Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pyszna lekka sałatka

wioletkawojcik

P1820911

Pyszna lekka sałatka

 2 spore pomidory - użyłam malinowe, 6 - 8 większych ogórków gruntowych, 6 - 8 rzodkiewek, średnia cebula - użyłam młodą, szczypiorek, sałatkowy ser typu greckiego w kostkach z ziołami - użyłam Hochland 135 g, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Umyte pomidory i cebulę pokroiłam w półplasterki. Obrane ogórki i umytą rzodkiewkę pokroiłam w plasterki. Warzywa doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Następnie całość wymieszałam z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Gotową sałatkę z miski przełożyłam do salaterki. Wierzch sałatki posypałam serem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem

 

Wyśmienite orzeźwiające ciasto Lambada

wioletkawojcik

P1820853

Wyśmienite orzeźwiające ciasto Lambada

Biszkopt

6  dużych jajek, 3/4 szkl cukru, 1,5 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać do sztywnej piany partiami cukier. Następnie po 2 żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ale krótko wmieszać mąkę w pianę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st ok 30 min z grzałką góra - dól. Forma 24 X 35 cm. Szklanka pojemność 250 ml

Zimny biszkopt przekroiłam na dwa równej grubości blaty. Na dno formy w której piekł się biszkopt położyłam jeden blat. Ciasto skropiłam sokiem pomarańczowym. Na nasączone ciasto wyłożyłam równomiernie gorącą masę budyniową. Masę budyniową przykryłam  drugim biszkoptem ( lekko dociskając ciasto do masy), który również skropiłam sokiem pomarańczowym. Na wierzch ciasta wyłożyłam bitą śmietanę. Całość oprószyłam startą gorzką czekoladą. Gotowe ciasto schłodziłam w lodówce. Kroiłam po 3 godzinach

Masa budyniowa

Litr soku pomarańczowego, 4 jabłka - moje ważyły 80 dag, 3 budynie waniliowe z cukrem - użyłam budyń Winiary, 2 łyżki cukru

W szklance soku rozpuściłam budyń i cukier. Reszte soku zagotowałam. Do gotującego się soku dodałam obrane i starte na grubych oczkach jabłka - wymieszałam - zagotowałam. Następnie włałam rozpuszczony budyń w soku, mieszając zagotowałam

Masa śmietankowa

1/2 l śmietanki 36 % - użyłam tortową śmietankę łowicką, galaretka pomarańczowa - użyłam gaaretkę Winiary

Galaretkę rozpuściłam w 250 ml wrzącej wody - wystudziłam - schłodziłam w lodówce

Schłodzoną śmietanę wlałam do wysokiego naczynia. Mikserem na najwyższych obrotach miksowałam kilka minut aż śmietana zrobiła się gęsta. Do gęstej śmietany dodałam cukier puder - zmiksowałam. Na koniec wlałam zimną tężejącą galaretkę - zmiksowałam.

Do nasączenia biszkoptu użyłam dodatkowego soku

 

Pieczeń drobiowo wieprzowa z pieczarkami i żółtym serem

wioletkawojcik

P1820785

Pieczeń drobiowo wieprzowa z pieczarkami i żółtym serem

Kilogram fileta z indyka - zmieliłam udo indycze, 1/2 kg zmielonej karkówki, mała bułka, 2 jajka, duży ząbek czosnku, 2 średnie cebule, 2 łyżki majeranku, solidna szczypta chili, sól,  pieprz, 25 dag pieczarek, 25 dag sera żółtego - użyłam ser Gouda

Do zmielonych mięs dodałam jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz, chli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam aż masa mięsna stała się lekko kleista. Gotową masę mięsną podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam umyte i starte na dużych oczkach pieczarki które usmażyłam na łyżce masła wraz z drobno pokrojoną cebulą - ponownie dokładnie wymieszałam składniki. Do drugiej masy mięsnej dodałam pokrojoną drobno i zeszkloną na małej ilości oleju cebulę oraz pokrojony w kostkę 1 x 1 cm ser żółty - dokładnie wymieszałam składniki. Gotowymi masami mięsnymi napełniłam foremki aluminiowe 8 x 20 cm. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika z grzałką góra - dół. Piekłam w temperaturze 180 st godzinę. Zimne pieczenie wyjęłam z foremek. Włożyłam do szklanych pojemników. Schłodziłam w lodówce

 

 

Przepyszna pasta z awokado

wioletkawojcik

P1820750

Przepyszna pasta z awokado

Dojrzałe awokado ( miękkie ) 3 sztuki - użyłam te z brązową skórką, czosnek, cebula, sok z cytryny, sól, pieprz oraz chili

Umyte, obrane i pozbawione pestki awokado rozgniotłam widelcem. Do rozgniecionego awokado dodałam łyżkę soku z cytryny - wymieszałam. Następnie dodałam łyżkę drobno pokrojonej cebuli, duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę chili - wymieszałam dokładnie składniki. Pasta fantastycznie smakuje z pieczywem, smacznego

 

Kasza z warzywami

wioletkawojcik

P1820711

Kasza z warzywami

Kasza jęczmienna 200 g, włoska mieszanka warzyw 450 g ( mrożona ) Hortex, mała cebula, 2 średnie ogórki kiszone, sól, pieprz, chili, masło

Na pełnej łyżce rozgrzanego masła zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodałam zamrożone warzywa - chwilę smażyłam mieszając. Po chwili rondel nakryłam pokrywką dusiłam warzywa ok 10 minut  na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Do gotowych warzyw dodałam ugotowaną na sypko kaszę, pokrojone w kostkę ogórki, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę chili. Smażyłam mieszając do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Tak przygotowaną kaszę podaję do pieczonych, smażonych mięs albo jako danie samodzielne, bezmięsne

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci