Menu

Zasmakuj z Wioletką

Zupy

Kminkowa zalewajka na maślance

wioletkawojcik

P1760200

Kminkowa zalewajka na maślance

Litr maślanki, 15 dag wędzonego boczku - użyłam parzony, pętko cienkiej kiełbasy ok 15 dag, 5 - 6 średnich ziemniaków, kminek, sól, pieprz

Boczek pokroiłam w kostkę, przyrumieniłam na suchej patelni. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w półplasterki kiełbasę - lekko przyrumieniłam. Następnie do rumianej okrasy dodałam łyżkę nasion kminku - chwilkę smażyłam mieszając. Całość przełożyłam do garnka. Dodałam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, łyżeczke soli, pieprz do smaku oraz ok 300 ml wrzącej wody (ziemniaki wystają ponad poziom wody. Pod przykryciem od zagotowania gotowałam 10 minut na małym ogniu. Gdy ziemniaki się ugotowały zdjęłam garnek z ognia i zaczęłam wlewać maślankę ciągle mieszając. Gdy już wlałam całą maślankę garnek postawiłam na duży ogień mieszając zagotowałam zupę

Koperkowa zupa z klopsikami

wioletkawojcik

P1750608

Koperkowa zupa z klopsikami

35 dag mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, kilogram ziemniaków, koper, słodka śmietana

W 3,5 l garnku zagotowałam 2 l wody. Do wrzącej wody włożyłam klopsiki i startą na dużych oczkach włoszczyznę. Dodałam 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe, łyżeczkę mielonego lubczyku i płaską łyżkę soli. Od zagotowa na małym ogniu gotowałam 5 minut. Po 5 - u minutach dołożyłam do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki - zwiększyłam ogień, gdy się zagotowało gotowałam zupę 10 minut na małym ogniu. Po 10 minutach zaprawiłam zupę ok 100 ml słodkiej smietany wymieszanej z ok 50 ml przegotowanej zimnej wody i łyżką mąki - zagotowałam - wyłączyłam gaz. Na koniec do zupy dodałam 8 pełnych łyżek drobno pokrojonego koperku - użyłam mrożony

Klopsiki

Do zmielonego mięsa dodałam surowe jajko, 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli, 1/2 łyżeczki zmielonego lubczyku, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Do wymieszanej masy mięsnej dodałam 2 pełne łyżki tartej bułki - starannie wyrobiłam. Z powstałej masy mięsnej uturlałam małe klopsiki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego

Jaglanka z zielonym groszkiem

wioletkawojcik

P1740925

Jaglanka z zielonym groszkiem

4 skrzydełka z kurczaka, 3/4 szkl kaszy jaglanej, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, 1,5 szkl groszku zielonego - użyłam mrożony, liście laurowe, lubczyk mielony, sól, koper, zielona pietruszka

W garnku nastawiłam ok 2 l wody. Gdy woda się zagotowała włożyłam do garnka skrzydełka, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki lubczyku mielonego, sól do smaku - gotowałam 10 minut. Po 10 minutach dodałam przepłukaną kaszę - gotowałam mieszając od czasu do czasu ok 5 min. Następnie dołożyłam pokrojoną w słupki włoszczyznę - gotowałam od zagotowania ok 5 minut. Po 5 minutach wsypałam groszek - gotowałam kilkanaście minut - do miękkości groszku. Gdy już wszystko było miękkie do zupy dodałam ok 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki i pęczek drobno pokrojonego koperku

Szkl poj 250 ml

Krem pomidorowo - paprykowy z marchewką na rosole

wioletkawojcik

P1720397

Krem pomidorowo - paprykowy z marchewką na rosole

Litr rosołu - użyłam drobiowy, 2 małe marchewki z rosołu, strąk dużej papryki czerwonej, średnia cebula, ok 60 dag pomidorów, masło

Pomidory sparzyłam - zdjęłam skórkę - pokroiłam w kostkę

Na łyżce masła zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę wraz z papryką. Do zeszklonych warzyw dodałam pokrojone pomidory. Smażyłam całość ok 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie zawartość patelni przełożyłam do gorącego rosołu z marchewką. Od zagotowania całość gotowałam ok 5 minut. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką - zblendowałam. Gotowy krem podałam z słodka śmietaną i ugotowanym na sypko ryżem

 

Zupa rybna

wioletkawojcik

10268414_553329151469468_888811331511092608_n

Zupa rybna

30 - 40 dag dowolnego fileta rybnego - u mnie dorsz, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet, cukier, słodka śmietanka, mąka

Do 2,5 l garnka wlałam ok 1,5 l wody - zagotowałam. Do wrzątku włożyłam pokrojone warzywa, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, łyżeczkę soli. Gotowałam od zagotowania ok 20 minut. Gdy warzywa sie ugotowały do wywaru włożyłam rybę. Od zagotowania gotowałam na małym ogniu ok 5 minut. Po 5 - u minutach wyjęłam rybę z wywaru. Wywar warzywno rybny doprawiłam solą, pieprzem, octem i cukrem do smaku. Następnie wlałam zawiesinę przygotowaną z ok 100 ml słodkiej 12 % śmietanki, łyżki mąki i kilku łyżek wody - zagotowałam. Dołożyłam pokrojoną wcześniej ugotowaną rybę. Zupę podałam z ugotowanym osobno makaronem

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci