Menu

Zasmakuj z Wioletką

Gotowany sernik budyniowy z malinami i galaretką

wioletkawojcik

22711894_908675839299862_1366273772_o1

Gotowany sernik budyniowy z malinami i galaretką

Masa serowo budyniowa

Twaróg sernikowy 600 g - użyłam z Wielunia, 100 g masła, 3/4 szkl cukru, 4 żółtka, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g każdy, 250 ml mleka, herbatniki, 3 galaretki malinowe - użyłam Winiary, 30 dag malin użyłam mrożone

Do garnka włożyłam masło i wsypałam cukier. Na małym ogniu mieszając gotowałam aż masło stopiło się i połączyło z cukrem. Następnie dodałam cały ser. Mieszając ciągle zagotowałam. Następnie do garnka wlałam małym strumieniem rozmącone żółtka. Gdy wszystkie składniki dokładnie połączyły się cienkim strumieniem wlałam budynie wymieszane z mlekiem. Energicznie mieszając zagotowałam. Gotowałam chwilkę aż powstała jednolita masa serowo budyniowa. Dno formy 22 x 32 cm wyłożyłam herbatnikami. Na herbatniki wylałam gorącą masę serowo - budyniową, rozprowadziłam łyżką - wyrównałam powierzchnię mokrymi rękoma. Na zimny sernik wylałam tężejącą galaretkę z malinami - schłodziłam w lodówce

Galaretka

Zagotowałam litr wody. Do wrzątku wsypałam galaretki - dokładnie wymieszałam - wystudziłam. Do zimnej, płynnej galaretki włożyłam zamrożone maliny - wymieszałam łyżką. Gdy galaretka zaczęła tężeć wylałam na sernik

Sernik mmożna zrobić bez owoców i galaretki. Wierzch gorącego sernika możemy wyłożyć herbatnikami i np polukrować

 

Zupa kartoflana z makaronem

wioletkawojcik

P1790515

Zupa kartoflana z makaronem

Kilogram ziemniaków, 15 dag wędzonego boczku, garść drobnego makaronu, mała cebula, mąka, liście laurowe, sól, pieprz, chili

Zagotowałam 1,5 l wody. Do wrzącej wody dodałam 4 liście laurowe oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotowałam 5 minut. Boczek pokroiłam w drobną kostkę. Zarumieniłam na łyżce oleju. Do rumianego boczku dodałam drobno pokrojoną cebulę - zeszkliłam. Gdy cebula się zeszkliła na patelnię z okrasą dodałam płaską łyżkę mąki - przyrumieniłam. Po 5 - u minutach gotowania się ziemniaków do garnka przełożyłam zawartość patelni oraz wsypałam drobny makaron muszelki - zagotowałam, gotowałam ok 10 minut minut. Doprawiłam solą, pieprzem i szczyptą chili

Naleśniki z ruskim farszem

wioletkawojcik

P1790858

Naleśniki z ruskim farszem

Ciasto naleśnikowe

2,5 szkl mąki pszennej - użyłam mąkę wrocławską, jajko, szklanka wody - użyłam gazowaną, 1,5 szkl mleka, 3 łyżki oleju, solidna szczypta soli

Wszystkie sładniki zmiksowałam mikserem na najwyższych obrotach na gładkie, jednolite ciasto. Przy pomocy chochli nalewałam porcje ciasta na suchą, rozgrzaną teflonową patelnię o średnicy 24 cm. Smażyłam z obu stron do lekkiego zarumienienia. Gotowe letnie naleśniki posmarowałam farszem - zwinęłam, następnie smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiano. Podałam z kwaśną śmietaną

Farsz

Kilogram obranych ziemniaków, 35 dag białego sera, użyłam ser na wagę, 15 dag boczku wędzonego - użyłam boczek parzony, średnia cebula, sól, pieprz, chili

Boczek pokroiłam w drobną kostkę. Na łyżce oleju zrumieniłam. Do rumianych skwarek dodałam cebulę pokrojoną w kostkę - zeszkliłam

Gorące ziemniaki i ser przepuściłam przez praskę. Następnie dodałam okrasę z patelini oraz sól i  pieprz do smaku i szczyptę chili - wymieszałam

Z podanych składników wyszło 11 naleśników. Szklanka pojemność 250 ml

Kruche babeczki z kremem i owocami

wioletkawojcik

P1790667

Kruche babeczki z kremem i owocami

Ciasto kruche

2 szkl mąki - użyłam tortową, 10 dag miękkiego masła, 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka pełna kwaśnej śmietany, aromat waniliowy

Do miski wsypałam mąkę. Dodałam cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Następnie dołożyłam miękkie masło, żółtka, śmietanę i kilka kropli aromatu waniliowego - zagniotłam jednolite ciasto. Z gotowego ciasta rwałam kawałki mniej więcej orzecha włoskiego którymi wylepiłam wysmarowane olejem foremki do babeczek o średnicy 7 cm. Następnie ciasto nakułam widelcem. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 175 st z grzałką góra dół 14 min do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasto wyjęłam z foremek. Zimne napełniłam kremem i udekorowałam owocami oraz kawałkami zastygłej galaretki. Gotowe babeczki schłodziłam w lodówce

Krem

2 budynie śmietankowe z cukrem - użyłam Winiary, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 pełne łyżki cukru, 3 szklanki mleka, 3/4 kostki masła, aromat śmietankowy, spirytus

Proszek budyniowy, mąki, cukier i szklankę mleka połączyłam dokładnie by nie było grudek przy pomocy rózgi. W garnku zagotowałam 1/2 l mleka. Do wrzątku wlałam ciągle mieszając rozrobiony budyń - zagotowałam - wystudziłam. Do zimnego budyniu dodałam miękkie masło, kilka kropli aromatu śmietankowego i 2 łyżki spirytusu - można pominąć. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach kilka minut aż powstał puszysty krem

Szklanka pojemność 250 ml, masło 200 g. Z podanych składników wyszło 25 babeczek

Placek drożdzowy ze śliwkami i cynamonową kruszonką

wioletkawojcik

Placek drożdzowy ze śliwkami i cynamonową kruszonkąP1790641

Placek drożdzowy ze śliwkami i cynamonową kruszonką

5 szkl mąki tortowej, szklanka mleka, 3/4 szkl cukru, 4 dag świeżych drożdży,10 dag stopionego masła, 2 jajka, 2 żółtka, aromat śmietankowy

Do miski wsypałam mąkę, dodałam stopione letnie masło, kilka kropel aromatu, jajka i żółtka, włałam mleko letnie w którym rozpuściłam cukier i drożdże. Ręką połączyłam składniki. Wyrabiałam ciasto kilka minut aż odstawało od miski i ręki. Miskę z wyrobionym ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok 1,5 h do wyrośnięcia. Gdy już ciasto podwoiło swoją objętość przełożyłam do wysmarowanej masłem formy 26 x 36 cm - wyrównałam powierzchnię wysmarowanymi masłem rękoma. Na równej powierzchni ciasta poukładałam połówki śliwek skórką do dołu. Owoce lekko docisnęłam do ciasta. Śliwki posypałam kruszonką. Formę z ciastem nakryłam ściereczką i zostawiłam na 20 minut do ponownego wzrostu. Gdy ciasto ponownie urosło wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st. Piekłam z grzałką góra dół ok 45 min - do suchego patyczka. Letnie ciasto polukrowałam

Kruszonka

5 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, pełna łyżeczka cynamonu, 2 łyżki wiórków kokosowych, 3 pełne łyżki mąki tortowej

Do miski wsypałam sypkie produkty - wymieszałam. Następnie dodałam miękkie masło. Palcami rozcierałam składniki aż powstała kruszonka

Lukier

Szkl cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, 2 - 3 pełne łyżki gorącej wody - mieszam składniki

Szklanka pojemność 250 ml. Gdy ciasto podczas wyrabiania mocno sie klei podsypuję delikatnie mąką

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci