Menu

Zasmakuj z Wioletką

Pieczywo

Jogurtowa chałka

wioletkawojcik

P1630709P1630585

Jogurtowa chałka

Rozczyn

3 łyżki mąki, 2 pełne łyżki cukru, 2 dag świeżych drożdży, 1/3 szkl wody, 1/3 szkl mleka

Wszystkie składniki łyżką w misce dokładnie wymieszałam. Miskę nakryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut

Ciasto właściwe

Mąka 60 dag - użyłam tortową, jogurt naturalny gęsty 220 g - użyłam typu greckiego, jajko, pełna łyżka masła - stopiłam, ekstrakt waniliowy, szczypta soli

Po 20 - u minutach do rozczynu dodałam mąkę, jogurt, płynne letnie masło, sól, ekstrakt waniliowy i jajko. Z podanych składników zagniotłam delikatnie podsypując mąką jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na 3 równe części. Uformowałam 3 jednakowej długości i szerokości wałki. Końce wałkow złączyłam i uplotłam warkocz. Gotową chałke przełożyłam do formy wysmarowanej masłem 33 x 17 cm. Nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 40 min. Po tym czasie gdy chałka pięknie wyrosła delikatnie posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra - dół. Piekłam 40 minut - do suchego patyczka

Kruszonka

2 pełne łyżki miękkiego masła, 2 pełne łyżki cukru pudru, 4 pełne łyżki mąki

Do miski wsypałam cukier, mąkę, dodałam masło. Palcami rozcierałam składniki aż powstała kruszonka

 

Chleb rodzinny

wioletkawojcik

P1620234

Chleb rodzinny

Zaczyn

60 dag mąki pszennej chlebowej typ 750, 20 dag mąki żytniej razowej typ 2000, 2 dag drożdży, 1/2 l maślanki, 250 ml letniej wody

Mąki wsypujemy do miski - mieszamy. Dodajemy maślankę i wodę w której rozpuszczamy drożdże - dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce. Po 8 - u godzinach gdy ciasto ładnie urośnie dodajemy 30 dag mąki pszennej chlebowej typ 750 i 100 ml wody w której rozpuszczamy 2 łyżki soli = 40 g - wyrabiamy ponownie. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem  i wysypanej płatkami owsianymi formy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do ponownego wzrostu. Pieczemy ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 210 st z grzałką góra dół. 

Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Wierzch smarujemy wodą. Z tej  porcji ciasta wychodzi duży bochenek chleba. Można upiec z połowy składników w mniejszej formie. Forma 33 x 17, wys 7 cm

Bułki pszenne

wioletkawojcik

P1620061

Bułki pszenne

1/2 kg mąki - użyłam wrocławską, 250 ml mleka, czubata łyżka masła - rozpuściłam, pełna łyżeczka soli, płaska łyżeczka cukru, 3 dag drożdży

Mąkę wsypałam do miski. Dodałam sól - wymieszałam. Następnie wlałam letnie mleko w którym rozpuściłam drożdże i cukier. Dodałam płynne letnie masło. Wymieszałam składniki - wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam na 1,5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie gdy ciasto ładnie wyrosło jeszcze raz wyrobiłam krótko. Z ciasta uformowałam wałek, który podzieliłam na 9 równych części. Uformowałam okrągłe bułki. Każdej zrobiłam wzorek tępą stroną noża. Bułki poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryłam ściereczką i odstawiłam na 20 min do ponownego wzrostu. Piekłam z grzałką góra - dół w temp 180 st ok 30 min aż się bułki ładnie zrumieniły. Studziłam na kratce

Chleb z cukinią i szczypiorkiem

wioletkawojcik

P1610262

Smaczny, puszysty, aromatyczny chleb z cukinią i szczypiorkiem

45 dag mąki - użyłam wrocławską, 4 dag drożdży świeżych, 1/2 szkl mleka, szczypta cukru, 1/2 szkl maślanki, 3 łyżki oleju, pełna łyżeczka soli, szklanka tartej ze skórką cukini, pęczek szczypiorku

Do miski wsypałam mąkę. Dodałam letnie mleko w którym rozpuściłam szczyptę cukru i drożdże, maślankę w której rozpuściłam sól, olej, drobno pokrojony szczypiorek i startą cukinię. Składniki połączyłam zagniatając jednolite ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na ponad godzinę. Wyrośnięte pięknie ciasto ponownie chwilę wyrobiłam. Przełożyłam do formy chlebowej 33 x 17 wys 7 cm nie wymagającej smarowania. Nakryłam ściereczką i zostawiłam do ponownego wzrostu na 40 min. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 200 st ok 40 min z grzałką góra - dół

Szklanka pojemność 250 ml

Chleb żytni na zakwasie

wioletkawojcik

P15809271

Chleb żytni na zakwasie

Zaczyn

10 łyżek zakwasu żytniego, 3/4 szkl mąki żytniej, 1/2 szkl ciepłej wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Miskę nakryłam ściereczką - zostawiłam na noc

 

Ciasto 

2 pełne szkl mąki pszennej - użyłam wrocławską, 1,5 szkl mąki żytniej - użyłam typ 720, 2 łyżeczki soli, szkl ciepłej wody.

Rano dnia następnego do miski z zaczynem dodałam mąki, wodę w której rozpuściłam sól, garść ziaren słonecznika, garść prażonej cebulki. Dokładnie wyrobiłam ciasto, podsypując mąką. Miskę nakryłam ściereczką i odstawiłam na 4 h w ciepłe miejsce. Po 4 godzinach przemieszałam ciasto i przełożyłam do formy chlebowej nie wymagającej smarowania. Wierzch wyrównałam zwilżonymi rękoma, posypałam słonecznikiem. Nakryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wzrostu na 2 h w ciepłe miejsce. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st aż bochenek się ładnie zrumienił. Studziłam na kratce

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci