Menu

Zasmakuj z Wioletką

Alkohole

Likier krówkowy

wioletkawojcik

P1710305

Likier krówkowy

1/2 kg krówek, 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego, 2 łyżki cukru waniliowego, 1/2 l czystej wódki

Mleko wlałam do rondla, dodałam krówki. Podgrzewałam  na małym ogniu mieszając do momentu aż cukierki rozpuściły się w mleku. Następnie dodałam cukier waniliowy - wymieszałam - wyłączyłam ogień. Do gorącego roztworu mleczno krówkowego małym strumieniem dolewałam wódkę nie przerywając mieszania. Zimny likier przelałam do butelek - schłodziłam w lodówce. Z tej porcji składników wyszło 1200 ml likieru

Ajerkoniak

wioletkawojcik

12374793_698526590283056_941021357140724608_o

Ajerkoniak

6 żółtek, 25 dag cukru, cukier waniliowy, mleko skondensowane niesłodzone 200 g, 100 ml spirytusu

Zółtka z cukrem i cukrem waniliowym utarłam do białości. Następnie po łyżce dolewałam mleko ciągle ucierając aż rozpuścił się cukier. Gdy skończyło się mleko dodawałam małymi porcjami spirytus cały czas miksujac. Gotowy trunek przelałam do butelki. Z tych składników wyszło 1/2 l ajerkoniaku + kieliszek

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci