Menu

Zasmakuj z Wioletką

Leniwe

wioletkawojcik

P1840679

Leniwe

1/2 kg obranych ziemniaków, 25 dag sera białego, jajko, łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej, 5 kopiastych łyżek mąki pszennej

Zimne, ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wraz z serem przepuściłam przez praskę. Dodałam obie mąki i jajko - zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na 3 części. Z każdej uturlałam wałek który delikatnie spłaszczyłam a następnie pokroiłam pod skosem. Gotowe kluski wkładałam na posolony wrzątek. Od wypłyniecia na powierzchnię wody gotowałam 3 minuty. Wyłowiłam kluski przy pomocy łyżki cedzakowej. Podałam posypane cukrem i polane przyrumienioną na maśle bułką tartą. 

Kluski przygotowałam ze starych ziemniaków. Ilość mąki dodana do ciasta zależy od gatunku ziemniaków. Porcja na 3 osoby

 

Krem ze świeżych ogórków z topionym serkiem

wioletkawojcik

P1840676

Krem ze świeżych ogórków z topionym serkiem

80 dag ogórków - użyłam ogórki gruntowe, 2 spore ziemniaki, średnia cebula, serek topiony śmietankowy 150 g - użyłam serek Hochland, ząbek czosnku, sól, pieprz, chili, koperek, masło

Obrane ziemniaki i ogórki pokroiłam w cienkie plasterki. W rondlu na łyżce masła zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam ogórki wraz z ziemniakami. Smażyłam mieszając od czasu do czasu na małym ogniu ok 10 minut. Po tym czasie do rondla z warzywami wlałam litr wrzącej wody - gotowałam ok 15 minut. Następnie wyłączyłam ogień - do zupy dodałam pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojony na grube kawałki ser - całość zblendowałam. Do gotowego kremu dodałam ok 2 łyżki drobno pokrojonego koperku. Doprawiłam solą, pieprzem i szczyptą chili. Podałam z groszkiem ptysiowym

 

 

Cygańska zupa

wioletkawojcik

P1840219

Cygańska zupa

40 dag wędzonego boczku - użyłam boczek wędzony parzony, 35 dag cienkiej kiełbasy - użyłam kiełbasę z szynki, 2 duże papryki czerwone, mała cebula, kilogram ziemniaków, passata 500 g, sól, pieprz, chili, majeranek, cukier, śmietana do zup 18 % 200 g, natka pietruszki

Boczek pokroiłam w dość grubą kostkę - przyrumieniłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w półplasterki kiełbasę - zarumieniłam delikatnie. Do rumianych wędlin dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Na koniec dołożyłam pokrojoną w grubą kostkę paprykę - smażyłam 3 - 4 minuty mieszając. W 4 l garnku zagotowałam 2,5 l wody. Do wrzątku przełożyłam zawartość patelni - od zagotowania gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach dołożyłam pokrojone w kostkę ziemniaki - od zagotowania gotowałam 15 min. Następnie dodałam passatę, łyżkę majeranku, szczyptę chili, łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku - od zagotowania gotowałam całość ok 5 min - wyłączyłam ogień. Do garnka z ugotowaną zupą dodałam ciągle mieszając śmietanę oraz 2 - 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki

Zupa truskawkowo - malinowa z lanymi kluskami

wioletkawojcik

P1840039

Zupa truskawkowo - malinowa z lanymi kluskami

Truskawki - miałam 80 dag, maliny - miałam 20 dag, cukier, cynamon, sół, słodka śmietanka 30 % 100 ml

Zagotowałam 1,5 l wody. Do wrzątku włożyłam umyte owoce - zagotowałam. Od zagotowania gotowałam całość ok 5 minut - do miękkości truskawek. Gdy już owoce ugotowały się zdjęłam garnek z ognia. Gorącą zawartość garnka zblendowałam. Następnie dodałam 2 łyżki cukru, szczyptę soli, 1/3 łyżeczki cynamonu - wymieszałam. Na koniec ciągle mieszając wlałam śmietankę. Gotową zupę podałam z lanymi kluskami

Lanne kluski

4 jajka mieszam ze szkl wody. Dodaję mąki tyle aby ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - miksuję. Gotowe, jednolite ciasto wlewam przez specjalne sito na wrzacą osoloną wodę. Gotuję od zagotowania 1-2 minuty

Gulasz wieprzowy z lanymi kluskami

wioletkawojcik

P1830929

Gulasz wieprzowy z lanymi kluskami

Szynka wieprzowa - miałam 70 dag, garść grzybów suszonych, średnia cebula, sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, chili, natka pietruszki

Mięso pokroiłam w plastry ok 1,5 cm grube. Każdy plaster mięsa oprószyłam z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i dość obficie papryką. Doprawione mięso ułożyłam jedno na drugim, wsadziłam do pojemnika, schowałam do lodówki na 2 h. Po dwóch godzinach wyjęłam mięso z pojemnika i pokroiłam w kostkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju delikatnie przyrumieniłam szynkę. Do rumianego mięsa dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Zawartość patelni przełożyłam do rondla. Następnie dodałam namoczone w ciepłej wodzie grzyby  ( ok 1/2 l wody ) wraz z wodą w której się moczyły dolałam dodatkowo ok 200 ml wrzącej wody. Gotowałam gulasz ok 40 min - do miękkości mięsa pod przykryciem na małym ogniu. Doprawiłam potrawę solą, pieprzem oraz szczyptą chli. Całość zaprawiłam łyżką mąki którą rozprowadziłam w niewielkiej ilości wody. Podałam z lanymi kluskami oraz ogórkiem konserwowym

Lanne kluski

4 jajka mieszam ze szkl wody. Dodaję mąki tyle aby ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki - miksuję. Gotowe, jednolite ciasto wlewam przez specjalne sito na wrzacą osoloną wodę. Gotuję od zagotowania 1-2 minuty

 

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci