Menu

Zasmakuj z Wioletką

Torty , ciasta , ciasteczka

Przepyszna, delikatna, orzeźwiająca bogini Wenus

wioletkawojcik

P1780673

Przepyszna, delikatna, orzeźwiająca bogini Wenus

Biszkopt

6 dużych jajek, 1/2 szkl cukru, 1,5 szkl mąki - użyłam tortową, łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubiłam  na pianę mikserem na najwyższych obrotach. Do sztywnej piany partiami dodawałam cukier. Następnie dodawałam ciągle miksując po jednym żółtku. Do gotowej masy jajecznej na 3 razy dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem mąkę w pianę wmieszałam łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy 25 x 36 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st z grzałką góra - dół ok 30 min - do suchego patyczka. Zimny biszkopt przekroiłam na dwa równej grubości blaty. Na dno formy w której piekł się biszkopt położyłam jeden blat. Ciasto nasączyłam letnią przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny ( szkl wody, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru - proporcja na 2 blaty). Na nasączone ciasto wyłożyłam masę śmietanowo - serową. Wierzch masy przykryłam drugą częścią ciasta - dociskając lekko ciasto do masy. Wierzch ciasta posmarowałam konfiturą morelową, następnie posypałam letnią posypką - delikatnie okruszki docisnęłam. Ciasto schłodziłam w lodówce. Kroiłam po 3 h

Masa śmietanowo - serowa

Smietanka łowicka 36 % 1/2 l, łyżka cukru pudru, twarożek kanapkowo - sernikowy Moj Ulubiony - Wieluń 600 g, 2 galaretki o smaku cytrynowym - użyłam Winiary, łyżka żelatyny spożywczej

Galaretki wraz z żelatyną rozpuściłam we wrzącej wodzie 1/2 l - wystudziłam - schłodziłam w lodówce

Schłodzoną śmietanę ubiłam mikserem  na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodałam łyżkę cukru pudru. Następnie dołożyłam cały ser - zmiksowałam do połączenia się składników. Do gotowej masy śmietanowo - serowej dodałam na 2 razy tężejącą ( glutowatą ) galaretkę - zmiksowałam

Posypka

12 herbatników, 2 łyżki wiórków kokosowych

Herbatniki pokruszyłam. Wymieszałam z wiórkami. Na suchej, teflonowej patelni przyrumieniłam posypkę

Dodatkowo konfitura morelowa, szkl poj 250 ml

 

Śmietankowy sernik na herbatnikach

wioletkawojcik

P1780577

Śmietankowy sernik na herbatnikach

Masa serowa

Kilogram sera białego - użyłam śmietankowy twaróg mielony z Czarnkowa, 10 dag miękkiego masła, 3/4 szkl cukru, 5 jajek, budyń śmietanowy z cukrem, kwaśna śmietana 200 g, aromat śmietankowy

Miękkie masło zmiksowałam z cukrem do białości. Następnie ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawałam po jednym żółtku. Do gotowej masy jajeczno maślanej dodałam cały ser, proszek budyniowy, śmietanę i kilka kropel aromatu śmietankowego. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach aż składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dołożyłam ubitą pianę z białek - wymieszałam masę łyżką. Dno szklanej formy wysmarowanej masłem 28 x 28 cm wyłożyłam herbatnikami. Na herbatniki wyłożyłam przygotowaną wcześniej masę serową - wyrównałam powierzchnię. Piekłam w piekarniku z grzałką góra - dół w tem 180 st ok 55 min - do suchego patyczka. Letnie ciasto polukrowałam, posypałam płatkami migdałów, oprószyłam złotym cukrem

Spód

Herbatniki Petit Beurre - użyłam 18 szt

Lukier

5 pełnych łyżek cukru pudru, 1,5 łyżki słodkiej śmietanki - użyłam 12 %, 2 - 3 krople aromatu śmietankowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

Morele w biszkopcie

wioletkawojcik

P1770889

Morele w biszkopcie

Biszkopt

6 dużych jajek, 1,5 szkl mąki - użyłam tortową, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl cukru, 6 łyżek oleju, kilka kropel aromatu waniliowego, 1,5 szkl drobno pokrojonych moreli

 Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany partiami dodawałam cukier ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach. Do tak ubitej piany dodawałam dalej miksując po jednym żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodałam olej - zmiksowałam. Następnie wsypałam całą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - krótko zmiksowałam  mikserem na wolnych obrotach. Do gotowego ciasta wsypałam owoce - wymieszałam łyżką. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy 22 x 32 cm. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 170 st z grzałką góra dół. Piekłam 35 min - do suchego patyczka. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

Szklanka poj 250 ml. Do ciasta mozna dodać dowolne owoce

Kruchy placek morelowo - kokosowy

wioletkawojcik

P1770886

Kruchy placek morelowo - kokosowy

Ciasto kruche

3 pełne szklanki mąki - użyłam krupczatkę, masło 200 g, 7 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 pełne łyżki cukru pudru, łyżka kwaśnej śmietany, kilka kropel aromatu śmietankowego

Do miski wsypałam mąkę, cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Dodałam miękkie masło, żółtka, śmietanę i aromat - zagniotłam ciasto. Dno wysmarowanej formy 25 x 35 cm i wysypanej tartą bułką wyłożyłam równomiernie zagniecionym ciastem. Formę z ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika z grzałką góra - dół. Piekłam w 180 - u st przez ok 25 min - do ładnego zrumienienia. Na gorące ciasto wyłożyłam równomiernie masę morelową. Masę morelową przykryłam równą warstwą bezy kokosowej. Formę z ciastem wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam z grzałką góra - dół w temp 170 st ok 35 min

Masa morelowa

60 dag moreli, 2 białka, 2 pełne łyżki cukru, 2 łyżki bułki tartej

Umyte morele pokroiłam w drobną kostkę. Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach dodałam na dwa razy cukier. Do powstałej piany dodałam bułkę tartą - wymieszałam łyżką. Do całości wsypałam owoce - połączyłam masę delikatnie łyżką

Beza kokosowa

5 białek, 1/2 szkl cukru, 1 szkl wiórków kokosowych

Białka mikserem na najwyższych obrotach ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawałam nie przerywając miksowania partiami cukier. Gdy piana zrobiła sie szklista wsypałam wiórki - wymieszałam delikatnie łyżką

Szklanka poj 250 ml. Do ciasta można dodać zamiast moreli np jagody, porzeczki, czy drobno pokrojone inne owoce. Jesli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki proponuję do ciasta dodać łyżkę, dwie więcej cukru oraz do bezy np 3/4 szkl cukru

Miodownik

wioletkawojcik

P1770697

Miodownik

Ciasto

3 szkl mąki - użyłam tortową, 1/2 szkl cukru, 3 łyżki miodu, łyżeczka pełna sody, 3 jajka, 200 g masła, łyżka kwaśnej śmietany

Jajka zmiksowałam z cukrem do białości. Następnie dodałam stopione z miodem letnie masło - zmiksowałam. Do całości wsypałam całą mąkę którą wymieszałam ze sodą oraz śmietanę - wyrobiłam mikserem. Ciasto podzieliłam na 3 części ( można na dwie ).  Piekłam każdy placek osobno w piekarniku nagrzanym do 180 st z grzałką góra dół we formie 23 x 35 cm ok 20 min - do ładnego zarumienienia. Zimne placki przełożyłam kremem. Na wierzch ciasta wyłożyłam równomiernie gorącą masę orzechową. Gdy masa orzechowa wystygła ciasto schłodziłam w lodówce

Krem

1/2 l mleka, 8 łyżek kaszy manny, kostka masła 200 g, Kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego

Mleko mieszając stale zagotowałam. Do wrzącego mleka wsypałam kaszę. Mieszając gotowałam kilka minut - wystudziłam. Do zimnej kaszy dodałam kostkę miękkiego masła i aromat. Mikserem na najwyższych obrotach miksowałam aż składniki dokładnie się połączyły. Do kremu można dodać 2 łyżki spirytusu

Masa orzechowa

25 dag łuskanych orzechów włoskich, 3 łyżki cukru, 100 g masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany - użyłąm 12 %

Wszystkie składniki przełożyłam do rondelka. Mieszając i gotując na średnim ogniu doprowadziłam do wrzenia

Szklanka pojemność 250 ml. Jesli ktoś lubi słodkie wypieki proponuję do ciasta dodać szklankę cukru

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci