Menu

Zasmakuj z Wioletką

Coś do chleba

Przepyszna pasta z awokado

wioletkawojcik

P1820750

Przepyszna pasta z awokado

Dojrzałe awokado ( miękkie ) 3 sztuki - użyłam te z brązową skórką, czosnek, cebula, sok z cytryny, sól, pieprz oraz chili

Umyte, obrane i pozbawione pestki awokado rozgniotłam widelcem. Do rozgniecionego awokado dodałam łyżkę soku z cytryny - wymieszałam. Następnie dodałam łyżkę drobno pokrojonej cebuli, duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę chili - wymieszałam dokładnie składniki. Pasta fantastycznie smakuje z pieczywem, smacznego

 

Wiosenny twarożek

wioletkawojcik

P1820567

Wiosenny twarożek

40 dag sera białego - użyłam ser biały na wagę, pęczek szczypiorku, cebula, rzodkiewka, kwaśna śmietana 200 g, sól

Ser przełożyłam do miski - rozgniotłam widelcem. Do rozgniecionego sera dodałam śmietanę i sól do smaku - dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam pokrojony szczypiorek, 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli - użyłam cebulę młodą oraz 5 dużych rzodkiewek pokrojonych w drobną kostkę - wymieszałam starannie składniki. Gotowy serek podalam z pieczywem. Lubię go również zjeść z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Podajac z ziemniakami do sera dodaję oprócz wymienionych składników kilka łyżek mleka by ser był rzadszy

 

Przysmak gajowego

wioletkawojcik

P1790596

Przysmak gajowego

1/2 kg dość tłustego boczku świeżego, szklanka drobno pokrojonych grzybów leśnych - u mnie podgrzybki, spora cebula, 150 g koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, chili

Na suchej teflonowej patelni wytopiłam zmielony boczek. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Następnie dodałam grzyby leśne, łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę chili - gotowałam ok 5 minut. Na koniec dodałam koncentrat. Mieszając gotowałam ok 3 minuty. Gotowe smarowidło przełożyłam do szklanego naczynia. Zimne schłodziłam w lodówce

Pajda chleba - przysmak jarmarków

wioletkawojcik

P1780252

Pajda chleba - przysmak jarmarków

1/2 kg średnio przerośniętego boczku świeżego, 30 dag łopatki wieprzowej, 30 dag cebuli, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czosnek

Na suchej patelni wytopiłam zmielony boczek. Do rumianego boczku dodałam zmieloną łopatkę wieprzową. Przy pomocy widelca wymieszałam starannie mięsa. Patelnię nakryłam pokrywką - dusiłam mieszając od czasu do czasu 15 minut. Po 15 - u minutach dodałam pokrojoną w półplasterki cebulę - smażyłam mieszając do lekkiego zarumienienia się cebuli. Następnie do całości wlałam 200 ml wrzącej wody. Dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku. Pod przykryciem gotowałam na małym ogniu 10 minut. Po 10 - u  minutach do całości dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - wymieszałam. Swieży wiejski chleb podałam z gorącym mięskiem, kiszonym ogórkiem. Gotową pajdę posypałam szczypiorkiem

Pasta śledziowa

wioletkawojcik

P1760867

Pasta śledziowa

4 filety śledziowe lekko solone, 1/2 średniej cebuli, szczypior, pieprz, ocet, olej

Cebulę drobno pokroiłam, przelałam na sicie wrzącą wodą

Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie zmieniając kilka razy wodę. Gdy już były odpowiednio dla mnie słone wyjęłam z wody, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane filety drobno pokroiłam - można zmielić. Do pokrojonych śledzi dodałam sparzoną i ociekniętą z wody cebulę, 1,5 łyżki octu, 2 łyżki oleju i pieprz do smaku - wymieszałam. Na koniec dodałam drobno pokrojony szczypiorek 

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci