Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pierogi , Kluski , Makarony , Placki

Pyszne chrupiące placki ziemniaczane

wioletkawojcik

P1780123

Pyszne chrupiące placki ziemniaczane

Kilogram ziemniaków, średnia cebula, jajko, sól

Obrane ziemniaki wraz z cebulą starłam na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyłam na gęste sito które umieściłam nad miską. Zostawiłam na 10 minut by ziemniaki ociekły z nadmiaru wody. Następnie wylałam nagromadzoną w misce wodę pozostawiając krochmal. Do miski  z mączką ziemniaczaną włożyłam ocieknięte ziemniaki wraz z cebulą. Dodałam jajko i sól do smaku - wymieszałam. Smażyłam placki na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do ładnego zarumienienia przewracając z jednej strony na drugą. Gotowe placki podałam z kwaśną lekko osoloną śmietaną którą wymieszałam z drobno pokrojonym szczypiorkiem. Z tej porcji składników wyszło 12 sztuk 

 

Naleśniki budyniowe

wioletkawojcik

P1780082

Naleśniki budyniowe

3 budynie śmietankowe bez cukru po 35 g każdy, 6 pełnych łyżek mąki - użyłam tortową, łyżka cukru, szkl mleka, 1/2 szkl gazowanej wody, jajko, czubata łyżka masła

Do miski wsypałam proszek budyniowy. Dodałam cukier, mąkę, jajko wodę, mleko - zmiksowałam mikserem wszystkie składniki na jednolite ciasto. Do jednolitego ciasta dodałam gorące, płynne masło które stopiłam - zmiksowałam. Odstawiłam ciasto na 10 minut. Smażyłam naleśniki na rozgrzanej suchej patelni o średnicy 24 cm. Podalam z kwaśna śmietaną, konfiturą malinową, borówkami. Oprószyłam cukrem pudrem

Z tej porcji składników wyszło 7 naleśników. Szklanka poj 250 ml

Pyszne placki z jabłkami na śmietanie

wioletkawojcik

P1770601

Pyszne placki z jabłkami na śmietanie

200 g kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, 100 ml gazowanej wody, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego, łyżka cukru, 6 pełnych łyżek mąki - użyłam tortową, jajko, 2 średnie jabłka

Wszystkie składniki połączyłam przy pomocy miksera na jednolite ciasto. Do gładkiego ciasta dodałam obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszałam całość łyżką. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu przewracajac z jednej strony na drugą rumiane placki

Z podanych składników wyszło 12 sztuk

Racuchy drożdżowe

wioletkawojcik

P1750868

Racuchy drożdżowe

Szklanka mleka, 2 pełne szklanki mąki - użyłam mąkę wrocławską, 4 żółtka, 2 dag świeżych drożdży, 3 pełne łyżeczki cukru, łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski wlałam letnie mleko. Dodałam cukier i pokruszone drożdże - mieszałam łyżką aż się składniki połączyły. Następnie dodałam żółtka, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Mikserem na wolnych obrotach miksowałam aż się składniki dokładnie połączyły. Miskę z wyrobionym ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Gdy ciasto ładnie urosło nabierałam porcje dużą łyżką, którą za każdym nabraniem ciasta maczałam w rozgrzanym oleju. Smażyłam racuchy w dość głębokim rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Rumiane racuchy odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Letnie oprószyłam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

Szklanka pojemność 250 ml. Z tej porcji ciasta wyszło 12 racuchów

 

Przepyszne racuchy bananowe

wioletkawojcik

P1750630

Przepyszne racuchy bananowe

2 dojrzałe banany ok 35 dag, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany - użyłam 18 %, szklanka mąki - użyłam tortową, aromat waniliowy, cukier puder

Białka ubiłam na sztywną pianę. Do miski włożyłam pokrojone w cienkie plasterki  banany. Dodałam żółtka i cukier - zmiksowałam mikserem na najwyższych obrotach. Do powstałej masy dołożyłam śmietanę, kilka kropel aromatu waniliowego oraz mąkę - zmiksowałam. Na koniec dołożyłam ubitą pianę z białek - wymieszałam delikatnie łyżką. Smażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do ładnego zrumienienia. Gotowe racuchy oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Na jednego placka dawałam 2 łyżki ciasta. Z podanych składników wyszło 10 pysznych bananowych racuchów

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci