Menu

Zasmakuj z Wioletką

Przystawki

Śledzie po wileńsku

wioletkawojcik

P1710565

Śledzie po wileńsku

6 - 7 płatów śledziowych lekko solonych, 1/2 kg cebuli, grzyby suszone 3 dag, 5 - 6 ogórków konserwowych, koncentrat pomidorowy, 70 g, ketchup, sól, pieprz

Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie, zmieniając co jakiś czas wodę. Wymoczone pokroiłam w paski ok cm szerokie. Grzyby namoczyłam. Namoczone ugotowałam. Ugotowane pokroiłam w paski

Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodałam grzyby, dolałam ok 3 - 4 łyżki wrzącej wody - dusiłam pod przykryciem ok 5 minut - do miękkości cebuli. Następnie dodałam pokrojone w kostkę ogórki, koncentrat pomidorowy, 6 łyżek ketchupu łagodnego - użyłam Pudliszki, ok 50 ml przegotowanej wody, sól i pieprz do smaku. Smażyłam do momentu aż składniki dobrze się połączyły. Zimny sos wymieszałam z kawałkami śledzia. Całość przełożyłam do słoika - zakręciłam, schowałam do lodówki

Śledź po kaszubsku

wioletkawojcik

P17105261

Śledź po kaszubsku

6 - 7 filetów śledziowych lekko solonych, 1/2 kg cebuli, 5 dag rodzynek, 6 - 8 śliwek suszonych, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, koncentrat pomidorowy 70 g, ketchup, ocet, sól, pieprz

Filety śledziowe wymoczyłam. Wymoczone pokroiłam w paski ok cm szerokie

Sos

Cebulę pokrojoną w piórka zeszkliłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Do zeszklonej cebuli dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżkę majeranku i 4 - 5 łyżek ciepłej wody. Dusiłam całość ok 5 minut pod przykryciem. Do miękkiej cebuli dodałam namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w paski śliwki, koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu - użyłam łagodny ketchup Pudliszki, 2 łyżki octu, ok 50 ml przegotowanej wody, sól i pieprz do smaku. Smażyłam kilka minut, aż składniki dokładnie sie połączyły - wystudziłam. Zimny sos połączyłam z pokrojonymi śledziami. Włożyłam do słoika - zakręciłam - schowałam do lodówki

Kapuśniaczki

wioletkawojcik

P1710498

Kapuśniaczki

Ciasto

4 dag świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 1/2 szkl letniego mleka, 3 łyżki mąki - dokładnie wymieszałam składniki i odstawiłam na 10 minut w ciepłe miejsce. Po 10 - u minutach gdy zaczyn urósł dodałam 3 pełne szkl mąki tortowej, 3/4 szkl letniej wody, 3 pełne łyżki oleju, solidną szczyptę soli. Dokładnie wyrobiłam pulchne, jednolite ciasto. Miskę z ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowałam ciasto podsypując mąką na prostokąt grubości ok 5 mm. Na szerszym brzegu ciasta nałożyłam farsz. Następnie ciasto z farszem zawinęłam jak roladę ok 5 cm szeroką. Odcięłam roladkę od reszty ciasta. Delikatnie splaszczyłam i pociełam na kawałki ok 6 cm długie. Czynność z robieniem rolad powtarzałam do skończenia się ciasta. Tak przygotowane kapuśniaczki poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kapuśniaczek posmarowałam rozmąconym jajkiem z łyżką mleka. Zostawiłam jeszcze na 20 minut by podrosły. Po 20 - u minutach wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra - dół  na ok 25 minut - do ładnego zezłocenia

Farsz

60 - 70 dag kiszonej kapusty, 30 dag pieczarek, mała cebula, sól, pieprz, masło

Cebulę pokroiłam w drobną kostkę - zeszkliłam na łyżce masła. Do zeszklonej cebuli dodałam starte na dużych oczkach pieczarki. Gdy pieczarki puściły wodę dodałam ugotowaną, odcedzoną i pokrojoną kapustę. Smażyłam do momentu aż odparowała woda. Doprawiłam solą i pieprzem - wystudziłam

Jeśli podczas wyrabiania ciasto mocno się klei podsypuję delikatnie mąką. Szklanka pojemnośc 250 ml. Z tej porcji składników wyszły 32 kapuśniaczki

Paszteciki rybki

wioletkawojcik

P1710117

Paszteciki rybki

Ciasto

2 szkl mąki - użyłam tortową, 5 dag masła, 1 dag świeżych drożdży, 200 g kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, sól

 Do miski wsypałam mąkę i szczyptę soli - wymieszałam. Dodałam drożdże wymieszane ze śmietaną, stopione letnie masło, kwaśną śmietanę. Zagniotłam pulchne, jednolite ciasto. Miskę nakryłam ściereczką i odstawiłam na 1,5 h w ciepłe miejsce. Gdy ciasto ładnie urosło przełożyłam na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowałam ciut grubiej jak na pierogi. Szklanką o średnicy 8 cm wykrawałam krążki. Na każdy krążek kładłam łyżeczkę farszu. Zlepiłam paszteciki jak pierogi. Dziubek i ogon nadcięłam nożem. Ogon jedną część założyłam na drugą. Płetwę zrobiłam przyciskając ciasto widelcem. Tak przygotowane paszteciki umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmarowałam rozmąconym jajkiem. W miejsce oczu włożyłam dociskając kulki pieprzu. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 175 st z grzałką góra - dół ok 25 min - do ładnego zezłocenia

Farsz

Makrela wędzona 30 dag, cebula, natka pietruszki, jajko, musztarda, ogórki konserwowe, sól, pieprz, jogurt naturalny

Rybę obrałam z ości i skóry - przełożyłam do miseczki. Dodałam ugotowane na twardo jajko pokrojone w drobną kostkę, 2 średnie ogórki pokrojone w drobną kostkę, 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, pełną łyżeczkę ostrej musztardy, pełną łyżkę jogurtu, sól i pieprz do smaku. Rozdrobniłam całość widelcem, wymieszałam  dokładnie łyżką

Z tej porcji składników wyszło 26 pasztecików. Szklanka pojemność 250 ml

 

Śledzie słodko - kwaśne

wioletkawojcik

P17009401

 

Śledzie słodko - kwaśne

60 - 70 dag filetów śledziowych lekko solonych, średnia marchewka, 2 średnie cebule, słoik po dżemie papryki konserwowej, 5 - 6 ogórków konserwowych, 5 krażków ananasa z puszki, koncentrat pomidorowy, ketchup pikantny, ocet, sól. pieprz

Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie. Pozbawione nadmiaru soli pokroiłam na mniejsze kawałki. Następnie włożyłam do przegotowanej zimnej wody z octem na 3 h - 1/2 l wody + 50 ml octu

Sos

Pokrojoną cebulę w kostkę i pokrojoną w słupki marchewkę zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonych warzyw dodałam ok 50 ml przegotowanej wody. Pod przykryciem dusiłam  mieszając warzywa ok 5 minut. Do miękkich warzyw dodałam pokrojone w paski ogórki, paprykę i ananasa. Dołożyłam 180 g koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 4 łyżki zalewy ananasowej, 3 łyżki octu, sól i pieprz do smaku. Dolałam ok 100 ml gorącej wody. Smażyłam kilka minut - do dokładnego połączenia się składników - wystudziłam. Z zimnym sosem połączyłam odcedzone z zalewy śledzie. Przełożyłam do pojemnika z pokrywką - schłodziłam w lodówce

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci