Menu

Zasmakuj z Wioletką

Domowe Przetwory

Mikstura na odporność

wioletkawojcik

P1730581

Mikstura na odporność

250 ml prawdziwego miodu - użyłam lipowy, 3 duże cytryny, 2 duże główki czosnku polskiego, kawałek imbiru - ok 2 łyżki pokrojonego drobno, 1/2 l przegotowanej wody o temperaturze pokojowej

Do miski wlałam wodę, dodałam miód - dokładnie mieszałam do rozpuszczenia się miodu. Następnie dodałam sok z cytryn które przed wyciśnięciem sparzyłam. Do całości dołożyłam przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony imbir - wymieszałam. Gotową miksturę przelałam do słoja - zamknęłam. Odstawiłam w ciemne i chłodne miejsce na 24 h. Po dobie można przecedzić syrop przez gęste sito lub gazę ( ja tego nie robię) a następnie wstawić do lodówki. Syrop ten ma cenne właściwości lecznicze. Działa niczym antybiotyk przy tym jest naturalny. Mikstura z czosnku, miodu i cytryny szybko podnosi odporność organizmu, działa bakteriobójczo, bakteriostatycznie, grzybobójczo, zabija wirusy. Pomocny przy przeziębieniach, grypach, wspomaga układ krążenia, obniża ciśnienie

Dawkowanie

Dorośli 

Profilaktycznie:  1 łyżkę dziennie.

W razie choroby: przyjmować 3 razy dziennie po1 łyżce.

Dzieci

Profilaktycznie: 1 łyżeczka dziennie

W razie choroby: 2 - 3 razy dziennie po1 łyżeczce. 

Syrop ten można przechowywać w lodówce do kilku tygodni aż go zużyjemy

 

Papryka konserwowa

wioletkawojcik

P1690228

Papryka konserwowa

4 kg papryki

Umytą paprykę pozbawiłam gniazd nasiennych, pokroiłam na kawałki, umieściłam pionowo w słoikach. Do kazdego słoika z papryką dodałam 1/3 łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie, 1/2 liścia laurowego, 2 kulki pieprzu prawdziwego. Do tak przygotowanych słoików wlałam zalewę. Słoiki szczelnie zakręciłam. Umieściłam w garnku. Zalałam zimną wodą do 3/4 objętośći słoików. Od zagotowania gotuję papryki mięsiste 20 minut, papryki mniej mięsiste 15 minut. Po wyjęciu z pasteryzacji odstawiam słoiki dnem do góry

Zalewa

4 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10 %, 5 pełnych łyżek cukru, płaska łyżka soli - wszystkie składniki zagotować

Szklanka pojemność 250 ml. Z tej porcji składników wyszło mi 15 słoików 1/2 l

 

Kapusta kiszona

wioletkawojcik

P1690147

Kapusta kiszona

10 kg kapusty świeżej - użyłam kamienną głowę, kg marchwi, 20 dag soli - użyłam kamienną sól niejodowaną

Kapusty obrałam z wierzchnich liści - opłukałam pod bieżącą wodą. Każdą główkę kapusty przecięłam wzdłuż na 4 części. Wszystkie ćwiartki starłam na szatkownicy. Przesypałam do dużej misy. Dodałam obraną, startą na dużych oczkach marchewkę i sól - wymieszałam. Do dużego naczynia kamiennego wsypywałam porcje kapusty i ubijałam do pojawienia sie dużej ilości soku. Gdy już pierwsza warstwa kapusty została dobrze ubita dodawałam następne. Z każdą warstwą kapusty postępowałam tak jak z pierwszą. Nadmiar soku wylewałam pozostawiając tyle by ostatnia warstwa była przykryta sokiem. Ubitą dobrze kapustę przykryłam drewnianym krążkiem na który położyłam polny duży kamień wcześniej dobrze wyszorowany i spażony wrzątkiem. Zostawiłam kamienny garnek na 3 dni w kuchni. Codziennie zdejmowałam wytworzoną pianę i przebijałam łyżką drewnianą ( trzonkiem długim ) warstwy kapusty by uwolnić zbierające sie gazy. Po 3 dniach kapustę wyniosłam w chłodne miejsce. Codziennie doglądałam, odgazowywałam i  zbierałam pianę. Po 14 dniach kiedy kapusta się ukisiła przełożyłam z garnka do słoików, mocno upychając zostawiając na wierzchu sok. Szczelnie zakręciłam słoiki. Słoje z kapustą od zagotowania pasteryzowałam minutę

 

Dżem z dyni i jabłek

wioletkawojcik

P1670971

 

Dżem z dyni i jabłek

2 kg winnych jabłek - użyłam złotą renetę, 1,5 kg dyni  - użyłam dynię hokkaido - waga przed obraniem, szklanka cukru, sok z jednej średniej cytryny, 10 dag rodzynek

Obrane jabłka i obraną, wydrążoną dynię starłam na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlałam ok 300 ml wody. Dołożyłam jabłka z dynią. Wsypałam cukier. Gotowałam pod przykryciem często mieszając i podlewając wodą dobrą godzinę na średnim ogniu. Gdy już konsystencja i smak dżemu mi odpowiadały dodałam sok z cytryny i rodzynki - wymieszałam. Gotowy dżem przełożyłam do słoików. Szczelnie zakręciłam. Gotowałam od zagotowania 30 minut. Gorące słoiki odwróciłam wieczkiem do spodu

Ilość cukru zależy od kwasowości jabłek i od upodobań smakowych. Do połowy dżemu do smaku dodałam cynamon

Nutella ze śliwek i dyni

wioletkawojcik

P1670828

Nutella ze śliwek i dyni

2 kg wydrylowanych śliwek - użyłam węgierki, kg obranej, wydrążonej i drobno pokrojonej dyni - użyłam hokkaido, 2 szkl cukru, 2 łyżki octu, 2 cukry waniliowe, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 5 łyżek kakao, 2 pełne łyżki masła

Wydrylowane śliwki umieściłam w szerokim rondlu. Wlałam ocet i wsypałam cukier. Rondel przykryłam pokrywką i zostawiłam na noc. Rano dna następnego postawiłam garnek na średni ogień. Pod przykryciem gotowałam aż śliwki puściły sok i się zagotowały. Następnie zdjęłam pokrywkę. Do garnka na śliwki wsypałam pokrojoną drobno dynię. Wsypałam cukier waniliowy, kakao i położyłam w całości czekoladę. Gotowałam nie mieszając. Po 30 - u minutach delikatnie przycisnęłam łyżką wierzchnią warstwę do spodu. Gotowałam kolejne 30 minut. Po tym czasie do całości dodałam masło. Od tego momentu zaczęłam mieszać. Gotowałam krótko ok 15 minut. Gdy już dynia i śliwki były miękkie całość zblendowałam. Trzymając na malutkim ogniu garnek, nutellę przełożyłam do słoiczków. Szczelnie zakręciłam wieczka. Odstawiłam wieczkiem do dołu - nie pasteryzowałam

Szklanka pojemność 250 ml. Ilość cukru zależy od kwaśności owoców

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci