Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pierogi , Kluski , Makarony , Placki

Pierogi chłopskie

wioletkawojcik

P1810449

Pierogi chłopskie

Farsz

1,5 kg ugotowanych ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku - użyłam parzony, średnia cebula, majeranek, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Okrasę przełożyłam do miski z wcześniej ugotowanymi ziemniakami, przeciśniętymi przez praskę. Dołożyłam dwie łyżki majeranku oraz sól i pieprz do smaku - wymieszałam składniki

Ciasto

1 kg mąki, 1 jajko, 1,5 szklanki gorącej wody, ok 4 łyżki oleju. Z podanych składników zagniatam dość luźne elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam by nie wyschło i zostawiam na ok 10 min by odpoczęło

Poklejone pierogi wkładam na posolony wrzątek. Od wypłynięcia gotuję 4 minuty

Szklanka pojemność 250 ml

 

Biszkoptowe placki z jabłkami

wioletkawojcik

P1800206

Biszkoptowe placki z jabłkami

1,5 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, szklanka mleka, pełna łyżka masła, 2 jajka, 2 łyżki cukru, winne duże jabłko

Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem na kogel mogel. Do utartych żółtek dodałam mąkę, mleko i letnie stopione masło - zmiksowałam na jednolite ciasto. Do powstałego ciasta dodałam starte na dużych oczkach obrane jabłko - wymieszałam łyżką. Na koniec dołożyłam ubitą wcześniej pianę z białek - połączyłam całość przy pomocy łyżki. Smażyłam na suchej, rozgrzanej, teflonowej patelni, na małym ogniu do ładnego zrumienienia przewracając z jednej strony na drugą

Szklanka pojemność 250 ml. Z podanych składników wyszło 15 placków

Naleśniki z ruskim farszem

wioletkawojcik

P1790858

Naleśniki z ruskim farszem

Ciasto naleśnikowe

2,5 szkl mąki pszennej - użyłam mąkę wrocławską, jajko, szklanka wody - użyłam gazowaną, 1,5 szkl mleka, 3 łyżki oleju, solidna szczypta soli

Wszystkie sładniki zmiksowałam mikserem na najwyższych obrotach na gładkie, jednolite ciasto. Przy pomocy chochli nalewałam porcje ciasta na suchą, rozgrzaną teflonową patelnię o średnicy 24 cm. Smażyłam z obu stron do lekkiego zarumienienia. Gotowe letnie naleśniki posmarowałam farszem - zwinęłam, następnie smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiano. Podałam z kwaśną śmietaną

Farsz

Kilogram obranych ziemniaków, 35 dag białego sera, użyłam ser na wagę, 15 dag boczku wędzonego - użyłam boczek parzony, średnia cebula, sól, pieprz, chili

Boczek pokroiłam w drobną kostkę. Na łyżce oleju zrumieniłam. Do rumianych skwarek dodałam cebulę pokrojoną w kostkę - zeszkliłam

Gorące ziemniaki i ser przepuściłam przez praskę. Następnie dodałam okrasę z patelini oraz sól i  pieprz do smaku i szczyptę chili - wymieszałam

Z podanych składników wyszło 11 naleśników. Szklanka pojemność 250 ml

Placki z owocami

wioletkawojcik

P1790546

Placki z owocami

1/2 l mleka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka cukru, jajko, 3 szkl mąki - użyłam tortową, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy, średnie jabłko, średnia gruszka, 30 dag śliwek

Do miski wlałam mleko, wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, jajko, cukier, sól, kilka kropel aromatu, proszek do pieczenia - zmiksowałam składniki na jednolite ciasto. Do gładkiego ciasta dodałam pokrojone w drobną kostkę owoce ( gruszkę i jabłko obrałam, śliwki pozbawiłam pestek ). Na rozgrzany olej kładłam łyżką porcje ciasta. Smażyłam placki na średnim ogniu, na rumiano. Letnie placki oprószyłam cukrem pudrem

Carbonara - przepis przywieziony z Włoch

wioletkawojcik

P1790304

Carbonara - przepis przywieziony z Włoch

Makaron spaghetti 500 g, boczek wędzony 30 dag - użyłam parzony, 2 jajka, żółtko, 15 dag startego na dużych oczkach parmezanu, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę. Delikatnie przyrumieniłam w rozgrzanym rondlu z odrobiną oliwy z oliwek ( skwarki mają być miękkie). Do boczku dodałam gorący ugotowany al dente,  odcedzony makaron. Wymieszałam starannnie trzymając potrawę na średnim ogniu. Następnie dodałam rozbełtane jajka z żółtkiem z solą, pieprzem i serem. Intensywnie mieszałam aż sie jajka ścięły a ser rozpuścił. Gorącą potrawę posypałam drobno startym serem

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci