Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pierogi , Kluski , Makarony , Placki

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

wioletkawojcik

P1810623

Farsz

1,3 kg kapusty kiszonej, dwie spore garście grzybów suszonych, średnia cebula, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, olej

Kapustę ugotowałam z zielem angielskim 3 szt i liściem laurowym 3 szt. Ugotowaną odcedziłam na durszlaku - wyjęłam przyprawy. Grzyby namoczyłam, namoczone ugotowałam. Odcedzoną kapustę i odcedzone grzyby zmieliłam w maszynce do mięsa. Na patelni na 2 - 3 łyżkach oleju zeszkliłam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam grzyby wraz z kapustą oraz sól i pieprz do smaku. Smażyłam na średnim ogniu mieszając często do momentu odparowania wody. Gdy farsz zaczął się przypiekać wyłączyłam ogień - wystudziłam. Zimnym farszem nadziewałam ciasto zostawiając ok cm wolnego miejsca do zlepienia. Zlepiłam brzeg palcami, następnie powtórzyłam widelcem. Gotowe pierogi ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika każdego pieroga posmarowałam mlekiem. Piekłam ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 175 st z grzałką góra - dół. Z podanych składników wyszło 40 pierogów

Ciasto

3,5 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, kostka masła 200 g, duże jajko, 2 żółtka, kwaśna śmietana 180 g - użyłam 18 %, 1/2 łyżeczki soli

Do miski wsypałam mąkę i sól - wymieszałam. Następnie dodałam jajko, żółtka, śmietanę i miękkie masło - zagniotłam jednolite ciasto. Gotowe ciasto podsypując mąką rozwałkowałam na grubość ok 3 mm. Wykrawałam wykrawaczem o średnicy 9 cm

Szklanka pojemność 250 ml. Kapusty nie płukałam przed gotowaniem. Nie była mocno kwaśna

Pierogi chłopskie

wioletkawojcik

P1810449

Pierogi chłopskie

Farsz

1,5 kg ugotowanych ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku - użyłam parzony, średnia cebula, majeranek, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Okrasę przełożyłam do miski z wcześniej ugotowanymi ziemniakami, przeciśniętymi przez praskę. Dołożyłam dwie łyżki majeranku oraz sól i pieprz do smaku - wymieszałam składniki

Ciasto

1 kg mąki, 1 jajko, 1,5 szklanki gorącej wody, ok 4 łyżki oleju. Z podanych składników zagniatam dość luźne elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam by nie wyschło i zostawiam na ok 10 min by odpoczęło

Poklejone pierogi wkładam na posolony wrzątek. Od wypłynięcia gotuję 4 minuty

Szklanka pojemność 250 ml

 

Biszkoptowe placki z jabłkami

wioletkawojcik

P1800206

Biszkoptowe placki z jabłkami

1,5 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, szklanka mleka, pełna łyżka masła, 2 jajka, 2 łyżki cukru, winne duże jabłko

Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem na kogel mogel. Do utartych żółtek dodałam mąkę, mleko i letnie stopione masło - zmiksowałam na jednolite ciasto. Do powstałego ciasta dodałam starte na dużych oczkach obrane jabłko - wymieszałam łyżką. Na koniec dołożyłam ubitą wcześniej pianę z białek - połączyłam całość przy pomocy łyżki. Smażyłam na suchej, rozgrzanej, teflonowej patelni, na małym ogniu do ładnego zrumienienia przewracając z jednej strony na drugą

Szklanka pojemność 250 ml. Z podanych składników wyszło 15 placków

Naleśniki z ruskim farszem

wioletkawojcik

P1790858

Naleśniki z ruskim farszem

Ciasto naleśnikowe

2,5 szkl mąki pszennej - użyłam mąkę wrocławską, jajko, szklanka wody - użyłam gazowaną, 1,5 szkl mleka, 3 łyżki oleju, solidna szczypta soli

Wszystkie sładniki zmiksowałam mikserem na najwyższych obrotach na gładkie, jednolite ciasto. Przy pomocy chochli nalewałam porcje ciasta na suchą, rozgrzaną teflonową patelnię o średnicy 24 cm. Smażyłam z obu stron do lekkiego zarumienienia. Gotowe letnie naleśniki posmarowałam farszem - zwinęłam, następnie smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiano. Podałam z kwaśną śmietaną

Farsz

Kilogram obranych ziemniaków, 35 dag białego sera, użyłam ser na wagę, 15 dag boczku wędzonego - użyłam boczek parzony, średnia cebula, sól, pieprz, chili

Boczek pokroiłam w drobną kostkę. Na łyżce oleju zrumieniłam. Do rumianych skwarek dodałam cebulę pokrojoną w kostkę - zeszkliłam

Gorące ziemniaki i ser przepuściłam przez praskę. Następnie dodałam okrasę z patelini oraz sól i  pieprz do smaku i szczyptę chili - wymieszałam

Z podanych składników wyszło 11 naleśników. Szklanka pojemność 250 ml

Placki z owocami

wioletkawojcik

P1790546

Placki z owocami

1/2 l mleka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka cukru, jajko, 3 szkl mąki - użyłam tortową, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy, średnie jabłko, średnia gruszka, 30 dag śliwek

Do miski wlałam mleko, wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, jajko, cukier, sól, kilka kropel aromatu, proszek do pieczenia - zmiksowałam składniki na jednolite ciasto. Do gładkiego ciasta dodałam pokrojone w drobną kostkę owoce ( gruszkę i jabłko obrałam, śliwki pozbawiłam pestek ). Na rozgrzany olej kładłam łyżką porcje ciasta. Smażyłam placki na średnim ogniu, na rumiano. Letnie placki oprószyłam cukrem pudrem

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci