Menu

Zasmakuj z Wioletką

Drób

Wątróbka drobiowa w szynce parmeńskiej z dodatkami

wioletkawojcik

P1740424

Wątróbka drobiowa w szynce parmeńskiej z dodatkami

Wątróbka drobiowa - użyłam 80 dag wątróbki indyczej, szynka parmeńska w plastrach ( ile szt wątróbek tyle plasterków szynki ), 1/2 kg cebuli, średnia papryka czerwona, średnie winne jabłko, sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, olej

Oczyszczoną i umytą wątróbkę oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Każdą wątróbkę zawinęłam w plaster szynki. Łączeniem szynki kładłam wątróbki na rozgrzany olej. Smażyłam krótko na dość dużym ogniu przewracając z jednej strony na drugą. Zarumienioną wątróbkę zdjęłam z patelni. Następnie na patelnię z tłuszczem od smażenia wątróbki włożyłam pokrojoną w półplasterki cebulę - zeszkliłam. Do zeszklonej cebuli dodałam sól, pieprz i łyżkę majeranku - wymieszałam. Dołożyłam pokrojoną grubo paprykę - chwilę smażyłam mieszając. Na wierzch cebuli z papryką dodałam pokrojone w plasterki jabłko ze skórką. Na jabłko ułożyłam usmażoną wcześniej wątróbkę. Wlałam 2 - 3 łyżki przegotowanej wody. Patelnię przykryłam pokrywką i dusiłam całość ok 10 min na malutkim ogniu. Gotowe danie podałam z ugotowanymi ziemniakami, buraczkami na słodko kwaśno i gotowaną kapustą

Kapusta na gęsto

Kiszona kapustę ok 1 kg wypłukałam, pokroiłam i nastawiłam w niewielkiej ilości wody. Tak ok połowy wysokości kapusty. Dodałam kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Boczek wedzony ( miałam chudy ) ok 25 dag pokroiłam w kostkę i usmażyłam na łyżce smalcu gęsiego. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w kostkę cebulę. Po ok 30-u minutach gotowania kapusty dołożyłam okrasę i jedną startą na dużych oczkach średnią marchewkę. Dusiłam całość jeszcze na małym ogniu ok 15 - 20 minut pod przykryciem. Doprawiłam solą i pieprzem

Buraczki ma zimno

1 kg buraków, średnia cebula, sól, pieprz, cukier, ocet, olej

Buraki gotuje w łupinach ponad godzinę - do miękkości. Gorące zalewam zimną wodą - studzę. Obieram i ścieram na dużych oczkach. Dodaję drobniutko pokrojoną cebulę, sól, pieprz, cukier, ocet, olej do smaku. Mieszam i chowam do lodówki by się przegryzły smaki

Udka panierowane

wioletkawojcik

P1740045

Udka panierowane

4 udka ugotowane - użyłam z rosołu, jajko, tarta bułka ok 3/4 szkl, czosnek granulowany, chrzan, sól, pieprz

Zimne udka z rosołu zapanierowałam w rozmąconym jajku do którego dodałam łyżeczkę chrzanu ze słoiczka, szczyptę soli i pieprzu, oraz w tartej bułce do której dodałam szczypte soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę granulowanego czosnku. Tak przygotowane mięso usmażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiano. Gotowe udka podałam z kopytkami, marchewką na gęsto oraz kapusta kiszoną

Kopytka

1 kg ugotowanych ziemniaków, 6 - 8 łyżek mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej, jajko

Ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję obie mąki, jajko. Zagniatam ciasto. Gdy się zbyt klei podsypuję mąką. Ciasto dzielę na kilka części. Z każdej części turlam na oprószonej mąką stolnicy wałek. Delikatnie splaszczam. Kroję ukośne kluski. Wrzucam na posolony wrzątek. Gotuję ok 2 min od wypłynięcia. Odcedzam - przelewam zimną wodą

Marchewka na gęsto

1/2 kg marchewki, 1 szkl wody, 1 łyżka masła, czubata łyżeczka maki, sól i cukier po ok 1/2 łyżeczki

Marchewkę obrałam. Obraną pokroiłam w drobną kostkę. Włożyłam do litrowego garnka. Zalałam szklanką wody.Dodałam po ok 1/2 łyżeczki soli i cukru. Gotowałam do miękkości pod przykryciem. Gdy marchewka sie ugotowała dodałam do niej białą zasmażkę zrobioną z łyżki masła i czubatej łyżeczki mąki - zagotowałam mieszając

Zasmażana kapusta

1,2 kg kiszonej kapusty, 30 dag wędzonego boczku, średnia cebula, średnia marchewka, ziele angielskie 5 szt, liście laurowe 4 szt, majeranek 2 łyżki, mąka pełna łyżka, sól, pieprz do smaku

Kapustę zalałam wodą tak ok cm ponad poziom kapusty. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Po ok 30 minutach gotowania się kapusty dodałam startą na dużych oczkach marchewkę. Po ok godzinie dodałam okrasę przygotowaną z wytopionego boczku, zrumienionej cebuli i łyżki maki. Gotowałam jeszcze ok 10 minut często mieszając. Dosmaczyłam solą i pieprzem

 

Żołądki drobiowe w sosie z warzywami

wioletkawojcik

P1730119

Żołądki drobiowe w sosie z warzywami

Kilogram żołądków z kurczaka, średnia cebula, średnia marchewka, 1/2 małej pietruszki, por ok 10 cm, kawałek selera, natka pietruszki 2 - 3 gałązki, ziele angielskie 3 szt, liście laurowe 3 szt, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 100 ml słodkiej śmietany - użyłam 12 %, smalec gęsi - łyżka, mąka

Na rozgrzanym smalcu delikatnie przyrumieniłam umyte i oczyszczone żołądki. Do rumianych podrobów dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Następnie do rondla wlałam ok litr wrzącej wody. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, paprykę ostrą, sól i pieprz do smaku. Pod przykryciem na małym ogniu gotowałam ok 1,5 godziny - do miękkości żołądków. Gdy żołądki się ugotowały do rondla dołożyłam startą na grubych oczkach włoszczyznę, drobno pokrojoną natkę pietruszki i por. Dolałam ok 250 ml wrzącej wody - gotowałam 10 minut. Całość zaprawiłam pełną łyżką mąki którą wymieszałam ze śmietaną i niewielka ilościa wody - zagotowałam

Kurczak z patelni

wioletkawojcik

P1690727

Kurczak z patelni

4 udka z kurczaka, 2 cebule czosnkowe, duża papryka czerwona, pomidory suszone w płatkach, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek

Umyte udka oprószyłam solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką. Przełożyłam do miski. Dodałam cebulę pokrojoną w półplasterki - wymieszałam. Miskę nakryłam pokrywką i odstawiłam na 3 h by mieso przeszło przyprawami. Na łyżce rozgrzanego oleju zrumieniłam mięso z kazdej strony. Do rumianego dodałam cebulę którą wcześniej wymieszałam ze surowym mięsem - zeszkliłam. Gdy cebula zmiękła dodałam 2 łyżki suszonych pomidorów i ok 250 ml wrzącej wody. Pod przykryciem na małym ogniu gotowałam 25 minut. Następnie dołożyłam pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Gotowałam jeszcze 15 minut. Gotowe danie podałam z ugotowanymi ziemniakami i modrą kapustą

Modra kapusta na cieplo

Kapuste poszatkowalam i ugotowalam w lekko osolonej wodzie.Gdy po paru minutach zrobila sie miekka odlalam wode zostawiajac kapustę w garnku. Do gorącej kapusty dodalam parę łyżek oleju, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Nakrylam pokrywką garnek i pozostawilam na kilka minut by smaki się przegryzly.

Potrawka

wioletkawojcik

14741083_696901747143940_1093689780_n

Potrawka

Rosół ok 3/4 l, mięso z rosołu po obraniu z kości ok 30 dag, pełna łyżka masła, czubata łyżka mąki, 150 ml słodkiej śmietanki - użyłam 12 %, surowe 2 żółtka, sól, pieprz, sok z połowy średniej cytryny, 2 - 3 garście rodzynek

W rondelku zrobiłam białą zasmażkę z masła i mąki. Gdy mąka z masłem się połączyła strumieniem zaczęłam wlewać ciepły rosół ciągle mieszając rózgą - zagotowałam. Następnie do sosu wlałam również strumieniem śmietanę którą wcześniej dokładnie połączyłam z żółtkami - zagotowałam. Ciągle mieszając wlałam sok z cytryny. Do gotowego sosu dodałam wcześniej namoczone rodzynki i mięso. Doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z ugotowanym na sypko ryżem

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci