Menu

Zasmakuj z Wioletką

Dania Jednogarnkowe

Trzy kasze

wioletkawojcik

P1760476

Trzy kasze

Po woreczku kaszy: jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, 40 dag fileta z indyka ( użyłam sznycle ), średnia cebula, 1/2 kg pieczarek, szklanka marchewki z groszkiem - użyłam mrożoną, ok 20 dag szpinaku - użyłam szpinak mrożony w liściach, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku

W rondlu na łyżce oleju zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojone w kostkę mięso, groszek z marchewką oraz pokrojone wzdłuż na cztery części pieczarki. Całość podlałam ok 50 ml przegotowanej wody - wymieszałam składniki. Od zagotowania pod przykryciem dusiłam potrawę ok 15 minut. Następnie dołożyłam zamrożony szpinak, zioła i czosnek - od zagotowania dusiłam ok 5 minut. Gdy wszystko było już miękkie dodałam gorące kasze ugotowane zgodnie ze sposobem gotowania na opakowaniu. Doprawiłam solą i pieprzem. Garnek nakryłam pokrywką, zostawiłam potrawę na kilka minut by się smaki przegryzły

 

Makaron z dodatkami

wioletkawojcik

P1740234

Makaron z dodatkami

Drobny makaron ugotowany ok 30 dag tj ok 2,5 szkl, 10 dag boczku wędzonego parzonego, ok 10 dag szynki wędzonej lub innej wędliny, średnia cebula, por część biała ok 5 cm, mała czerwona papryka, średni pomidor, 2 średnie ogórki kiszone, 2 - 3 łyżki ostrego ketchupu - użyłam Pudliszki, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę. Zarumieniłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w kostkę szynkę - smażyłam kilka minut. Do wędlin dodałam cebulę - zeszkliłam. Następnie dodałam pokrojoną drobno paprykę - smażyłam mieszajac kilka minut. Do całości dołożyłam pokrojonego w kostkę pomidora, którego wcześniej sparzyłam i obrałam ze skórki - smażyłam 2 - 3 minuty. Na koniec dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, makaron i ketchup - wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku - smażyłam 2 - 3 minuty

Skrzydełka na ryżu

wioletkawojcik

P1720470

Skrzydełka na ryżu

Kilogram skrzydełek, 1,5 szkl suchego ryżu, 30 dag pieczarek, średnia cebula, średnia marchewka, por biała część ok 5 cm, natka pietruszki, sól, pieprz, granulowany czosnek, wędzona papryka, rosół

Skrzydełka doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, wędzoną papryką - zostawiłam na godzinę by smaki się przegryzły

Do miski wsypałam suchy ryż. Dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojone w grubą kostkę pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w półplasterki por, pokrojoną drobno natkę pietruszki ok 2 - 3 łyżki. Dodałam ok 1/2 łyżeczki soli i pieprzu - wymieszałam. Zawartość miski przełożyłam do naczynia żaroodpornego 30 x 20 cm wys 7 cm. W ryż powciskałam zamarynowane wcześniej skrzydełka. Następnie wlałam 3 szklanki ciepłego rosołu. Naczynie przykryłam folią aluminiową. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra - dół - bez termoobiegu. Piekłam pod przykryciem 45 minut. Następnie zdjęłam folię aluminiową, piekłam kolejne 40 min. Od czasu do czasu mieszałam ryż. Gdy skrzydełka się ładnie zarumieniły wyłączyłam piekarnik pozostawiając potrawę w piekarniku 10 minut. Gotowe danie podałam z ogórkami konserwowymi

 

Ziemniaki z kiełbasą i kapustą

wioletkawojcik

P1700448

Ziemniaki z kiełbasą i kapustą

Kg ziemniaków, 1/2 kg cieńkiej kiełbasy, 40 dag kiszonej kapusty, papryka czerwona, cebula, jabłko, sól, pieprz, papryka ostra w proszku, kminek

Do szerokiego rondla włożyłam pokrojoną w plastry kiełbasę. Smażyłam na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu do ładnego zrumienienia. Do rumianej kiełbasy dodałam średnią cebulę pokrojoną w kostkę - zeszkliłam. Następnie dodałam pokrojoną w grubą kostkę paprykę -  chwilę smażyłam mieszając. Do całości dodałam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i jabłko pokrojone w drobną kostkę - wymieszałam. Doprawiłam łyżeczką soli, pieprzem, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Zawartość garnka podlałam szklanką wrzącej wody. Przykryłam pokrywką i od zagotowania gotowałam ok 10 minut - do miękkości ziemniaków. Na koniec do potrawy dodałam gorącą ugotowaną osobno i odsączoną z wody kapustę kiszoną. Delikatnie wymieszałam, gotowałam jeszcze mieszając 2 - 3 minuty. Gotowe danie podałam z kleksem kwaśnej śmietany

Pyszny bigos z cukini

wioletkawojcik

P1680722

Pyszny bigos z cukini

Kilogram chudej karkówki, 1,5 kg cukini - użyłam młodą, 80 dag marchwi, duża cebula, duży por, pomidory krojone bez skórki 400 g, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostra papryka

Karkówkę pokroiłam w kostkę drobniej niż na gulasz. Delikatnie zrumieniłam na suchej, rozgrzanej patelni. Do podsmażonego mięsa dodałam pokrojoną w grubą kostkę cebulę i por pokrojony w półplasterki - zeszkliłam. Marchewkę obraną starłam na dużych oczkach. Cukinię wraz ze skórką starłam na dużych oczkach - odcisnęłam nadmiar wody. Do dużego garnka włożyłam odciśniętą cukinię, startą marchewkę, oraz zawartość patelni. Gotowałam mieszając od zagotowania na małym ogniu 25 min. Po 25 minutach dodałam pomidory i łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i ostrą papryka. Całość gotowałam jeszcze 5 minut. Gotowe danie podałam z pieczywem. Polecam

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci