Menu

Zasmakuj z Wioletką

Torty , ciasta , ciasteczka

Gotowany sernik budyniowy z malinami i galaretką

wioletkawojcik

22711894_908675839299862_1366273772_o1

Gotowany sernik budyniowy z malinami i galaretką

Masa serowo budyniowa

Twaróg sernikowy 600 g - użyłam z Wielunia, 100 g masła, 3/4 szkl cukru, 4 żółtka, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g każdy, 250 ml mleka, herbatniki, 3 galaretki malinowe - użyłam Winiary, 30 dag malin użyłam mrożone

Do garnka włożyłam masło i wsypałam cukier. Na małym ogniu mieszając gotowałam aż masło stopiło się i połączyło z cukrem. Następnie dodałam cały ser. Mieszając ciągle zagotowałam. Następnie do garnka wlałam małym strumieniem rozmącone żółtka. Gdy wszystkie składniki dokładnie połączyły się cienkim strumieniem wlałam budynie wymieszane z mlekiem. Energicznie mieszając zagotowałam. Gotowałam chwilkę aż powstała jednolita masa serowo budyniowa. Dno formy 22 x 32 cm wyłożyłam herbatnikami. Na herbatniki wylałam gorącą masę serowo - budyniową, rozprowadziłam łyżką - wyrównałam powierzchnię mokrymi rękoma. Na zimny sernik wylałam tężejącą galaretkę z malinami - schłodziłam w lodówce

Galaretka

Zagotowałam litr wody. Do wrzątku wsypałam galaretki - dokładnie wymieszałam - wystudziłam. Do zimnej, płynnej galaretki włożyłam zamrożone maliny - wymieszałam łyżką. Gdy galaretka zaczęła tężeć wylałam na sernik

Sernik mmożna zrobić bez owoców i galaretki. Wierzch gorącego sernika możemy wyłożyć herbatnikami i np polukrować

 

Kruche babeczki z kremem i owocami

wioletkawojcik

P1790667

Kruche babeczki z kremem i owocami

Ciasto kruche

2 szkl mąki - użyłam tortową, 10 dag miękkiego masła, 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka pełna kwaśnej śmietany, aromat waniliowy

Do miski wsypałam mąkę. Dodałam cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Następnie dołożyłam miękkie masło, żółtka, śmietanę i kilka kropli aromatu waniliowego - zagniotłam jednolite ciasto. Z gotowego ciasta rwałam kawałki mniej więcej orzecha włoskiego którymi wylepiłam wysmarowane olejem foremki do babeczek o średnicy 7 cm. Następnie ciasto nakułam widelcem. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 175 st z grzałką góra dół 14 min do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasto wyjęłam z foremek. Zimne napełniłam kremem i udekorowałam owocami oraz kawałkami zastygłej galaretki. Gotowe babeczki schłodziłam w lodówce

Krem

2 budynie śmietankowe z cukrem - użyłam Winiary, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 pełne łyżki cukru, 3 szklanki mleka, 3/4 kostki masła, aromat śmietankowy, spirytus

Proszek budyniowy, mąki, cukier i szklankę mleka połączyłam dokładnie by nie było grudek przy pomocy rózgi. W garnku zagotowałam 1/2 l mleka. Do wrzątku wlałam ciągle mieszając rozrobiony budyń - zagotowałam - wystudziłam. Do zimnego budyniu dodałam miękkie masło, kilka kropli aromatu śmietankowego i 2 łyżki spirytusu - można pominąć. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach kilka minut aż powstał puszysty krem

Szklanka pojemność 250 ml, masło 200 g. Z podanych składników wyszło 25 babeczek

Placek drożdzowy ze śliwkami i cynamonową kruszonką

wioletkawojcik

Placek drożdzowy ze śliwkami i cynamonową kruszonkąP1790641

Placek drożdzowy ze śliwkami i cynamonową kruszonką

5 szkl mąki tortowej, szklanka mleka, 3/4 szkl cukru, 4 dag świeżych drożdży,10 dag stopionego masła, 2 jajka, 2 żółtka, aromat śmietankowy

Do miski wsypałam mąkę, dodałam stopione letnie masło, kilka kropel aromatu, jajka i żółtka, włałam mleko letnie w którym rozpuściłam cukier i drożdże. Ręką połączyłam składniki. Wyrabiałam ciasto kilka minut aż odstawało od miski i ręki. Miskę z wyrobionym ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok 1,5 h do wyrośnięcia. Gdy już ciasto podwoiło swoją objętość przełożyłam do wysmarowanej masłem formy 26 x 36 cm - wyrównałam powierzchnię wysmarowanymi masłem rękoma. Na równej powierzchni ciasta poukładałam połówki śliwek skórką do dołu. Owoce lekko docisnęłam do ciasta. Śliwki posypałam kruszonką. Formę z ciastem nakryłam ściereczką i zostawiłam na 20 minut do ponownego wzrostu. Gdy ciasto ponownie urosło wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st. Piekłam z grzałką góra dół ok 45 min - do suchego patyczka. Letnie ciasto polukrowałam

Kruszonka

5 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, pełna łyżeczka cynamonu, 2 łyżki wiórków kokosowych, 3 pełne łyżki mąki tortowej

Do miski wsypałam sypkie produkty - wymieszałam. Następnie dodałam miękkie masło. Palcami rozcierałam składniki aż powstała kruszonka

Lukier

Szkl cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, 2 - 3 pełne łyżki gorącej wody - mieszam składniki

Szklanka pojemność 250 ml. Gdy ciasto podczas wyrabiania mocno sie klei podsypuję delikatnie mąką

 

Wiewiórka - ciasto które uda się każdemu

wioletkawojcik

P1790576

Wiewiórka - ciasto które uda się każdemu

Kilogram jabłek - użyłam Złotą Renetę, 3/4 szkl cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 5 dag stopionego letniego masła, 20 dag rodzynek, 10 dag wiórków kokosowych, 10 dag pokrojonych orzechów włoskich, garść suszonej żurawiny, 1,5 szkl mąki - użyłam tortową, łyżka octu - użyłam jabłkowy

Obrane jabłka pokrojone w drobną kostkę przełożyłam do miski. Do jabłek wsypałam cukier - wymieszałam - zostawiłam na godzinę mieszając od czasu do czasu. Po godzinie do miski z jabłkami dodałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - wymieszałam. Następnie dołożyłam pozostałe składniki - wymieszałam dokładnie łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy 20 x 30 cm. Piekłam ok 45 min w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra dół. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

 

Szarlotka z połówkami jabłek

wioletkawojcik

P1790357

Szarlotka z połówkami jabłek

Ciasto

3,5 szkl mąki - użyłam tortową, 3/4 szkl cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g masła, śmietana kwaśna 180 g - użyłam 18 %, aromat śmietankowy,jajko, 2 żółtka, szczypta soli, jabłka 1,2 kg - 8 średnich, cynamon

Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól - wymieszałam. Dodałam pokrojone masło, jajko, żółtka, śmietanę i kilka kropel aromatu śmietankowego - zagniotłam jednolite ciasto, które podzieliłam na dwie równe części. Obie porcje ciasta rozwałkowałam  na rozmiar formy w której piekłam 25 x 35 cm. Dno wysmarowanej masłem formy i wysypanej bułką tartą wyłożyłam jedną porcją ciasta. Na ciasto poukładałam obrane i wydrążone połówki jabłek wgłębieniem do dołu. Oprószyłam obficie cynamonem. Owoce przykryłam drugą częścią ciasta. Piekłam w nagrzanym do 180 st piekarniku z grzałką góra - dół 45 min. Letnie ciasto posmarowałam lukrem i posypałam drobno pokrojonymi orzechami włoskimi

Lukier 

Szklanka cukru pudru, 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego - dokładnie wymieszałam składniki

Szklanka pojemność 250 ml

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci