Menu

Zasmakuj z Wioletką

Dania Jednogarnkowe

Bigos warzywny z mięsem

wioletkawojcik

P1780537

Bigos warzywny z mięsem

Kilogram mięsa wieprzowego - użyłam 1/2 kg łopatki wieprzowej i 1/2 kg chudej karkówki, kilogram młodej cukini, 80 dag marchwi, 2 średnie cebule, por ok 30 dag, pieczarki 1/2 kg, pomidory krojone w soku pomidorowym 390 g, koncentrat pomidorowy 150 g, sól, pieprz, chili, cukier

Mięso pokroiłam drobniej jak na gulasz. Zarumieniłam na suchej patelni. Do usmażonego mięsa dodałam pokrojoną w kostkę cebulę oraz por pokrojony w półplasterki - zeszkliłam. Następnie do mięsa z cebulą dodałam pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażyłam mieszając ok 5 minut na średnim ogniu. Zawartość patelni przełożyłam do garnka. Dodałam startą na dużych oczkach wraz ze skórką cukinię oraz  obraną marchewkę. Dodałam łyżeczkę soli, pieprz do smaku oraz szczyptę chili - wymieszałam. Całość gotowałam na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie dodałam pomidory, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru. Gotowałam całość mieszając od czasu do czasu ok 5 minut. Dosmaczyłam solą

Potrawa bardzo smaczna -  polecam

Gołąbki w rozsypce

wioletkawojcik

P1770972

Gołąbki w rozsypce

Mała główka kapusty ( moja ważyła 1,3 kg ), kg mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, 2 średnie cebule, 3/4 szkl ryżu, kartonik 390 g pomidorów krojonych w soku pomidorowym, koncentrat pomidorowy 160 g, 2 łyżki ketchupu - użyłam łagodny, sól, pieprz, chili, pęczek koperku, liście laurowe, ziele angielskie, wrząca woda

Umytą kapustę pokroiłam dość grubo. Mięso mielone delikatnie zrumieniłam na suchej patelni. Do podsmażonego mięsa dodałam pokrojone w kostkę cebule- zeszkliłam. Do szerokiego dużego garnka włożyłam pokrojoną kapustę. Na kapustę przełożyłam zawartość patelni. Następnie wsypałam suchy ryż, dodałam 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, szczyptę chili, sól i pieprz do smaku - przemieszałam zawartość garnka. Do całości włałam 550 ml wrzącej wody - zagotowałam na dużym ogniu. Gdy się składniki zagotowały zmniejszyłam ogień i na małymn ogniu pod przykryciem gotowałam potrawę często mieszając ok 25 min. Po tym czasie do garnka dodałam pomidory, koncentrat, ketchup - wymieszałam. Gotowałam danie pod przykryciem jeszcze ok 10 minut tj do miękkości ryżu i kapusty. Gdy wszystko było miękkie wyłączyłam ogień, dodałam pokrojony koperek - wymieszałam. Garnek przykryłam pokrywką i pozostawiłam na ok 10 minut by się smaki przegryzły

Szklanka poj 250 ml. Gdyby podczas gotowania przed dodaniem pomidorów potrawa zaczęła przywierać do dna garnka należy podlać ciut wody przegotowanej

Młoda kapusta

wioletkawojcik

P1770758

Młoda kapusta

Główka młodej kapusty ok kg, pęczek młodej marchewki, 30 dag świeżego boczku, 30 dag cienkiej kiełbasy, średnia cebula, pęczek koperku, sól. pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę ok 1,5 x 1,5 cm. Wytopiłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną kiełbasę. Gdy kiełbasa się przyrumieniła dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. Obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę przełożyłam do rondla. Dodałam zawartość patelni. Do całości wlałam ok 150 ml wrzącej wody. Od zagotowania gotowałam 5 minut pod przykryciem. Po 5 - u minutach do rondla z mięsem i marchewką dodałam pokrojoną kapustę, sól i pieprz do smaku. Mieszając od czasu do czasu gotowałam pod przykryciem do miękkości kapusty. Gdy kapusta sie ugotowała zdjęłam rondel z ognia. Dodałam drobno pokrojony koperek - wymieszałam. Zostawiłam potrawę pod przykryciem na ok 5 minut by sie smaki przegryzły

Kapustę można zakwasić sokiem z cytryny

Trzy kasze

wioletkawojcik

P1760476

Trzy kasze

Po woreczku kaszy: jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, 40 dag fileta z indyka ( użyłam sznycle ), średnia cebula, 1/2 kg pieczarek, szklanka marchewki z groszkiem - użyłam mrożoną, ok 20 dag szpinaku - użyłam szpinak mrożony w liściach, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku

W rondlu na łyżce oleju zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojone w kostkę mięso, groszek z marchewką oraz pokrojone wzdłuż na cztery części pieczarki. Całość podlałam ok 50 ml przegotowanej wody - wymieszałam składniki. Od zagotowania pod przykryciem dusiłam potrawę ok 15 minut. Następnie dołożyłam zamrożony szpinak, zioła i czosnek - od zagotowania dusiłam ok 5 minut. Gdy wszystko było już miękkie dodałam gorące kasze ugotowane zgodnie ze sposobem gotowania na opakowaniu. Doprawiłam solą i pieprzem. Garnek nakryłam pokrywką, zostawiłam potrawę na kilka minut by się smaki przegryzły

 

Makaron z dodatkami

wioletkawojcik

P1740234

Makaron z dodatkami

Drobny makaron ugotowany ok 30 dag tj ok 2,5 szkl, 10 dag boczku wędzonego parzonego, ok 10 dag szynki wędzonej lub innej wędliny, średnia cebula, por część biała ok 5 cm, mała czerwona papryka, średni pomidor, 2 średnie ogórki kiszone, 2 - 3 łyżki ostrego ketchupu - użyłam Pudliszki, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę. Zarumieniłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w kostkę szynkę - smażyłam kilka minut. Do wędlin dodałam cebulę - zeszkliłam. Następnie dodałam pokrojoną drobno paprykę - smażyłam mieszajac kilka minut. Do całości dołożyłam pokrojonego w kostkę pomidora, którego wcześniej sparzyłam i obrałam ze skórki - smażyłam 2 - 3 minuty. Na koniec dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, makaron i ketchup - wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku - smażyłam 2 - 3 minuty

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci