Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pierogi , Kluski , Makarony , Placki

Pyszne placki z jabłkami na śmietanie

wioletkawojcik

P1770601

Pyszne placki z jabłkami na śmietanie

200 g kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, 100 ml gazowanej wody, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego, łyżka cukru, 6 pełnych łyżek mąki - użyłam tortową, jajko, 2 średnie jabłka

Wszystkie składniki połączyłam przy pomocy miksera na jednolite ciasto. Do gładkiego ciasta dodałam obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszałam całość łyżką. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu przewracajac z jednej strony na drugą rumiane placki

Z podanych składników wyszło 12 sztuk

Racuchy drożdżowe

wioletkawojcik

P1750868

Racuchy drożdżowe

Szklanka mleka, 2 pełne szklanki mąki - użyłam mąkę wrocławską, 4 żółtka, 2 dag świeżych drożdży, 3 pełne łyżeczki cukru, łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski wlałam letnie mleko. Dodałam cukier i pokruszone drożdże - mieszałam łyżką aż się składniki połączyły. Następnie dodałam żółtka, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Mikserem na wolnych obrotach miksowałam aż się składniki dokładnie połączyły. Miskę z wyrobionym ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Gdy ciasto ładnie urosło nabierałam porcje dużą łyżką, którą za każdym nabraniem ciasta maczałam w rozgrzanym oleju. Smażyłam racuchy w dość głębokim rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Rumiane racuchy odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Letnie oprószyłam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Szklanka pojemność 250 ml. Z tej porcji ciasta wyszło 12 racuchów

 

Przepyszne racuchy bananowe

wioletkawojcik

P1750630

Przepyszne racuchy bananowe

2 dojrzałe banany ok 35 dag, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, szklanka mąki - użyłam tortową, aromat waniliowy, cukier puder

Białka ubiłam na sztywną pianę. Do miski włożyłam pokrojone w cienkie plasterki  banany. Dodałam żółtka i cukier - zmiksowałam mikserem na najwyższych obrotach. Do powstałej masy dołożyłam śmietanę, kilka kropel aromatu waniliowego oraz mąkę - zmiksowałam. Na koniec dołożyłam ubitą pianę z białek - wymieszałam delikatnie łyżką. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do ładnego zrumienienia. Gotowe racuchy oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Na jednego placka dawałam 2 łyżki ciasta. Z podanych składników wyszło 10 pysznych bananowych racuchów

Racuchy drożdżowe z piekarnika

wioletkawojcik

P1730164

Racuchy drożdżowe z piekarnika

2 pełne szklanki mąki tortowej, szkl mleka, pełna łyżka cukru, 2,5 dag świeżych drożdży, jajko, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, 2 pełne łyżki masła - stopiłam, aromat waniliowy, duże jabłko

Do miski wlałam zimne mleko. Do mleka wkruszyłam drożdże, dodałam cukier - mieszałam aż sie drożdże rozpuściły. Następnie wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam śmietanę, kilka kropel aromatu i stopione letnie masło. Zmiksowałam całość do połączenia się składników. Do jednolitego, gładkiego ciasta dodałam obrane, pokrojone w drobną kostkę jabłko - wymieszałam łyżką. Miskę nakryłam ściereczką i odstawiłam na ponad godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto ładnie urosło łyżką kładłam porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę z racuchami wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół (bez termoobiegu). Piekłam ok 20 minut - do ładnego zezłocenia. Letnie racuchy oprószyłam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Szklanka poj 250 ml

Kołduny

wioletkawojcik

P1720977

Kołduny

60 dag wołowej karkówki - zmieliłam, mała cebula, 2 duże ząbki czosnku, 100 ml rosołu, sól, pieprz, majeranek, masło

Do zmielonego mięsa dodałam 1/2 cebuli pokrojonej w bardzo drobną kostke, 1/2 cebuli pokrojonej w bardzo drobna kostkę zeszkloną na łyżeczce masła, 2 pełne łyżki majeranku, czosnek przeciśnięty przez praskę, rosół, sól i pieprz do smaku- starannie wymieszałam

Ciasto

1/2 kg mąki pszennej, 5 dag masła, 3/4 szkl gorącej wody, jajko

Do miski wsypałam mąkę. Dodałam jajko, stopione ciepłe masło i gorącą wodę. Zagniotłam pulchne ciasto. Pod przykryciem zostawiłam ciasto na ok 10 minut by odpoczęło

Gotowe kołduny wkładam do wrzącej osolonej wody. Od wypłynięcia gotuję 5 minut na malutkim ogniu. Z podanych składników wyszło ok 80 małych pierożków

Jeśli ciasto po połączeniu składników klei sie podsypuję delikatnie mąką

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci