Menu

Zasmakuj z Wioletką

Ryby

Ryba w sosie z brzoskwiniami

wioletkawojcik

P1810217

Ryba w sosie z brzoskwiniami

Dowolna ryba - użyłam filety z dorsza ze skórą 800 g

Umytą i oczyszczoną rybę pokroiłam w paski ok 2 cm x 4 cm. Oprószyłam solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące i usmażyłam na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. W naczyniu układałam warstwami gorący sos, gorąca ryba, znowu sos i znowu ryba. Wierzchnią warstwę stanowi sos. Tak przygotowaną potrawę schłodziłam w lodówce. Najlepsza na drugi, trzeci dzień

Sos

Dwie średnie cebule, dwie duże papryki czerwone, puszka brzoskwiń 820 g , 4 - 5 dużych ogórków konserwowych, ketchup 350 g - użyłam Pudliszki, dwie łyżki octu, sól

Cebulę pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojoną w paski paprykę. Smażyłam na małym ogniu często mieszając ok 10 minut. Po 10 - u minutach dodałam pokrojone w paski ogórki - wymieszałam dokładnie składniki. Następnie na patelnię z warzywami wlałam 250 ml syropu z brzoskwiń. Nakryłam patelnię pokrywką i pod przykryciem gotowałam potrawę  na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodałam pokrojone w paski brzoskwinie, 2 łyżki octu i ketchup. Bez przykrycia gotowałam całość kilka minut mieszając, delikatnie posoliłam

 

 

Łosoś bałtycki

wioletkawojcik

P1760047

Łosoś bałtycki

Filety z łososia pokroiłam na odpowiedniej wielkości kawałki. Skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą, cytrynowym pieprzem, delikatnie granulowanym czosnkiem i majerankiem. Obtoczyłam w mące wymieszanej z bułką tartą w proporcji 1:1. Smażyłam na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na małym ogniu, aż ryba ładnie sie zarumieniła. Podałam z kaszą z ogórkiem i surówka z kapusty i pora

Kasza z kiszonym ogórkiem

Szklanka jęczmiennej kaszy - użyłam perłową, ogórki kiszone 20 dag - użyłam domowe, mała cebula, sól, pieprz, olej , masło, woda

W rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju. Do gorącego tłuszczu dodałam drobno pokrojoną cebulę - zeszkliłam. Do zeszklonej cebuli dodałam starte wraz ze skórką na dużych oczkach ogórki - smażyłam mieszając aż odparowała woda z ogórków. Następnie wsypałam suchą kaszę - smażyłam mieszając ok minuty. Do całości wlałam 2 szklanki wrzącej wody oraz sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Gotowałam pod przykryciem na malutkim ogniu aż kasza wchłonęła wodę. Gdy kasza delikatnie przywierała do dna garnka wyłączyłam ogień. Do kaszy dodałam łyżeczkę masła - wymieszałam. Rondel przykryłam pokrywką - kaszę pozostawiłam na kilka minut pod przykryciem. 

Szkl pojemność 250 ml

 

Surówka kapusta + por

Kapusta biała 60 - 70 dag, duży por - część biała, sól, pieprz - użyłam biały, kwaśna smietana 2 łyżki - użyłam 12 %, łyżka majonezu, sok z cytryny, cukier

Umytą kapustę poszatkowałam. Do kapusty dodałam drobno pokrojony por. Posoliłam do smaku wygniotłam ręką i pozostawiłam na ok 10 minut. Po 10 - u minutach gdy warzywa zmiękły dodałam łyżkę soku z cytryny, cukier i pieprz do smaku. Całość wymieszałam z majonezem i śmietaną - schłodziłam w lodówce

 

 

Dorsz w galarecie z puchem chrzanowym

wioletkawojcik

Dorsz w galarecie z puchem chrzanowym

P1700422

 Dorsz w galarecie z puchem chrzanowym

Filet z dorsza ze skórą 70 dag, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por kawałek ok 10 cm, średnia cebula, natka lubczyku, selera, pietruszki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz prawdziwy w kulkach, sól, sok z cytryny, żelatyna

W garnku zagotowałam 1,5 l wody. Do wrzątku włożyłam włoszczyznę, po gałązce naci lubczyku, selera, pietruszki, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, ok 20 kulek pieprzu prawdziwego, łyżeczkę soli, duży ząbek czosnku, przepołowioną obraną cebulę. Od zagotowania warzywa gotowałam ok 15 minut. Po 15 - u minutach do wywaru dołożyłam pokrojoną rybę na ok 10 cm kawałki - zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień do minimum i na malutkim ogniu całość gotowałam 15 minut. Wyłączyłam gaz - pozostawiłam całość do przestygnięcia. Z letniego wywaru wyjęłam delikatnie łyżką cedzakową rybę a wywar przecedziłam przez gęste sitko do drugiego garnka. Podgrzałam wywar - nie gotowałam. Do gorącego dodałam mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki soku z cytryny, szczyptę cukru, 6 łyżeczek sypkiej żelatyny. Mieszałam aż żelatyna sie rozpuściła

Do salaterek powkładałam pokrojoną marchewkę, po 2 łyżki groszku konserwowego i kukurydzy, listki natki pietruszki i rozdrobnioną rybę z której zdjęłam skórę po ugotowaniu. Przygotowane salaterki zalałam wywarem rybno warzywnym. Zimne salaterki wstawiłam do lodówki. Stężałą galaretę podałam z puchem chrzanowym

Puch chrzanowy

1/2 szkl śmietany 36 %, 2 łyżki chrzanu - użyłam ze słoiczka, łyżka soku z cytryny, biały pieprz, sól do smaku, opcjonalnie szczypta cukru

Schłodząną śmietanę ubiłam mikserem na największych obrotach. Do sztywnej puszystej smietany dodałam sok z cytryny, chrzan, szczyptę soli, szczyptę pieprzu białego - wymieszałam delikatnie łyżką 

 

Pstrąg tęczowy łososiowy

wioletkawojcik

P1640702

Pstrąg tęczowy łososiowy

Sprawiona i pokrojoną na kawałki rybę skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem do smaku a także delikatnie granulowanym czosnkiem, majerankiem, tymiankiem. Obtoczyłam w rozmąconym jajku i tartej bułce. Usmażyłam na rumiano na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gotową rybę podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Ziemniaki

Do kg gorących odcedzonych ziemniaków dodałam płaską łyżkę masła, 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany, po ok 2 - 3  łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, koperku, szczypiorku. Drobno pokrojony ząbek czosnku i por część białą ok 2 łyżki drobno pokrojony. Wszystko dokładnie ubiłam

Surówka

1/2 kg kiszonej kapusty, pęczek szczypiorku, mała cebula, por biała część - kawałek, 2 - 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, jabłko, marchewka, cukier, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Kapustę pokroiłam na mniejsze kawałki. Dodałam startą marchewkę na dużych oczkach, starte jabłko ze skórką, pokrojony drobno szczypiorek, cebulę, natkę, por. Doprawiłam cukrem, solą, pieprzem. Wymieszałam z 2 -3 łyżkami oliwy z oliwek

 

Rolada rybna

wioletkawojcik

P16103441

Rolada rybna

Filety z dorsza ze skórą ok 60 dag - 4 sztuki, 4 plastry szynki parmeńskiej, papryka czerwona, sok z cytryny, sól, pieprz, koperek, jajko, bułka tarta

Sprawioną umytą rybę skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem. Stronę bez skóry posypałam drobno pokrojonym koperkiem. Na koperek położyłam plaster szynki parmeńskiej. Na węższym brzegu - od strony ogona położyłam kawałek czerwonej papryki. Fileta zwinęłam w roladkę. Spięłam wykałaczką - obtoczyłam w rozmąconym jajku i tartej bułce. Usmażyłam na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z każdej strony na rumiano. Podałam z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci