Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pączki z serka homogenizowanego

wioletkawojcik

P1810860

Pączki z serka homogenizowanego

400 g serka homogenizowanego naturalnego, 2 łyżki cukru pudru, 3 duże jajka, 2 pełne szklanki mąki - użyłam tortową, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, kilka kropel aromatu waniliowego

Wszystkie składniki przełożyłam do miski- zmiksowałam na jednolite ciasto. 

Nabierałam porcje ciasta łyżeczką i smażyłam w gorącym rozgrzanym oleju na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Po wyjęciu z oleju pączki układałam na papierowym ręczniku celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne pączusie oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Łyżeczkę przed nabraniem każdej porcji ciasta trzymałam chwilę w oleju w którym smażyłam pączki

 

Zapiekanka gyros z ryżem

wioletkawojcik

P1810829

Zapiekanka gyros z ryżem

Kilogram filetów z kurczaka - użyłam filety z udek, 1,5 szkl ryżu, średnia cebula, 30 dag pieczarek, średnia marchewka, por biała część ok 10 cm, ogórki konserwowe 6 - 7 szt, papryka konserwowa 400 g - użyłam grillowaną marynowaną z Lidla, kukurydza konserwowa 6 - 7 łyżek, 25 dag sera żółtego - użyłam Goude, ketchup łagodny - użyłam Pudliszki

Ryż ugotowałam na sypko w lekko osolonej wodzie ze szczyptą chili. Mięso pokroiłam jak na gulasz. Doprawiłam przyprawą do gyrosa - odstawiłam na około godzinę. Marchewkę starłam na dużych oczkach tarki. Por pokroiłam w półplasterki wymieszałam ze startą marchewką. Ogórki konserwowe pokroiłam w średnią kostkę i paprykę również - odsączyłam z nadmiaru wody. Ser starłam na dużych oczkach

Na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 22 x 32 cm wys 7 cm wyłożyłam gorący ugotowany ryż. Na ryż położyłam warstwę marchewki i pora - całość posmarowałam ketchupem i sosem czosnkowym. Następnie wyłożyłam gorące usmażone mięso z cebulą i pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Na mięso i pieczarki ketchup oraz sos czosnkowy. Całość przykryłam pokrojonymi w kostkę ogórkami oraz papryką, posypałam kukurydzą - znowu sos i ketchup. Wierzch posypałam startym serem. Tak przygotowaną potrawę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st z grzałką góra - dół na ok 35 minut

Sos czosnkowy

4 łyżki majonezu, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 ząbki czosnku - przecisnęłam przez praskę, szczypta pieprzu - użyłam biały

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

Szklanka poj 250 ml

 

Zupa gulaszowa

wioletkawojcik

P1810738

Zupa gulaszowa

Schab bez kości - miałam 1,3 kg, papryka czerwona 1/2 kg, pieczarki 1/2 kg, obrane ziemniaki 1 kg, 500 g przecieru pomidorowego, spora cebula, papryka słodka 2 łyżeczki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mielony kminek 1 łyżeczka, łyżka soli, pieprz 1/3 łyżeczki, szczypta chili, liście laurowe 4 szt, ziele angielskie 4 szt, pełna łyżeczka cukru, ząbek czosnku

Schab pokroiłam w kostkę jak na gulasz i przyrumieniłam dość mocno na łyżce rozgrzanego gęsiego smalcu. Do usmażonego mięsa dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Następnie dodałam umyte i pokrojone w plastry pieczarki - smażyłam do odparowania wody. Zawartość patelni przełożyłam do szerokiego 4,5 l garnka. Dodałam sól, kminek, paprykę słodką i ostrą, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, chili. Całość zalałam 1,5 l wrzącej wody - od zagotowania gotowałam na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie do garnka dołożyłam pokrojoną w grubą kostkę paprykę - pod przykryciem od zagotowania gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach dołożyłam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki - od zagotowania gotowałam kolejne 10 minut. Na koniec wlałam przecier pomidorowy i dodałam pełną łyżeczkę cukru - zagotowałam wyłączyłam ogień. Do gotowej zupy dodałam spory ząbek czosnku który przecisnęłam przez praskę - zamieszałam zupę. Garnek przykryłam pokrywką i zostawiłam na ok 10 min by sie smaki przegryzły

Ptasie mleczko z chia

wioletkawojcik

P1810664

Ptasie mleczko z chia

Masa kakaowa

Mleko kokosowe 800 g, 4 płaskie łyżki kakao, 6 łyżek cukru - użyłam cukier trzcinowy, solidna szczypta cynamonu, 3 łyżeczki agaru

Wszystkie składniki oprócz agaru umieściłam w rondelku. Podgrzewałam mieszając rózgą - zagotowałam. Do gotującej się masy dodałam agar. Całość gotowałam kilka minut ok 5 na małym ogniu

Masa mleczna z chia

Mleko kokosowe 800 g, 200 ml mleka - użyłam mleko łaciate 3,2 %, 7 pełnych łyżek nasion chia, 6 łyżek cukru - użyłam cukier trzcinowy, 2 łyżki ekstraktu waniliowego, 3 łyżeczki agaru

Wszystkie składniki oprócz agaru umieściłam w rondelku. Podgrzewałam mieszając rózgą zagotowałam. Do gotującej się masy dodałam agar. Całość gotowałam kilka minut ok 5 na małym ogniu

Połowę masy kakaowej wylałam do foremek. Foremki wstawiłam do lodówki do zastygnięcia na ok 5 min. Na zastygłe masy kakaowe wylałam masę białą - wyrównałam wierzch - wstawiłam na ok 10 min do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa mleczna zastygła podgrzałam pozostałą masę kakaową która zdążyła już zgęstnieć i wylałam na wierzch białej - wyrównałam. Wstawiłam do lodówki. Ptasie mleczko kroiłam po dwóch godzinach. Obie masy przygotowywałam jednocześnie w dwóch osobnych rondelkach. Deser zrobiłam w dwóch foremkach o wymiarach 10 cm x 23 cm. Ptasie mleczko mozna przygotować np w tortownicy o średnicy 24 cm lub w innym naczyniu

 

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

wioletkawojcik

P1810623

Farsz

1,3 kg kapusty kiszonej, dwie spore garście grzybów suszonych, średnia cebula, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, olej

Kapustę ugotowałam z zielem angielskim 3 szt i liściem laurowym 3 szt. Ugotowaną odcedziłam na durszlaku - wyjęłam przyprawy. Grzyby namoczyłam, namoczone ugotowałam. Odcedzoną kapustę i odcedzone grzyby zmieliłam w maszynce do mięsa. Na patelni na 2 - 3 łyżkach oleju zeszkliłam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam grzyby wraz z kapustą oraz sól i pieprz do smaku. Smażyłam na średnim ogniu mieszając często do momentu odparowania wody. Gdy farsz zaczął się przypiekać wyłączyłam ogień - wystudziłam. Zimnym farszem nadziewałam ciasto zostawiając ok cm wolnego miejsca do zlepienia. Zlepiłam brzeg palcami, następnie powtórzyłam widelcem. Gotowe pierogi ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika każdego pieroga posmarowałam mlekiem. Piekłam ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 175 st z grzałką góra - dół. Z podanych składników wyszło 40 pierogów

Ciasto

3,5 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, kostka masła 200 g, duże jajko, 2 żółtka, kwaśna śmietana 180 g - użyłam 18 %, 1/2 łyżeczki soli

Do miski wsypałam mąkę i sól - wymieszałam. Następnie dodałam jajko, żółtka, śmietanę i miękkie masło - zagniotłam jednolite ciasto. Gotowe ciasto podsypując mąką rozwałkowałam na grubość ok 3 mm. Wykrawałam wykrawaczem o średnicy 9 cm

Szklanka pojemność 250 ml. Kapusty nie płukałam przed gotowaniem. Nie była mocno kwaśna

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci