Menu

Zasmakuj z Wioletką

Dania bezmięsne

Kapusta z grzybami

wioletkawojcik

P1710411

Kapusta z grzybami

Kilogram kiszonej kapusty, ok 3 dag suszonych leśnych grzybów, cebula, olej, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Grzyby  namoczyłam w ok 1/2 l ciepłej wody. Namoczone gotowałam 20 min w tej wodzie w której sie moczyły - odcedziłam zostawiajac wodę grzybową - pokroiłam na mniejsze kawałki. Kapustę gotowałam  z dodatkiem 3 kulek ziela angielskiego i 3 liści laurowych ok 40 min - odcedziłam. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam grzyby - chwilę smażyłam. Następnie dodałam kapustę, sól i pieprz do smaku. Smażyłam ok 30 minut na małym ogniu często mieszajac i podlewając wodą pozostałą od gotowania grzybów

Wodę z gotowania kapusty pozostawiam. W razie gdy kapusta jest mało kwaśna dolewam do smaku podczas smażenia 

 

Kotlety ziemniaczane z kapustą

wioletkawojcik

P1690918

Kotlety ziemniaczane z kapustą

Kg ugotowanych ziemniaków, 1/2 kg poszatkowanej, ugotowanej kapusty, mała cebula, pęczek szczypiorku, jajko, 3 - 4 łyżki tartej bułki + do panierki, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, majeranek, natka pietruszki

Do gorących odcedzonych ziemniaków dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ubiłam tłuczkiem aż nie było grudek. Do ubitych ziemniaków dodałam ugotowaną, odciśnietą z nadmiaru wody i drobno pokrojoną kapustę. Dołożyłam jajko, łyżkę majeranku, łyżkę czosnku niedźwiedziego, łyżke drobno pokrojonej natki pietruszki, pęczek drobno pokrojonego szczypiorku, sól, pieprz do smaku i tartą bułkę. Starannie wymieszałam składniki. Z powstałej masy uformowałam okrągłe płaskie kotlety - 13 szt - które obtoczyłam w tartej bułce. Smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano. Podałam z warzywami i zsiadłym mlekiem do popicia

Kotlety ryżowe

wioletkawojcik

P1620852

Kotlety ryżowe

Szklanka suchego ryżu, jajko, mała papryka - użyłam 1/2 strąka czerwonej i 1/2 żółtej, 2 średnie pieczarki, mała cebula - użyłam czerwoną, jajko, łyżka kwaśnej śmietany, ząbek czosnku, 3 - 4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, 2 - 3 łyżki sera żóltego startego na dużych oczkach, bułka tarta 3 - 4 łyżki, sól, pieprz

Ryż ugotowałam na sypko. Do ugotowanego ryżu dodałam pokrojoną w drobną kostkę paprykę, starte na dużych oczkach surowe pieczarki, pokrojoną drobno cebulę, szczypiorek, natkę. Dołożyłam kwaśną śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praske, jajko i tartą bułkę. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Wymieszałam dokładnie. Z powstałej masy uformowałam 15 małych kotletów. Każdy kotlet obtoczyłam w tartej bułce. Smażyłam na rozgrzanym oleju na średnim ogniu

Kapusta w waflu

wioletkawojcik

P1610611

Kapusta w waflu

1 tortowy wafel, 40 dag kiszonej kapusty, 6 średnich pieczarek, średnia cebula, sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, jajko, tarta bułka, olej

Kapustę wraz z liściem laurowym i zielem angielskim ugotowałam. Ugotowaną odcedziłam. Cebulę pokroiłam w kostkę - zeszkliłam na oleju. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojone w kostkę pieczarki - chwilę smażyłam. Następnie dodałam ugotowaną kapustę. Doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam na małym ogniu mieszając ok 20 minut. Wafel ułożyłam na zwiżonej wodą ściereczce kuchennej. Na wafel wyłożyłam letnią kapustę - równomiernie rozłożyłam. Zostawiłam na ok 20 minut, do momentu aż wafel zmiękł. Następnie całość zwinęłam w roladę. Roladę pociełam na ok 3 cm kawałki. Każdy kawałek obtoczyłam w rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyłam na rumiano na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podałam z czystym czerwonym barszczem

 

Kapusta z boczniakami

wioletkawojcik

P1610608

Kapusta z boczniakami

1/2 kg kapusty kiszonej, 25 dag boczniaków, średnia cebula, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól, pieprz, olej

Cebulę pokroiłam w kostke. Boczniaki umyłam i pokroiłam w krótkie paski. Kapustę ugotowałam  z liściem laurowym i zielem angielskim - ugotowaną odcedziłam

Na niewielkiej ilości oleju zeszkliłam cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojone boczniaki. Smażyłam na małym ogniu ok 5 minut. Następnie dołożyłam ugotowaną wcześniej kapustę. Doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam często mieszając ok 20 min. Gdy kapusta sie przypiekała podlewałam odrobiną przegotowanej wody

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci