Menu

Zasmakuj z Wioletką

Szarlotka z połówkami jabłek

wioletkawojcik

P1790357

Szarlotka z połówkami jabłek

Ciasto

3,5 szkl mąki - użyłam tortową, 3/4 szkl cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła, śmietana kwaśna 180 g - użyłam 18 %, aromat śmietankowy,jajko, 2 żółtka, szczypta soli, jabłka 1,2 kg - 8 średnich, cynamon

Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól - wymieszałam. Dodałam pokrojone masło, jajko, żółtka, śmietanę i kilka kropel aromatu śmietankowego - zagniotłam jednolite ciasto, które podzieliłam na dwie równe części. Obie porcje ciasta rozwałkowałam  na rozmiar formy w której piekłam 25 x 35 cm. Dno wysmarowanej masłem formy i wysypanej bułką tartą wyłożyłam jedną porcją ciasta. Na ciasto poukładałam obrane i wydrążone połówki jabłek wgłębieniem do dołu. Oprószyłam obficie cynamonem. Owoce przykryłam drugą częścią ciasta. Piekłam w nagrzanym do 180 st piekarniku z grzałką góra - dół 45 min. Letnie ciasto posmarowałam lukrem i posypałam drobno pokrojonymi orzechami włoskimi

Lukier 

Szklanka cukru pudru, 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego - dokładnie wymieszałam składniki

Szklanka pojemność 250 ml

 

Carbonara - przepis przywieziony z Włoch

wioletkawojcik

P1790304

Carbonara - przepis przywieziony z Włoch

Makaron spaghetti 500 g, boczek wędzony 30 dag - użyłam parzony, 2 jajka, żółtko, 15 dag startego na dużych oczkach parmezanu, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę. Delikatnie przyrumieniłam w rozgrzanym rondlu z odrobiną oliwy z oliwek ( skwarki mają być miękkie). Do boczku dodałam gorący ugotowany al dente,  odcedzony makaron. Wymieszałam starannnie trzymając potrawę na średnim ogniu. Następnie dodałam rozbełtane jajka z żółtkiem z solą, pieprzem i serem. Intensywnie mieszałam aż sie jajka ścięły a ser rozpuścił. Gorącą potrawę posypałam drobno startym serem

Kakaowo - kawowe z czekoladą

wioletkawojcik

P1790274

Kakaowo - kawowe z czekoladą

Ciasto

Szklanka mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl cukru, 200 g masła, 4 łyżki kakao, 5 jajek, aromat waniliowy

Miękkie masło utarłam z cukrem. Do utartego masła dodawałam na przemian po jednym całym jajku i po 2 - 3 łyżki mąki. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach do wyczerpania składników. Na koniec nie przerywając miksowania dodałam kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Jednolite ciasto przełożyłam na wysmarowaną formę o wymiarach 25 x 35 cm. Piekłam z grzałką góra dół w temp 180 st ok 30 min - do suchego patyczka. Zimne ciasto nasączyłam szklanką letniej wody do której dodałam łyżkę cukru, łyżke soku z cytryny i łyżkę rumu. Na nasączone ciasto wyłożyłam masę. Wyrównałam wierzch, następnie oprószyłam startą czekoladą mleczną. Ciasto wstawiłam do lodówki. Kroiłam po 4 godzinach

Masa 

Litr śmietany 30 %, łyżka cukru pudru, 1/2 kg sera kanapkowo - sernikowego użyłam Mój Ulubiony z Wielunia, można użyć sera z wiaderka, 3/4 szkl cukru pudru, kawa rozpuszczalna Nescafe, kawa inka, żelatyna, woda

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe i 5 pełnych łyżeczek żelatyny zalałam 125 ml wrzącej wody - mieszałam do rozpuszczenia się żelatyny - wystudziłam. Śmietanę schłodzoną ubiłam mikserem na najwyższych obrotach na sztywną puchatą masę. Do sztywnej śmietany dodałam  łyżkę cukru pudru - zmiksowałam. Ser przełożyłam do miski. Dodałam cukier i zimną płynną kawę wraz z żelatyną oraz pełną łyżeczkę kawy inki w proszku. Mikserem na wolnych obrotach połączyłam składniki. Gotową masę serowo - kawową przełożyłam do ubitej śmietany. Mikserem na wolnych obrotach miksowałam chwilkę - do połączenia się składników. 

Szklanka pojemność 250 ml

 

Krucha pychotka ze śmietaną i owocami

wioletkawojcik

P1780959

Krucha pychotka ze śmietaną i owocami

Ciasto

2 szkl mąki tortowej, szkl mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki  cukru, 200 g miękkiego masła, 3 żółtka, aromat waniliowy, 2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąki wsypałam do miski. Dodałam proszek do pieczenia, cukier - wymieszałam. Następnie dołożyłam żółtka, śmietanę, masło, aromat waniliowy - zagniotłam jednolite ciasto. Podzieliłam na dwie części 1/4 i 3/4. Mniejszą część zamroziłam. Dno wysmarowanej formy 28 x 28 cm wyłożyłam większą porcją ciasta. Następnie wsadziłam ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół i piekłam 20 minut do ładnego zezłocenia. Na gorące ciasto wyłożyłam owoce. Owoce równomiernie przykryłam warstwą masy śmietanowej. Na masę śmietanową starłam wcześniej zamrożoną mniejszą część ciasta. Formę z ciastem wstawiłam ponownie do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół i piekłam 35 minut. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem. 

Masa śmietanowa

Śmietana kwaśna 350 g - użyłam 18 %, 100 ml śmietany słodkiej 30 %, 3 łyżki cukru, 2 jajka, kilka kropel aromatu waniliowego

Śmietany wraz z żółtkami, cukrem i aromatem zmiksowałam mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Następnie dodałam ubitą pianę z 5 - u białak w tym 3 pozostałe od ciasta. Połączyłam składniki dokładnie, delikatnie łyżką

Owoce

25 dag, borówki, duże jabłko

Umyte borówki wymieszałam z obranym i drobno pokrojonym w kostkę jabłkiem

Szklanka 250 ml

Polecam - ciasto pyszne

Kruchy placek ze śliwką i borówką

wioletkawojcik

P1780862

Kruchy placek ze śliwką i borówką

Ciasto

3 szkl mąki - użyłam tortową, 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 5 żółtek, kwaśna śmietana, masło 200 g, aromat śmietankowy

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier - wsypałam do miski - wymieszałam. Do wymieszanych suchych produktów dodałam miękkie masło, łyżkę kwaśnej śmietany, żółtka i kilka kropel aromatu - zagniotłam jednolite ciasto. 1/3 część ciasta zamroziłam. Pozostałym ciastem wylepiłam dno wysmarowanej formy 28 x 28 cm. Formę z ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałka góra - dół. Piekłam do zezłocenia ok 20 min. Na rumiane gorące ciasto wyłożyłam śliwki - skórką do dołu oraz borówki. Owoce przykryłam pianą. Na pianę starłam zamrożone wcześniej ciasto. Formę z ciastem ponownie wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra - dół. Piekłam ok 35 min - do ładnego zarumienienia. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Piana

5 białek, kisiel bez cukru - użyłam wiśniowy, budyń bez cukru - użyłam śmietankowy, 3 łyżki cukru

Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawałam ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach po łyżce cukru. Następnie dodałam cały kisiel - zmiksowałam do połączenia składników. Do powstałej piany dodałam cały proszek budyniowy - zmiksowałam do połączenia się składników

Owoce

1/2 kg śliwek - umyte śliwki pozbawiłam pestek - przepołowiłam, 250 ml borówki

Szklamnka pojemność 250 ml

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci