w oleju w którym smażyłam pączki

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci