Menu

Zasmakuj z Wioletką

Grill

Grillowany łosoś na młodej kapuście

wioletkawojcik

P16404211

Grillowany łosoś na młodej kapuście

Świeży łosoś - filet, liście młodej kapusty, cebula, papryka, pomidory suszone, koperek, cytryna, czosnek granulowany, sól, pieprz, masło

Na podwójnie złożonej foli aluminiowej ułożyłam warstwowo liść kapusty młodej, który podzieliłam na 3 części. Na kapustę położyłam rybę którą wcześnie oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i skropiłam sokiem z cytryny. Łososia posypałam drobno pokrojonym koperkiem. Obłożyłam plastrami cebuli, kawałkami papryki czerwonej. Posypałam kawałkami suszonych pomidorów. Całość oprószyłam solą. Na wierzchu piramidki położyłam łyżeczkę masła. Całość szczelnie zawinęłam w folię aluminiową. Grillowałam ponad godzinę na rozgrzanym ruszcie, przewracając od czasu do czasu z jednej strony na drugą. Gotowe danie podałam skropione sokiem z cytryny

Szaszłyk drobiowo - wieprzowy

wioletkawojcik

11148614_608004562668593_9182527914819058193_n

Szaszłyk drobiowo - wieprzowy

Pierś z kurczaka, boczek wędzony parzony, cebula, cukinia, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany, olej

Mięso drobiowe posypałam solą, pieprzem, majerankiem, papryką, czosnkiem, polałam odrobiną oleju - wymieszałam. W cieńkie plastry boczku pozawijałam plastry cukini i plastry cebuli. Na patyczki nadziewałam mięso drobiowe i zawiniątko boczkowe

 

Szaszłyk wieprzowy grillowany

wioletkawojcik

P1640323

Szaszłyk wieprzowy grillowany

2 polędwice wieprzowe, 30 dag wędzonego boczku parzonego, 5 średnich cebul

Polędwice pokroiłam w plastry ok cm grube. Oprószyłam solą, pieprzem, słodką papryką, mielonym kminkiem, majerankiem, granulowanym czosnkiem.  Polałam ok 3 łyżkami oleju - dokładnie wymieszałam, włożyłam w woreczek foliowy - schowałam na noc do lodówki. Dnia następnego na patyczki szaszłykowe nadziewałam na przemian mięso, boczek pokrojony w cieńkie plastry mniej więcej wielkości plastrów mięsa, cebulę pokrojoną w krążki wcześniej oprószoną solą. 

Gotowe szaszłyki umieściłam na rozgrzanym ruszcie. Grillowałam aż sie delikatnie zarumieniły z każdej strony. Następnie grill nakryłam pokrywą i grillowałam ok 30 minut szaszłyki pod przykryciem - przewracając od czasu do czasu z jednej strony na drugą. Po 30 - u minutach zdjęłam pokrywę i grillowałam często przewracając aż mięso się ładnie przyrumieniło i nie było surowe

Z tej porcji składników wyszły 4 szaszłyki

Hamburgery wołowe

wioletkawojcik

P1600303

Hamburgery wołowe

1/2 kg mięsa wołowego - zmieliłam antrykot, czosnek, cebula, musztarda, olej, sól, pieprz

Do zmielonego mięsa dodałam 2 łyżki oleju, łyżeczkę ostrej musztardy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną drobno małą cebulę, sól i pieprz do smaku. Masę mięsną starannie wyrobiłam. Z wyrobionej masy uformowałam kule, które spłaszczyłam na placek ok 3 cm gruby. Gotowe hamburgery grilowałam w grillu elektyycznym z funkcją grillowania góra - dół 5 minut. Podałam z frytkami z piekarnika, konserwowym patisonem i ogórkiem

Grillowany filet z kurczaka

wioletkawojcik

P1590279

Grillowany filet z kurczaka

Pojedyńcze filety z kurczaka przecięłam wzdłuż na dwie części. Każdą część skropiłam sokiem z cytryny, posmarowałam olejem. Oprószyłam solą, pieprzem, słodką papryką, granulowanym czosnkiem, mielonym kminkiem, majerankiem. Tak przyprawione mięso schowałam do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach grillowałam 6 minut w grillu elektrycznym. Mięso podałam z frytkami z piekarnika i surówką którą przygotowałam ze startych na dużych oczkach warzyw tj: surową cukinią, marchewką, białą rzodkiewką. Do startych warzyw dodałam czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, paprykę czerwoną pokrojoną w paski. Całość doprawiłam sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i odrobiną soli

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci