Menu

Zasmakuj z Wioletką

Zapiekanki , Pizza

Omlet a'la pizza

wioletkawojcik

P1730927

Omlet a'la pizza

Ciasto

6 jaj, 3 łyżki mleka, 3 łyżki mąki - użyłam tortową, sól, pieprz

Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawałam po jednym żółtku ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach. Do puszystej masy dodałam pieprz do smaku, mleko. Na koniec wsypałam mąkę - zmiksowałam. Na patelni o średnicy 28 cm rozgrzałam 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej przełożyłam puchatą masę jajeczną. Na wierzch ciasta wyłożyłam letnią zawartość patelni. Następnie poukładałam pomidorki pokrojone w plasterki i ogórki pokrojone w kostkę. Całośc posypałam startym na dużych oczkach serem żółtym. Patelnię nakryłam pokrywką. Na największym palniku, na najmniejszym ogniu smażyłam ok 20 minut - aż wierzch przestał być lepki. Podałam z ketchupem

Dodatki

Bekon ok 5 dag, kiełbasa cieńka ok 20 dag, średnia cebula, papryka mała - użyłam 1/2 czerwonej, 1/2 żółtej, sól, pieprz, oregano

Na suchej patelni wysmażyłam pokrojony bekon. Do bekonu dodałam pokrojoną w półplasterki kiełbasę - przyrumieniłam. Następnie dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Do całości dodałam pokrojoną w grubą kostkę paprykę - smażyłam mieszając kilka minut. Doprawiłam solą, pieprzem i oregano

Dodatkowo

Pomidorki koktailowe 6 szt, 2 średnie ogórki konserwowe, ostry ser żółty ok 5 dag - użyłam Mazdamer

 

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

wioletkawojcik

P1630429P1630491Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

 

1,3 kg ziemniaków, 40 dag mięsa mielonego - użyłam z łopatki wieprzowej, 30 dag pieczarek, 2 średnie cebule, jajko, łyżka majeranku, łyżka czosnku niedźwiedziego, łyżeczka czosnku granulowanego, sól, pieprz, szczypta chili

Obrane, umyte ziemniaki starłam wraz z jedną cebulą na drobnych oczkach - jak na placki. Pieczarki starłam na grubych oczkach i usmażyłam na łyżce masła wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę - smażyłam aż odparowała woda. Do startych ziemniaków dodałam usmażone letnie pieczarki, jajko, mięso mielone i przyprawy. Dokładnie wymieszałam. Formę ceramiczną do zapiekania o pojemności 2 l wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przełożyłam masę ziemniaczaną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 - u st z grzałką góra - dół. Piekłam 1,5 h

Miałam ziemniaki mączyste więc nie odciskałam ich z wody. Jeśli ziemniaki sa wodniste należy odcisnąć z nadmiaru wody

 

Pizza z patelni na cieńkim cieście

wioletkawojcik

P1620228

Pizza z patelni na cieńkim cieście

Ciasto

1 szkl mąki pszennej, 1/2 szkl mleka, 1 łyżeczka drożdży, łyżka oleju, 1/2 łyżeczki soli

Do miski wsypałam mąkę i sól - wymieszałam. Dodałam olej i mleko w którym rozpuściłam drożdże. Zagniotłam ciasto delikatnie podsypując mąką. Patelnię teflonową  o średnicy 28 cm podgrzałam. Następnie posmarowałam olejem. Na wysmarowaną letnią patelnię wyłożyłam równomiernie ciasto. Patelnię przykryłam pokrywką

Dodatki

Cebula mała czerwona, 1/2 małej czerwonej papryki, 3 średnie pieczarki, 3 plastry szynki parmeńskiej, mały pomidor, ser żółty, sól, pieprz, ketchup - użyłam własnej roboty, oregano 

Cebulę pokroiłam w półplasterki i zeszkliłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dołożyłam pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiłam solą i pieprzem - smażyłam aż odparowała woda z pieczarek. Ciasto które ładnie podrosło posmarowałam ketchupem i posypałam suszonym oregano. Następnie zawartość patelni rozprowadziłam równomiernie na cieście. Na warstwie z patelni poukładałam cieńko pokrojone w plasterki pomidory i szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze części. Całość przykryłam kawałkami żółtego sera. Patelnię przykryłam pokrywką. Smażyłam na największym palniku na najmniejszym płomieniu ok 20 minut

Zapiekanka warzywna z kurczakiem

wioletkawojcik

P1560886

Zapiekanka warzywna z kurczakiem

Ok 40 dag filetów z kurczaka, 60 dag obranych ziemniaków, średnia cebula, strąk średniej papryki żółtej, 1/2 strąka papryki czerwonej, 20 dag cukini, 20 dag pieczarek, 150 g kwaśnej śmietany, jajko, ser pleśniowy gorgonzola ok 4 - 5 łyżek starty na dużych oczkach, ser żółty, sól, pieprz, chili, granulowany czosnek, słodka papryka

Ziemniaki gotowałam w osolonej wodzie 7 minut od zagotowania. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 x 1,5 cm. Oprószyłam solą, pieprzem, słodka papryką i granulowanym czosnkiem. Na łyżce oleju delikatnie zrumieniłam

Cebulę pokroiłam w kostkę, papryki w paseczki, cukinie w grubą kostkę, pieczarki w półplasterki. Na łyżce oleju zeszkliłam cebulę. Następnie dodałam papryki, gdy zmiękły dodałam pieczarki i cukinie. Jak warzywa puściły wodę zlałam. Smażyłam jeszcze chwilę. Doprawiłam solą i pieprzem

Śmietanę wymieszałam z rozmąconym jajkiem, dodałam soli do smaku i szczyptę chili

Naczynie żaroodporne o pojemności 2 l wysmarowałam masłem. Dno formy i boki wyłożyłam plastrami ziemniaków o grubości ok 5 mm. Ziemniaki oprószyłam naturalną przyprawą do ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyłam połowę warzyw. Na warzywa warstwa mięsa. Mięso polałam połową śmietany z rozmąconym jajkiem i posypałam połową startego sera gorgonzola. Na mięso druga połowa warzyw, na warzywa reszta śmietany i ser gorgonzola. Wierzchnia warstwa - pokrojone w plastry i oprószone przyprawą ziemniaki. Całość posypałam startym żółtym serem. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra - dół ok 40 minut

Pizza z kurczakiem

wioletkawojcik

P1560761P1560799

Pizza z kurczakiem

Składniki na ciasto

1/2 szklanki letniego mleka, 20 dag maki pszennej - użyłam wrocławską, 2 dag drożdży, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki soli

Drożdże wymieszałam z mlekiem i cukrem. Do miski wsypałam mąke dodałam olej i mleko z drożdżami zagniotłam jednolite ciasto. Miskę nakryłam ściereczką i odstawiłam na 40 min w ciepłe miejsce

Składniki na farsz

Ok 35 dag piersi z kurczaka, średnia cebula, śednia czerwona papryka, 20 dag pieczarek, 20 dag młodej cukini, ok 15 dag sera żółtego, pomidory - użyłam lime są mało wodniste, ketchup

Piersi pokroiłam w krótkie paseczki. Oprószyłam solą, pieprzem słodka papryką i czosnkiem granulowanym. Usmażyłam na łyżce rozgrzanego oleju na lekko złoty kolor. Na 2 łyżkach oleju zeszkliłam pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula zmiękła dodałam pokrojoną w paseczki paprykę. Następnie dołożyłam pokrojone w plasterki pieczarki. Po ok 3 minutach dodałam pokrojoną w krążki cukinie - smażyłam kilka minut. doprawiłam solą i pieprzem

Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na okrągły placek ok 30 - u cm średnicy. Brzegi ciasta zawinęłam do środka. Ciasto posmarowałam domowym ketchupem. Na ketchup wyłożyłam podduszone letnie warzywa. Na warzywa poukładałam kawałki kurczaka. Następnie na kurczaka położyłam cieńkie plasterki pomidora. Całość posypałam startym na dużych oczkach serem żółtym. Odstawiłam na 15 minut by ciasto ponownie urosło. Piekłam ok 25 min w nagrzanym piekarniku do 210 st z grzałką góra - dól

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci