Menu

Zasmakuj z Wioletką

Maślankowiec z truskawkami

wioletkawojcik

P1770730

Maślankowiec z truskawkami

3 jajka, 2,5 szkl mąki - użyłam tortową, 3/4 szkl cukru, szkl maślanki, pełna łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl oleju, kilka kropel aromatu śmietankowego, 40 dag truskawek

Żółtka zmiksowałam z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodałam maślankę - zmiksowałam. Następnie wlałam olej i aromat - zmiksowałam. Do całości wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - zmiksowałam. Na koniec do powstałej masy dodałam ubitą piane z białek. Połączyłam składniki przy pomocy łyżki. Szklaną formę 22 x 32 cm wysmarowałam masłem i wysypałam wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy - wyrównałam. Na wierzchu ciasta poukładałam truskawki. Truskawki posypałam kruszonką. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół. Piekłam 45 min - do suchego patyczka

Kruszonka

2 pełne łyżki miękkiego masła, 2 pełne łyżki cukru pudru, 4 pełne łyżki mąki

Do miski wsypałam cukier, mąkę, dodałam masło. Palcami rozcierałam składniki aż powstała kruszonka

Pyszne placki z jabłkami na śmietanie

wioletkawojcik

P1770601

Pyszne placki z jabłkami na śmietanie

200 g kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, 100 ml gazowanej wody, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego, łyżka cukru, 6 pełnych łyżek mąki - użyłam tortową, jajko, 2 średnie jabłka

Wszystkie składniki połączyłam przy pomocy miksera na jednolite ciasto. Do gładkiego ciasta dodałam obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszałam całość łyżką. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu przewracajac z jednej strony na drugą rumiane placki

Z podanych składników wyszło 12 sztuk

Biszkopt z galaretką, truskawkami i kremem

wioletkawojcik

P1770530

 

Biszkopt z galaretką, truskawkami i kremem

Biszkopt

4 jajka, szklanka mąki - użyłam tortową, 1/2 szkl cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać do sztywnej piany partiami cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ale krótko wmieszać mąkę w pianę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st ok 25 min z grzałką góra - dól. Blaszka 22 x 31 cm. Szklanka pojemność 250 ml

Letni biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Jedną część ciasta włożyłam spowrotem do formy zarumienioną stroną do spodu. Na ciasto wyłożyłam równomiernie krem. Krem przykryłam drugą częścią ciasta. Na wierzch ciasta ułożyłam pokrojone w plasterki truskawki, ok 30 dag. Całość zalałam tężejącą galaretką. Schłodziłam w lodówce

Krem

3 szkl mleka, 1/2 szkl cukru, szkl mąki - użyłam tortową, kilka kropel aromatu śmietankowego, kostka miękkiego masła ( 200 g ) opcjonalnie 2 łyżki spirytusu

Zagotowałam w rondlu 1,5 szkl mleka z cukrem. Pozostałe 1,5 szkl mleka zmiksowałam ze szklanką mąki. Do wrzącego mleka wlewałam ciagle mieszając mleko z mąką. Zagotowałam - mieszałam intensywnie by nie było grudek - wystudziłam. Do delikatnie letniego budyniu dodałam aromat i pokrojone miękkie masło. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach kilka minut aż się składniki dobrze połączyły i nie było grudek. Do jednolitego kremu wlałam spirytus - chwilkę miksowałam. Krem ze spirytusem robi się bardziej puszysty. Szklanka poj 250 ml

Galaretka

2 galaretki truskawkowe, 750 ml wody

W rondlu zagotowałam wodę - zdjęłam z ognia. Do gorącej wody wsypałam proszek - mieszałam do całkowitego rozpuszczenia się cukru i żelatyny - wystudziłam - schłodziłam w lodówce

Truskawkowy budyniowiec

wioletkawojcik

P1770473

Truskawkowy budyniowiec

Ciasto

2 szkl mąki - użyłam tortową, 10 dag masła, pełna łyżka kwaśnej śmietany, 4 żółtka, łyżka pełna cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel śmietankowego aromatu

Do miski wsypałam mąkę, cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe składniki - zagniotłam jednolite ciasto. Wyrobionym dobrze ciastem wylepiłam dno wysmarowanej formy 24 x 35 cm. Podpiekłam ciasto w nagrzanym do 180 st piekarniku z grzałką góra - dół 20 min, do ładnego zrumienienia. Na gorące ciasto wyłożyłam równomiernie gorącą masę budyniową. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika. Piekłam 25 min w temp 170 st z grzałką góra dół. Po  25 minutach pieczenia na masę budyniową wyłożyłam równomiernie pianę ubitą z białek i cukru. Wyrównałam łyżką a następnie zrobiłam wzór przy pomocy grzebienia do ciast. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp 160 st z grzałką góra - dół. Piekłam 10 minut. Zimne ciasto schłodziłam przez godzine w lodówce

Masa budyniowa

3 szkl mleka, 2 budynie truskawkowe z cukrem - użyłam Winiary, łyżka cukru, łyżka mąki pszennej - użyłam tortową, łyżka masła, 40 dag truskawek

Umyte truskawki pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm x 1,5 cm. W rondlu zagotowałam 2 szkl mleka z masłem. Do wrzącego mleka wlałam szklanke mleka w ktorej rozpuściłam 2 budynie z łyżką cukru i łyżką mąki. Mieszałam intensywnie do zagotowania - zdjełam z ognia. Do gorącego budyniu dodałam pokrojone truskawki - dokładnie wymieszałam budyń z owocami

Piana

4 białka, 1/2 szkl cukru

Białka mikserem na najwyższych obrotach ubiłam na sztywna pianę. Do sztywnej piany partiami wsypywałam cukier. Miksowałam aż się składniki dokładnie połączyły

Szkl pojemnosc 250 ml

 

Złota rosa z brzoskwiniami

wioletkawojcik

P1770438

Złota rosa z brzoskwiniami

Ciasto

2 szkl mąki - użyłam tortową, 10 dag masła, pełna łyżka kwaśnej śmietany, 4 żółtka, łyżka cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel śmietankowego aromatu

Do miski wsypałam mąkę, cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe składniki - zagniotłam jednolite ciasto. Wyrobionym dobrze ciastem wylepiłam dno wysmarowanej formy 24 x 35 cm. Podpiekłam ciasto w nagrzanym do 180 st piekarniku z grzałką góra - dół 20 min, do ładnego zrumienienia. Na gorące ciasto wyłożyłam masę serową - wyrównałam wierzch. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół - bez termoobiegu. Piekłam 55 minut. Gorące ciasto wyjęłam z piekarnika, oprószyłam budyniem w proszku - można mąką ziemniaczaną. Na wierzch ciasta wyłożyłam pianę ubitą z białek. Wyrównałam łyżką a następnie zrobiłam wzór przy pomocy grzebienia do ciast. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp 170 st z grzałką góra - dół. Piekłam 8 minut. Gorący sernik wyjęłam z piekarnika

Masa serowa

Kg białego sera - użyłam  śmietankowy twaróg mielony w kostkach z Czarnkowa, 10 dag stopionego masła, 3 jajka, 3/4 szkl cukru, budyń w proszku śmietankowy z cukrem, kilka kropel aromatu śmietankowego, brzoskwinie w słoiku 680 g

Jajka z cukrem zmiksowałam do białości mikserem na najwyższych obrotach. Do puszystej masy dodałam budyń i aromat - zmiksowałam. Następnie dodałam cały ser i stopione letnie masło. Dokładnie połączyłam składniki mikserem. Na koniec dodałam odsączone z zalewy drobno pokrojone brzoskwinie - wymieszałam całość łyżką

Piana

4 białka, 1/2 szkl cukru

Białka mikserem na najwyższych obrotach ubiłam na sztywna pianę. Do sztywnej piany partiami wsypywałam cukier. Miksowałam aż się składniki dokładnie połączyły

Szkl pojemnosc 250 ml

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci