Menu

Zasmakuj z Wioletką

Przystawki

Stripsy jak z KFC

wioletkawojcik

P1810893

Stripsy jak z KFC - pyszne, chrupiące

Filety z piersi kurczaka  - miałam 60 dag, sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka słodka, papryka ostra

Umyte mięso pokroiłam na dość duże kawałki. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i paprykami - wymieszałam - odstawiłam na ok 30 min by się smaki przegryzły. Następnie doprawione mięso włożyłam do miski z ciastem - wymieszałam składniki dokładnie łyżką. Następnie po 5 - 6 kawałków mięsa w cieście przy pomocy widelca przekładałam do niedużego pojemnika z mąką ( 3/4 szklanki ). Pojemnik nakryłam pokrywką i potrząsałam by zapanierowane filety obtoczyły się mąką. Tak postępowałam z następnymi kawałkami filetów. Smażyłam wkładając przy pomocy widelca do gorącego, głębokiego oleju. Gotowe Stripsy podałam z sosem czosnkowym, ketchupem i miksem warzyw

Ciasto

Duże jajko, 1/2 szkl mąki, 50 ml mleka, po solidnej szczypcie soli i pieprzu - wszystkie składniki zmiksowałam na jednolite ciasto

Dodatkowo zamykany pojemnik z 3/4 szkl mąki. Szklanka pojemność 250 ml

Śledź po żydowsku + żurawina

wioletkawojcik

P1810583

Śledź po żydowsku + żurawina

Filety śledziowe lekko solone - miałam 60 dag, 4 średnie ogórki kiszone, 2 dość spore cebule, 4 duże ząbki czosnku, łyżka majeranku, 4 ziela angielskie, solidna garść żurawiny

Śledzie wymoczyłam. Wymoczone osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na 3 - 4 cm kawałki. Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach. Obrany czosnek przekroiłam wzdłuż na cztery części każdy ząbek. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę a następnie przelałam na sitku wrzącą wodą. Do miski przełożyłam ociekniętą cebulę. Dodałam śledzie, ogórki, ziele angielskie, majeranek, żurawinę, czosnek. Starannie wymieszałam składniki. Następnie całość zalałam zalewą. Ponownie wymieszałam wszystko dokładnie. Tak przygotowanego śledzia przełożyłam do słoika - zakręciłam, schowałam do lodówki. Śledź najlepszy jest na drugi, trzeci dzień

Zalewa

1/2 szklanki oleju - użyłam olej rzepakowy, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu - użyłam ocet 10 % - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

Domowe nuggetsy

wioletkawojcik

P1780640

Domowe nuggetsy

Filet z piersi kurczaka 1/2 kg, sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, chili, olej, jajko, mąka krupczatka, płatki kukurydziane

Umyte i osuszone mięso pokroiłam na niewielkie kawałki - przełożyłam do miski. Dodałam płaską łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego, pełną łyżeczkę czosnku granulowanego, szczyptę chili, łyżeczkę słodkiej papryki - wymieszałam. Do doprawionego mięsa dodałam 2 łyżki oleju - wymieszałam ponownie. Miskę z mięsem odstawiłam na godzinę. Po godzinie do do miski z mięsem  dodałam jajko - wymieszałam starannie ręką. Tak przygotowane filety obtoczyłam w paniervr. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu przewracając z jednej strony na drugą

Panierka

Płatki kukurydziane ok 2 szkl, pełna łyżka mąki krupczatki, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, solidna szczypta soli

Płatki pogniotłam. Następnie dodałam paprykę, sół i mąke - wymieszałam

Śledzie po wileńsku

wioletkawojcik

P1710565

Śledzie po wileńsku

6 - 7 płatów śledziowych lekko solonych, 1/2 kg cebuli, grzyby suszone 3 dag, 5 - 6 ogórków konserwowych, koncentrat pomidorowy, 70 g, ketchup, sól, pieprz

Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie, zmieniając co jakiś czas wodę. Wymoczone pokroiłam w paski ok cm szerokie. Grzyby namoczyłam. Namoczone ugotowałam. Ugotowane pokroiłam w paski

Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodałam grzyby, dolałam ok 3 - 4 łyżki wrzącej wody - dusiłam pod przykryciem ok 5 minut - do miękkości cebuli. Następnie dodałam pokrojone w kostkę ogórki, koncentrat pomidorowy, 6 łyżek ketchupu łagodnego - użyłam Pudliszki, ok 50 ml przegotowanej wody, sól i pieprz do smaku. Smażyłam do momentu aż składniki dobrze się połączyły. Zimny sos wymieszałam z kawałkami śledzia. Całość przełożyłam do słoika - zakręciłam, schowałam do lodówki

Śledź po kaszubsku

wioletkawojcik

P17105261

Śledź po kaszubsku

6 - 7 filetów śledziowych lekko solonych, 1/2 kg cebuli, 5 dag rodzynek, 6 - 8 śliwek suszonych, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, koncentrat pomidorowy 70 g, ketchup, ocet, sól, pieprz

Filety śledziowe wymoczyłam. Wymoczone pokroiłam w paski ok cm szerokie

Sos

Cebulę pokrojoną w piórka zeszkliłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Do zeszklonej cebuli dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżkę majeranku i 4 - 5 łyżek ciepłej wody. Dusiłam całość ok 5 minut pod przykryciem. Do miękkiej cebuli dodałam namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w paski śliwki, koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu - użyłam łagodny ketchup Pudliszki, 2 łyżki octu, ok 50 ml przegotowanej wody, sól i pieprz do smaku. Smażyłam kilka minut, aż składniki dokładnie sie połączyły - wystudziłam. Zimny sos połączyłam z pokrojonymi śledziami. Włożyłam do słoika - zakręciłam - schowałam do lodówki

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci