Menu

Zasmakuj z Wioletką

Zapiekanki , Pizza

Zapiekanka gyros z ryżem

wioletkawojcik

P1810829

Zapiekanka gyros z ryżem

Kilogram filetów z kurczaka - użyłam filety z udek, 1,5 szkl ryżu, średnia cebula, 30 dag pieczarek, średnia marchewka, por biała część ok 10 cm, ogórki konserwowe 6 - 7 szt, papryka konserwowa 400 g - użyłam grillowaną marynowaną z Lidla, kukurydza konserwowa 6 - 7 łyżek, 25 dag sera żółtego - użyłam Goude, ketchup łagodny - użyłam Pudliszki

Ryż ugotowałam na sypko w lekko osolonej wodzie ze szczyptą chili. Mięso pokroiłam jak na gulasz. Doprawiłam przyprawą do gyrosa - odstawiłam na około godzinę. Marchewkę starłam na dużych oczkach tarki. Por pokroiłam w półplasterki wymieszałam ze startą marchewką. Ogórki konserwowe pokroiłam w średnią kostkę i paprykę również - odsączyłam z nadmiaru wody. Ser starłam na dużych oczkach

Na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 22 x 32 cm wys 7 cm wyłożyłam gorący ugotowany ryż. Na ryż położyłam warstwę marchewki i pora - całość posmarowałam ketchupem i sosem czosnkowym. Następnie wyłożyłam gorące usmażone mięso z cebulą i pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Na mięso i pieczarki ketchup oraz sos czosnkowy. Całość przykryłam pokrojonymi w kostkę ogórkami oraz papryką, posypałam kukurydzą - znowu sos i ketchup. Wierzch posypałam startym serem. Tak przygotowaną potrawę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st z grzałką góra - dół na ok 35 minut

Sos czosnkowy

4 łyżki majonezu, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 ząbki czosnku - przecisnęłam przez praskę, szczypta pieprzu - użyłam biały

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

Szklanka poj 250 ml

 

Domowe tosty jak z budki

wioletkawojcik

P1800986

Domowe tosty jak z budki

Bułki podłużne - kupiłam w Lidlu, pieczarki, dowolny żółty ser, sól, pieprz

Pieczywo przekroiłam wzdłuż na dwie części. Na połowie bułki położyłam grubą warstwę umytych, surowych pieczarek startych na tarce o dużych oczkach. Na pieczarki położyłam grubą warstwę startego na dużych oczkach sera żółtego. Całość oprószyłam solą i dość obficie pieprzem. Tak przygotowaną bułkę przykryłam drugą częścią lekko dociskając. Gotowe bułki zapiekałam w grillu elektrycznym z grzałką góra - dół 6 minut. Po włożeniu zapiekanek do grilla górną część przytrzymałam ok 15 - 20 sekund

 

Omlet a'la pizza

wioletkawojcik

P1730927

Omlet a'la pizza

Ciasto

6 jaj, 3 łyżki mleka, 3 łyżki mąki - użyłam tortową, sól, pieprz

Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawałam po jednym żółtku ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach. Do puszystej masy dodałam pieprz do smaku, mleko. Na koniec wsypałam mąkę - zmiksowałam. Na patelni o średnicy 28 cm rozgrzałam 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej przełożyłam puchatą masę jajeczną. Na wierzch ciasta wyłożyłam letnią zawartość patelni. Następnie poukładałam pomidorki pokrojone w plasterki i ogórki pokrojone w kostkę. Całośc posypałam startym na dużych oczkach serem żółtym. Patelnię nakryłam pokrywką. Na największym palniku, na najmniejszym ogniu smażyłam ok 20 minut - aż wierzch przestał być lepki. Podałam z ketchupem

Dodatki

Bekon ok 5 dag, kiełbasa cieńka ok 20 dag, średnia cebula, papryka mała - użyłam 1/2 czerwonej, 1/2 żółtej, sól, pieprz, oregano

Na suchej patelni wysmażyłam pokrojony bekon. Do bekonu dodałam pokrojoną w półplasterki kiełbasę - przyrumieniłam. Następnie dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Do całości dodałam pokrojoną w grubą kostkę paprykę - smażyłam mieszając kilka minut. Doprawiłam solą, pieprzem i oregano

Dodatkowo

Pomidorki koktailowe 6 szt, 2 średnie ogórki konserwowe, ostry ser żółty ok 5 dag - użyłam Mazdamer

 

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

wioletkawojcik

P1630429P1630491Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

 

1,3 kg ziemniaków, 40 dag mięsa mielonego - użyłam z łopatki wieprzowej, 30 dag pieczarek, 2 średnie cebule, jajko, łyżka majeranku, łyżka czosnku niedźwiedziego, łyżeczka czosnku granulowanego, sól, pieprz, szczypta chili

Obrane, umyte ziemniaki starłam wraz z jedną cebulą na drobnych oczkach - jak na placki. Pieczarki starłam na grubych oczkach i usmażyłam na łyżce masła wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę - smażyłam aż odparowała woda. Do startych ziemniaków dodałam usmażone letnie pieczarki, jajko, mięso mielone i przyprawy. Dokładnie wymieszałam. Formę ceramiczną do zapiekania o pojemności 2 l wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przełożyłam masę ziemniaczaną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 - u st z grzałką góra - dół. Piekłam 1,5 h

Miałam ziemniaki mączyste więc nie odciskałam ich z wody. Jeśli ziemniaki sa wodniste należy odcisnąć z nadmiaru wody

 

Pizza z patelni na cieńkim cieście

wioletkawojcik

P1620228

Pizza z patelni na cieńkim cieście

Ciasto

1 szkl mąki pszennej, 1/2 szkl mleka, 1 łyżeczka drożdży, łyżka oleju, 1/2 łyżeczki soli

Do miski wsypałam mąkę i sól - wymieszałam. Dodałam olej i mleko w którym rozpuściłam drożdże. Zagniotłam ciasto delikatnie podsypując mąką. Patelnię teflonową  o średnicy 28 cm podgrzałam. Następnie posmarowałam olejem. Na wysmarowaną letnią patelnię wyłożyłam równomiernie ciasto. Patelnię przykryłam pokrywką

Dodatki

Cebula mała czerwona, 1/2 małej czerwonej papryki, 3 średnie pieczarki, 3 plastry szynki parmeńskiej, mały pomidor, ser żółty, sól, pieprz, ketchup - użyłam własnej roboty, oregano 

Cebulę pokroiłam w półplasterki i zeszkliłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dołożyłam pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiłam solą i pieprzem - smażyłam aż odparowała woda z pieczarek. Ciasto które ładnie podrosło posmarowałam ketchupem i posypałam suszonym oregano. Następnie zawartość patelni rozprowadziłam równomiernie na cieście. Na warstwie z patelni poukładałam cieńko pokrojone w plasterki pomidory i szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze części. Całość przykryłam kawałkami żółtego sera. Patelnię przykryłam pokrywką. Smażyłam na największym palniku na najmniejszym płomieniu ok 20 minut

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci