Menu

Zasmakuj z Wioletką

Zupy

Gulaszowa z klopsikami

wioletkawojcik

P1780306

Gulaszowa z klopsikami

70 dag miesa mielonego - użyłam z łopatki wieprzowej, 1/2 kg małych pieczarek, mała cebula, średnia cebula, duży strąk czerwonej papryki, 3 średnie ogórki kiszone, kilogram ziemniaków, musztarda, pomidory krojone w soku pomidorowym 390 g, koncentrat pomidorowy 70 g, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, chili, cukier, słodka papryka, czosnek, majeranek

Klopsiki

Do zmielonego mięsa dodałam 2 łyżki zimnej wody, małą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżke majeranku, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobiłam mięso - 3 - 4 minuty. Z dobrze wyrobionego mięsa urywałam kawałki i turłałam male klopsiki - mniej wiecej wielkości orzecha włoskiego. Gotowe klopsiki usmażyłam na łyżce gęsiego smalcu. Rumiane klopsy zdjęłam z patelni. Na patelnię po klopsikach włożyłam pokrojoną w drobną kostkę średnią cebulę. Gdy cebula się zeszkliła dołożyłam pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyłam do lekkiego zrumienienia. Następnie dołożyłam pokrojoną w paski paprykę - smażyłam mieszając ok minuty. Do 5 l garnka włożyłam pokrojone w kostkę ziemniaki. Dołożyłam wcześniej usmażone klopsiki oraz zawartość patelni. Dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, szczyptę chili, sól i pieprz do smaku. Dolałam 2 litry wrzącej wody - zagotowałam. Od zagotowania gotowałam zupę pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Po 15 -u minutach dołożyłam do garnka ogórki kiszone pokrojone w paski, kartonik pomidorów krojonych, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę sarepskiej musztardy. Od zagotowania gotowałam zupę jeszcze 10 minut. Na koniec dołożyłam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - wymieszałam wyłączyłam gaz

Parzybroda

wioletkawojcik

P1780064

Parzybroda

Główka kapusty - moja ważyła 1,5 kg, 60 dag boczku - użyłam 30 dag świeżego i 30 dag wędzonego parzonego, średnia cebula, pęczek włoszczyzny, kg ziemniaków, koperek, natka pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, sół

W 5 l garnku zagotowałam 3 litry wody. Gdy woda zaczęła wrzeć włożyłam do garnka pokrojoną kapustę i włoszczyznę. Dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, łyżkę soli. Na dużym ogniu zagotowałam. Gdy się składniki zagotowały dodałam boczek który wcześniej pokroiłam w paski i przyrumieniłam na suchej patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Gotowałam na małym ogniu 15 minut. Następnie dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki - zagotowałam. Od zagotowania gotowałam zupę jeszcze 10 minut - do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki się ugotowały wyłączyłam ogień. Do garnka wsypałam garść drobno pokrojonego koperku i garść drobno pokrojonej natki pietruszki

Do rumianego boczku z cebulą można dodać łyżkę mąki - delikatnie zrumienić

Kminkowa zalewajka na maślance

wioletkawojcik

P1760200

Kminkowa zalewajka na maślance

Litr maślanki, 15 dag wędzonego boczku - użyłam parzony, pętko cienkiej kiełbasy ok 15 dag, 5 - 6 średnich ziemniaków, kminek, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę, przyrumieniłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w półplasterki kiełbasę - lekko przyrumieniłam. Następnie do rumianej okrasy dodałam łyżkę nasion kminku - chwilkę smażyłam mieszając. Całość przełożyłam do garnka. Dodałam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, łyżeczke soli, pieprz do smaku oraz ok 300 ml wrzącej wody (ziemniaki wystają ponad poziom wody. Pod przykryciem od zagotowania gotowałam 10 minut na małym ogniu. Gdy ziemniaki się ugotowały zdjęłam garnek z ognia i zaczęłam wlewać maślankę ciągle mieszając. Gdy już wlałam całą maślankę garnek postawiłam na duży ogień mieszając zagotowałam zupę

Koperkowa zupa z klopsikami

wioletkawojcik

P1750608

Koperkowa zupa z klopsikami

35 dag mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, kilogram ziemniaków, koper, słodka śmietana

W 3,5 l garnku zagotowałam 2 l wody. Do wrzącej wody włożyłam klopsiki i startą na dużych oczkach włoszczyznę. Dodałam 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżeczkę mielonego lubczyku i płaską łyżkę soli. Od zagotowa na małym ogniu gotowałam 5 minut. Po 5 - u minutach dołożyłam do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki - zwiększyłam ogień, gdy się zagotowało gotowałam zupę 10 minut na małym ogniu. Po 10 minutach zaprawiłam zupę ok 100 ml słodkiej smietany wymieszanej z ok 50 ml przegotowanej zimnej wody i łyżką mąki - zagotowałam - wyłączyłam gaz. Na koniec do zupy dodałam 8 pełnych łyżek drobno pokrojonego koperku - użyłam mrożony

Klopsiki

Do zmielonego mięsa dodałam surowe jajko, 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli, 1/2 łyżeczki zmielonego lubczyku, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Do wymieszanej masy mięsnej dodałam 2 pełne łyżki tartej bułki - starannie wyrobiłam. Z powstałej masy mięsnej uturlałam małe klopsiki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego

Jaglanka z zielonym groszkiem

wioletkawojcik

P1740925

Jaglanka z zielonym groszkiem

4 skrzydełka z kurczaka, 3/4 szkl kaszy jaglanej, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, 1,5 szkl groszku zielonego - użyłam mrożony, liście laurowe, lubczyk mielony, sól, koper, zielona pietruszka

W garnku nastawiłam ok 2 l wody. Gdy woda się zagotowała włożyłam do garnka skrzydełka, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki lubczyku mielonego, sól do smaku - gotowałam 10 minut. Po 10 minutach dodałam przepłukaną kaszę - gotowałam mieszając od czasu do czasu ok 5 min. Następnie dołożyłam pokrojoną w słupki włoszczyznę - gotowałam od zagotowania ok 5 minut. Po 5 minutach wsypałam groszek - gotowałam kilkanaście minut - do miękkości groszku. Gdy już wszystko było miękkie do zupy dodałam ok 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki i pęczek drobno pokrojonego koperku

Szkl poj 250 ml

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci