Menu

Zasmakuj z Wioletką

Desery

Deser brzoskwiniowy

wioletkawojcik

P1730973

Deser brzoskwiniowy

Puszka 820 g brzoskwiń, jogurt naturalny 180 g, łyżka miodu, 100 ml mleka, 1,5 łyżki nasion chia, orzechy, migdały

Brzoskwinie odsączyłam z zalewy. 4 połówki zostawiłam na sos, resztę pokroiłam w grubą kostkę. Do mleka wsypałam nasiona. Gdy zaczęły nasionka pęcznieć przełożyłam na dno pucharków. Na warstwę nasion chia wyłożyłam pokrojone brzoskwinie. Brzoskwinie zalałam sosem jogurtowo - brzoskwiniowym. Na wierzch deseru posypałam pokrojone orzechy włoskie i posiekane migdały. Desery schłodziłam w lodówce

Sos

Brzoskwinie, jogurt i miód zblendowałam na aksamitny sos

Wigilijny kompot

wioletkawojcik

P1710763

Wigilijny kompot

2 tace po 25 dag każda wigilijnego suszu owocowego, garść wędzonych śliwek, garść rodzynek, 2 gwiazdki anyżu, laska cynamonu, 4 goździki, kardamon, laska wanilii, cytryna, miód

Zagotowałam w garnku 2,5 l wody. Do wrzątku włożyłam owoce, anyż, szczyptę kardamonu, goździki, wanilię, cynamon. Od zagotowania pod przykryciem na małym ogniu gotowałam 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam ogień. Do kompotu dodałam 2 łyżki miodu i połowę średniej obranej cytryny pokrojonej w plasterki. Garnek nakryłam pokrywka i zostawiłam kompot do wystygnięcia 

 

Domowy budyń waniliowy

wioletkawojcik

12243366_689498551185860_8491820692359185893_n

Domowy budyń waniliowy

1/2 l mleka, 2 łyżki cukru, łyżka masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, pół laski wanili

1,5 szkl mleka zagotowałam z cukrem, masłem i z nasionkami z połowy laski wanili. Do gorącego mleka wlałam polączoną na jednolitą masę mąkę, żółtka i polowę szklanki mleka - zagotowałam. Przełożyłam do pucharków. Podałam z jagodami zaprawionymi latem w słoiki

 

Jogurt mrożony

wioletkawojcik

P1620812Jogurt mrożony

Jogurt naturalny 380 g - użyłam typu greckiego, 30 dag truskawek, łyżka płynnego miodu

Do wysokiego naczynia przełożyłam jogurt. Dodałam umyte truskawki i miód - zblendowałam. Masę jogurtowo - owocową wstawiłam do zamrażarki. Co ok 20 minut jogurt mieszałam aby mrożony deser miał puszystą konsystencję. Mroziłam przeszło 3 godziny

Deser nie jest słodki. Kto lubi bardziej słodszy smak należy dodać więcej miodu

 

Deser galaretkowy - piwo -

wioletkawojcik

13016872_608245669342882_934079872_o1

Deser galaretkowy - piwo -

2 galaretki - użyłam pomarańczowe, 800 ml wody, herbata ekspresowa

Zagotowałam 800 ml wody. Do wrzącej wody włożyłam herbatę ekspresową na kilka sekund - by deser miał bardziej intensywny kolor. Po chwili herbatę wyjęłam z wrzątku a wsypałam dwie galaretki - dokładnie wymieszałam. Ok 600 ml gorącej galaretki przelałam do szklanek, do 3/4 ich wysokości. Zimne schowałam do lodówki. Pozostałą zastygającą galaretkę mikserem na najwyższych obrotach ubiłam na pianę. Pianę przelałam na wierzch zastygłych galaretek. Wstawiłam ponownie do lodówki na ok 15 minut

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci