Menu

Zasmakuj z Wioletką

Coś do chleba

Pasta śledziowa

wioletkawojcik

P1760867

Pasta śledziowa

4 filety śledziowe lekko solone, 1/2 średniej cebuli, szczypior, pieprz, ocet, olej

Cebulę drobno pokroiłam, przelałam na sicie wrzącą wodą

Śledzie wymoczyłam w zimnej wodzie zmieniając kilka razy wodę. Gdy już były odpowiednio dla mnie słone wyjęłam z wody, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane filety drobno pokroiłam - można zmielić. Do pokrojonych śledzi dodałam sparzoną i ociekniętą z wody cebulę, 1,5 łyżki octu, 2 łyżki oleju i pieprz do smaku - wymieszałam. Na koniec dodałam drobno pokrojony szczypiorek 

 

Smalczyk wyborny

wioletkawojcik

P1720754

Smalczyk wyborny

Kilogram tłustego boczku (może być słonina), 1/2 kg łopatki wieprzowej (zmieliłam), 2 średnie cebule, duże jabłko - użyłam Złotą Renetę, 4 - 5 średnich ogórków kiszonych - użyłam domowej roboty,  2 duże ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz

Boczek pokroiłam drobno. Wytopiłam na średnim ogniu w teflonowym rondlu. Gdy boczek wytopił się dobrze a skwarki stały sie chrupiące i rumiane dodałam zmieloną łopatkę wieprzową. Smażyłam aż mięso delikatnie się zarumieniło. Następnie dodałam cebule pokrojone w drobną kostkę - smażyłam mieszając od czasu do czasu - ok 10 minut. Gdy cebula zmiękła dodałam obrane, starte na dużych oczkach jabłko, 2 łyżki majeranku, płaską łyżeczkę soli i pieprz do smaku - smażyłam mieszając ok 10 minut. Na koniec dodałam pokrojone w drobną kostkę ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam mieszając ok minuty aż składniki dokładnie się połączyły. Gotowy smalec przełożyłam do słoików - zakręciłam. Schłodziłam w lodówce

Pasta z wątróbki i papryki

wioletkawojcik

P1680656

Pasta z wątróbki i papryki

40 dag wątróbki drobiowej - użyłam z indyka, 2 duże czerwone papryki, duża cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, majeranek, sól, pieprz, chili, ocet balsamiczny

Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroiłam w grubą kostkę. Zblendowałam na jednolitą masę.

Cebulę pokroiłam w kostce. Zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodałam umytą, pokrojoną jak na gulasz wątróbkę. Smażyłam na średnim ogniu ok 10 minut - mieszając. Następnie do usmażonej wątróbki dodałam zblendowaną paprykę, 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smażyłam na małym ogniu mieszajac 10 minut. Doprawiłam solą, pieprzem, szczyptą chili. Gorącą potrawę przełożyłam do wysokiego naczynia. Dodałam pełną łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 duże ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, łyżkę majeranku i łyżkę octu balsamicznego - dokładnie zblędowałam. Gotową pastę przełożyłam do szklanego pojemnika. Zimną schłodziłam w lodówce

 

Lekka, puszysta jajecznica na mleku ze szczypiorkiem

wioletkawojcik

P1680304

Lekka, puszysta jajecznica na mleku ze szczypiorkiem

3 duże jajka, 50 ml mleka, 2 - 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku, sól

Do miski wbiłam jajka, wlałam mleko, dodałam sól do smaku. Przy pomocy rózgi połączyłam jajka z mlekiem i solą. Dodałam pokrojony szczypiorek - wymieszałam. Masę jajeczną wlałam na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyłam mieszając aż jajka się ścięły

 

Paprykarz z dorsza

wioletkawojcik

13029537_760930984042616_4744671198187924644_o

Paprykarz z dorsza

Filet z dorsza bez skóry 1/2 kg, 1/2 szkl suchego ryżu, średnia cebula, por ok 10 cm, średnia marchewka, mała piertuszka, mały ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy 140 g, czubata łyżka ketchupu - użyłam własny, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz, słodka papryka, chili

Ryż ugotowałam na sypko. Rybę skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam solą i pieprzem. Usmażyłam soute na niewielkiej ilości oleju. Usmażoną rybe zdjęłam z patelni - rozdrobniłam widelcem. Na tłuszczu pozostałym od smażenia ryby zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w półplasterki por. Gdy warzywa zmiękły dodałam startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę - chwilę przesmażyłam. Następnie całość podlałam niewielką ilością wody i pod przykryciem dusiłam kilka minut - do miękkości warzyw. Gdy warzywa były miękkie dodałam rybę, ryż, koncentrat, ketchup, sól, pieprz, szczyptę chili, paprykę słodką, ocet, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Całość gotowałam aż wszystkie składniki się połączyły - delikatnie podlałam przegotowaną wodą. Zimny paprykarz schłodziłam w lodówce

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci