Menu

Zasmakuj z Wioletką

Domowe Przetwory

Kiszony kalafior

wioletkawojcik

P1780720

Kiszony kalafior

Kalafior, chrzan, koper, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie

Na dno litrowych słoi powkładałam po 3 baldachimy kopru, 3 - 4 plasterki świeżego obranego chrzanu, 2 - 3 ząbki pokrojonego w grube plastry czosnku. Na przyprawy poukładałam różyczki umytego kalafiora. Wierzch przykryłam koprem. Do każdego słoja dałam też liść laurowy i 2 ziela angielskie. Całość zalałam gorącą osoloną wodą. 1 l wody = łyżka stołowa soli kamiennej. Kalafior jest dobry juz na trzeci dzień. Po 3 dniach słoiki można wynieść do piwnicy

 

Mikstura na odporność

wioletkawojcik

P1730581

Mikstura na odporność

250 ml prawdziwego miodu - użyłam lipowy, 3 duże cytryny, 2 duże główki czosnku polskiego, kawałek imbiru - ok 2 łyżki pokrojonego drobno, 1/2 l przegotowanej wody o temperaturze pokojowej

Do miski wlałam wodę, dodałam miód - dokładnie mieszałam do rozpuszczenia się miodu. Następnie dodałam sok z cytryn które przed wyciśnięciem sparzyłam. Do całości dołożyłam przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony imbir - wymieszałam. Gotową miksturę przelałam do słoja - zamknęłam. Odstawiłam w ciemne i chłodne miejsce na 24 h. Po dobie można przecedzić syrop przez gęste sito lub gazę ( ja tego nie robię) a następnie wstawić do lodówki. Syrop ten ma cenne właściwości lecznicze. Działa niczym antybiotyk przy tym jest naturalny. Mikstura z czosnku, miodu i cytryny szybko podnosi odporność organizmu, działa bakteriobójczo, bakteriostatycznie, grzybobójczo, zabija wirusy. Pomocny przy przeziębieniach, grypach, wspomaga układ krążenia, obniża ciśnienie

Dawkowanie

Dorośli 

Profilaktycznie:  1 łyżkę dziennie.

W razie choroby: przyjmować 3 razy dziennie po1 łyżce.

Dzieci

Profilaktycznie: 1 łyżeczka dziennie

W razie choroby: 2 - 3 razy dziennie po1 łyżeczce. 

Syrop ten można przechowywać w lodówce do kilku tygodni aż go zużyjemy

 

Papryka konserwowa

wioletkawojcik

P1690228

Papryka konserwowa

4 kg papryki

Umytą paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych, pokroiłam na kawałki, umieściłam pionowo w słoikach. Do kazdego słoika z papryką dodałam 1/3 łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie, 1/2 liścia laurowego, 2 kulki pieprzu prawdziwego. Do tak przygotowanych słoików wlałam zalewę. Słoiki szczelnie zakręciłam. Umieściłam w garnku. Zalałam zimną wodą do 3/4 objętośći słoików. Od zagotowania gotuję papryki mięsiste 20 minut, papryki mniej mięsiste 15 minut. Po wyjęciu z pasteryzacji odstawiam słoiki dnem do góry

Zalewa

4 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10 %, 5 pełnych łyżek cukru, płaska łyżka soli - wszystkie składniki zagotować

Szklanka pojemność 250 ml. Z tej porcji składników wyszło mi 15 słoików 1/2 l

 

Kapusta kiszona

wioletkawojcik

P1690147

Kapusta kiszona

10 kg kapusty świeżej - użyłam kamienną głowę, kg marchwi, 20 dag soli - użyłam kamienną sól niejodowaną

Kapusty obrałam z wierzchnich liści - opłukałam pod bieżącą wodą. Każdą główkę kapusty przecięłam wzdłuż na 4 części. Wszystkie ćwiartki starłam na szatkownicy. Przesypałam do dużej misy. Dodałam obraną, startą na dużych oczkach marchewkę i sól - wymieszałam. Do dużego naczynia kamiennego wsypywałam porcje kapusty i ubijałam do pojawienia sie dużej ilości soku. Gdy już pierwsza warstwa kapusty została dobrze ubita dodawałam następne. Z każdą warstwą kapusty postępowałam tak jak z pierwszą. Nadmiar soku wylewałam pozostawiając tyle by ostatnia warstwa była przykryta sokiem. Ubitą dobrze kapustę przykryłam drewnianym krążkiem na który położyłam polny duży kamień wcześniej dobrze wyszorowany i spażony wrzątkiem. Zostawiłam kamienny garnek na 3 dni w kuchni. Codziennie zdejmowałam wytworzoną pianę i przebijałam łyżką drewnianą ( trzonkiem długim ) warstwy kapusty by uwolnić zbierające sie gazy. Po 3 dniach kapustę wyniosłam w chłodne miejsce. Codziennie doglądałam, odgazowywałam i  zbierałam pianę. Po 14 dniach kiedy kapusta się ukisiła przełożyłam z garnka do słoików, mocno upychając zostawiając na wierzchu sok. Szczelnie zakręciłam słoiki. Słoje z kapustą od zagotowania pasteryzowałam minutę

 

Dżem z dyni i jabłek

wioletkawojcik

P1670971

 

Dżem z dyni i jabłek

2 kg winnych jabłek - użyłam złotą renetę, 1,5 kg dyni  - użyłam dynię hokkaido - waga przed obraniem, szklanka cukru, sok z jednej średniej cytryny, 10 dag rodzynek

Obrane jabłka i obraną, wydrążoną dynię starłam na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlałam ok 300 ml wody. Dołożyłam jabłka z dynią. Wsypałam cukier. Gotowałam pod przykryciem często mieszając i podlewając wodą dobrą godzinę na średnim ogniu. Gdy już konsystencja i smak dżemu mi odpowiadały dodałam sok z cytryny i rodzynki - wymieszałam. Gotowy dżem przełożyłam do słoików. Szczelnie zakręciłam. Gotowałam od zagotowania 30 minut. Gorące słoiki odwróciłam wieczkiem do spodu

Ilość cukru zależy od kwasowości jabłek i od upodobań smakowych. Do połowy dżemu do smaku dodałam cynamon

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci