Menu

Zasmakuj z Wioletką

Torty , ciasta , ciasteczka

Kruchy placek z rabarbarem i budyniem

wioletkawojcik

P1820488

Kruchy placek z rabarbarem i budyniem

Ciasto kruche

2 i 1/2 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, 1/2 szkl cukru,  200 g miękkiego masła, 4 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel aromatu śmietankowego

Rabarbar

Umyty i obrany rabarbar 70 dag pokroiłam na ok centymetrowe kawałki. Przełożyłam do miski. Do rabarbaru wsypałam łyżkę mąki ziemniaczanej - wymieszałam

Piana

4 białka, 1/2 szkl cukru, kisiel dowolny z cukrem - użyłam truskawkowy Winiary

Białka ubiłąm na sztywną pianę. Do sztywnej piany partiami dodawałam cukier. Na końcu wsypałam cały kisiel. Miksowałam krótko mikserem na najwyższych obrotach - do połączenia składników

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Mąkę wymieszałam z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie do suchych produktów dodałam żółtka, masło oraz aromat. Zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na 2 części - 3/4 i 1/4. Większą częścią ciasta wylepiłam dno wysmarowanej formy 24 x 24 cm. Podpiekłam do ładnego zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 180 st z grzałką góra - dół. Na podpieczone, gorące ciasto wyłożyłam rabarbar. Na rabarbar równomiernie wylałam gorący budyń. Następnie na gorący budyń wyłożyłam ubitą pianę. Na pianę starłam na dużych oczkach zamrożoną mniejszą część ciasta. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra dół 35 min. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców

 

Śmietankowy sernik z malinami i pianką malinową

wioletkawojcik

P1820467

Śmietankowy sernik z malinami i pianką malinową

Serek sernikowy  400 g - użyłam Mój Ulubiony z Wielunia, 4 żółtka, 3/4 szkl cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej - użyłam mąkę tortową, śmietanka 36 %  500 g - użyłam łaciatą, aromat śmietankowy, herbatniki - użyłam 16 szt, maliny 25 dag

 Dno wysmarowanej formy wyłożyłam herbatnikami. Żółtka z cukrem utarłam do białości na kogel mogel. Do utartych żółtek dodałam serek oraz mąki i kilka kropel aromatu śmietankowego - krótko zmiksowałam, do połączenia się składników. Do całości dołożyłam ubitą na sztywno śmietankę - polączyłam składniki delikatnie przy pomocy łyżki. Masę śmietanowo serową wyłożyłam na herbatniki - wyrównałam powierzchnię. Na wierzchu poukładałam osuszone maliny, delikatnie wciskając owoce do połowy w ciasto. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st z grzałką góra dół 40 min. Po tym czasie ładnie rumiane ciasto wyjęłam z piekarnika. Na gorące wyłożyłam sztywną, malinową piankę - wyrównałam wierzch grzebieniem do zdobienia ciast. Temperaturę piekarnika zmniejszyłam do 160 st. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika. Piekłam 15 minut. Studziłam przy uchylonych drzwiczkach

Pianka malinowa

4 białka, 1/2 szkl cukru, kisiel malinowy z cukrem - użyłam Winiary

Białka ubiłam na sztywno. Do sztywnej piany partiami dodawałam cukier ciągle miksując mikserem na najwyższych obrotach. Na koniec wsypałam cały kisiel zmiksowałam

Szklanka pojemność 250 ml. Dla ładniejszego koloru pianki na koniec dodałam łyżkę soku z buraków

Popękane ciasteczka

wioletkawojcik

P1820251

Popękane ciasteczka

Dwie pełne szkl mąki - użyłam mąkę tortową, 100 g masła, 1/2 szkl cukru ( kryształ ), 1/2 szkl kakao, 2 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, dowolny aromat - użyłam rumowy, cukier puder

Masło stopiłam. Do stopionego masła dodałam kakao - mieszałam do połączenia się składników. Całe jajka mikserem na najwyższych obrotach miksowałam kilka minut aż rozpuścił się cukier. Do masy jajecznej dodałam mąkę którą wcześniej wymieszałam z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu i letnią masę kakaową - zagniotłam jednolite ciasto. Kulę ciasta schowałam do lodówki na godzinę. Po godzinię ze schłodzonego ciasta urywałam kawałki i formowałam kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kulki ciasta delikatnie spłaszczyłam a następnie wierzch obtoczyłam w cukrze pudrze. Gotowe ciasteczka  w odstepach ok 3 cm układałam na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 st z grzałką góra - dół 20 mminut

Szklanka pojemność 250 ml

Owocowy tort bezowy

wioletkawojcik

P1820149

Owocowy tort bezowy

Bezowe blaty tortowe

6 białek, szkl cukru, łyżka soku z cytryny, szczypta soli

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do mocno sztywnej piany dodawałam partiami cukier. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach kilka minut aż rozpuścił sie cukier. Na koniec dodałam sok z cytryny - zmiksowałam. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Na papierze narysowałam dwa prostokąty o wymiarach 27 x 20 cm. Masę białkową podzieliłam na dwie części - rozłożyłam na narysowanych prostokątach. Piekłam 10 minut w nagrzanym piekarniku do 150 st z grzałką góra - dół + termoobieg. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 st - piekłam 2 godziny. Po 2 godzinach wyłączyłam piekarnik, studziłam bezę przy uchylonych drzwiczkach

Szkl pojemność 250 ml

Krem

1/2 l śmietanki 36 % - użyłam śmietankę łowicką, 330 g kwaśnej śmietany - użyłam 18 % firmy Zott, galaretka o smaku cytrynowym - użyłam galaretkę firmy Winiary

Schłodzoną śmietankę przelałam do wysokiego naczynia. Mikserem na najwyższych obrotach miksowałam kilka minut aż smietana zrobiła się dobrze gęsta. Do gęstej ubitej śmietany dodałam całą kwaśną smietanę. Miksowałam kilka sekund mikserem na najwyższych obrotach - do połączenia się składników. Następnie do śmietan dodałam całą tężejącą ( glutowatą ) galaretkę - krótko mikserem na najwyższych obrotach połączyłam składniki. 3/4 kremu rozsmarowałam pomiędzy blaty bezowe - lekko dociskając wierzchni blat do kremu. Wierzch posmarowałam pozostałym kremem. Na wierzchu ciasta poukładałam owoce. Tort przełożyłam 3 godziny przed podaniem- schłodziłam w lodówce

 

Tortowe blaty bezowe

wioletkawojcik

30008010_1010178272482951_617432496_n

Bezowe blaty tortowe

6 białek, szkl cukru, łyżka soku z cytryny, szczypta soli

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do mocno sztywnej piany dodawałam partiami cukier. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach kilka minut aż rozpuścił sie cukier. Na koniec dodałam sok z cytryny - zmiksowałam. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Na papierze narysowałam dwa prostokąty o wymiarach 27 x 20 cm. Masę białkową podzieliłam na dwie części - rozłożyłam na narysowanych prostokątach. Piekłam 10 minut w nagrzanym piekarniku do 150 st z grzałką góra - dół + termoobieg. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 st - piekłam 2 godziny. Po 2 godzinach wyłączyłam piekarnik, studziłam bezę przy uchylonych drzwiczkach

Szkl pojemność 250 ml

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci