Menu

Zasmakuj z Wioletką

Torty , ciasta , ciasteczka

Marchewkowy piernik

wioletkawojcik

P1810385

Marchewkowy piernik

3 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, 5 dużych jajek, 1/2 szkl cukru, 3 łyżki miodu - użyłam gryczany, łyżka kwaśnej śmietany, 100 g masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, łyżeczka kakao, przyprawa do piernika 40 g, aromat rumowy, 30 dag marchwi

Żółtka utarłam z cukrem do białości na kogel mogel. Do utartych żółtek dodałam startą na drobnych oczkach marchewkę. Wsypałam całą mąkę którą wymieszałam z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Wlałam miód, płynne letnie masło które stopiłam, kilka kropel aromatu rumowego, śmietanę. Zmiksowałam mikserem aż wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do jednolitego, gęstego ciasta dodałam ubitą wcześniej pianę z białek - krótko zmiksowałam miksrem na najwyższych obrotach. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy 28 x 13 cm - wyrównałam wierzch. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół. Piekłam 45 minut - do suchego patyczka. Letni piernik polukrowałam, posypałam pokrojonymi bakalami i oprószyłam złotym cukrem

Lukier 

1/2 szkl cukru pudru, łyżka gorącej wody, łyżeczka soku z cytryny - wszystkie składniki dokładnie wymieszałam

Szklanka poj 250 ml

 

Fantastyczny sernik z piernikami

wioletkawojcik

P1810088

Fantastyczny sernik z piernikami

Masa serowa

Kilogram sera - użyłam mielony twaróg śmietankowy z Czarnkowa, 4 jajka + 2 białka od ciasta, 3/4 szkl cukru, 100 g masła,  śmietankowy budyń w proszku z cukrem, aromat waniliowy, 250 g dowolnych pierniczków z nadzieniem w czekoladzie

Zółtka utarłam z cukrem do białości na kogel mogel. Do puszystej masy jajecznej dodałam cały ser, letnie, płynne, stopione masło, budyń w proszku, kilka kropel aromatu - miksowałam mikserem na najwyższych obrotach do chwili aż wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dodałam wcześniej ubitą sztywną pianę z białek - wymieszałam całość łyżką. Na gorące podpieczone ciasto wyłożyłam połowę masy serowej. Na masę serową ułożyłam warstwę pierników. Pierniki przykryłam pozostałą  masą serową. Na wierzch masy serowej starłam na dużych oczkach pozostałe zamrożone ciasto. Sernik piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 st z grzałką góra dół godzinę i pięć minut. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Ciasto 

1,5 szkl mąki tortowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru, 10 dag miękkiego masła, 2 żółtka, pełna łyżka kwaśnej śmietany

Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na 3 równe części - zamroziłam. Dwie części starłam na dno wysmarowanej masłem formy 28 x 28 cm, lekko docisnęłam do dna formy i podpiekłam w 180 st ok 20 minut - do ładnego zezłocenia. Jedną część starłam na wierzch ciasta

Szklanka pojemność 250 ml

Jogurtowe ciasto z gruszkami

wioletkawojcik

P1800893

Jogurtowe ciasto z gruszkami

3 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, 3/4 szkl cukru, 3 jajka, jogurt naturalny 370 g, 1/2 szkl oleju, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka cynamonu, aromat waniliowy, twarde gruszki użyłam 3 szt o wadze 70 dag

Jajka z cukrem miksowałam mikserem na najwyższych obrotach do momentu aż się cukier rozpuścił. Do puszystej masy jajecznej dodałam cały jogurt, olej i kilka kropel aromatu waniliowego - miksowałam aż się składniki połączyły. Następnie wsypałam całą mąkę którą wcześniej wymieszałam ze sodą oczyszczoną i cynamonem. Do gładkiego ciasta dodałam obrane i pokrojone w kostkę gruszki - wymieszałam całość łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem formy 20 x 30 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 175 st z grzałką góra dół 45 minut - do suchego patyczka. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml

 

Gofry

wioletkawojcik

P1800193

Gofry

3 szklanki mąki - użyłam mąkę tortową, 4  duże jajka, 4 łyżki cukru, 2 szkl wody  - użyłam gazowaną, 1/2 szkl oleju, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utarłam z cukrem na kogel mogel. Do utartych żółtek wlałam olej i wodę. Następnie dołożyłam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - zmiksowałam na jednolite ciasto. Do tak powstałego ciasta dołożyłam wcześniej ubitą pianę z białek. Połączyłam całość przy pomocy łyżki. Piekłam w nagrzanej i wysmarowanej olejem elektrycznej gofrownicy 5 minut. Gotowe gofry podałam z bitą śmietaną, konfiturą wiśniową i owocami

Szklanka pojemność 250 ml. Porcje ciasta nalewałam do gofrownicy zostawiając wolny brzeg ok 1,5 cm

Ptysie

wioletkawojcik

P1800097

Ptysie

Ciasto 

250 ml wody, 100 g masła, pełna szklanka mąki - użyłam mąkę tortową, 4 duże jajka, szczypta soli

Do garnka włożyłam połowę kostki masła, wlałam zimną wodę, dodałam szczyptę soli - zagotowałam mieszając. Gdy masło się rozpuściło wsypałam całą mąkę - mieszałam energicznie do czasu aż masa zrobiła się szklista i odstawała od dna garnka - wystudziłam. Do letniego ciasta dodawałam po jednym jajku miksując. Miksowałam aż ciasto zrobiło się gładke, jednolite. Tak przygotowane przełożyłam do szprycy cukierniczej z końcówką o kształcie gwiazdki. Na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia wyciskałam okągłe piramidki o srednicy ok 5 - 6 cm i o średnicy ok 3 cm w odstępach ok 3 cm od siebie. Piekłam z grzałką góra dół + termoobieg ok 35 min w temp 180 st - do ładnego zarumienienia. Ciepłe ptysie przekroiłam na pół. Nadziewałam przy pomocy szprycy  cukierniczej. Wierzch ciastek oprószyłam cukrem pudrem

Nadzienie 

4 białka, 1/2 szkl cukru, galaretka o dowolnym smaku - użyłam galaretkę Winiary o smaku poziomkowym, 250 ml wody

Białka ubiłam na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodawałam partiami cukier. Na koniec dodawałam ciągle miksując po łyżce tężejącą ( glutowatą ) galaretkę rozpuszczoną wcześniej w 250 ml wrzącej wody

Z podanych składników wyszło 10 ptysi dużych i 5 małych

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci