Menu

Zasmakuj z Wioletką

Wieprzowina

Bezglutenowe kotlety mielone z cukinią i pieczarkami

wioletkawojcik

P1780460

Bezglutenowe kotlety mielone z cukinią i pieczarkami

Kilogram mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, szkl tartej wraz ze skórką młodej cukini, szkl tartych pieczarek, średnia cebula, czosnek, majeranek sól, pieprz

Do zmielonego mięsa dodałam marchewkę, pieczarki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku. Starannie wyrabiałam masę - ok 5 minut . Gdy masa stała się zwięzła formowałam małe kotleciki. Smażyłam na gęsim smalcu na rumiano

Szkl poj 250 ml. Marchewkę i pieczarki starłam na dużych oczkach. Kotlety przed smażeniem puszczają wodę. Gotować do odparowania wody, nastepnie smażyć

Bezglutenowe klopsy z pieczarkami

wioletkawojcik

P1770751

Bezglutenowe klopsy z pieczarkami

Kilogram mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, średnia cebula, duży ząbek czosnku, majeranek ok 2 łyżki, lubczyk mielony ok łyżeczka, sól, pieprz, gazowana woda 100 ml, dodatkowo 1/2 kg pieczarek, srednia cebula, łyżeczka masła

Do mięsa dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy- wymieszałam. Następnie dodałam połowę wody - wyrabiałam ok 2 minuty. Po chwili dodałam drugą porcję wody - wyrabiałam ok 3 minuty aż masa zrobiła sie lekko kleista. Mokrymi rękoma formowałam klopsy. Smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiano. Na patelnie po smażeniu mięsa dałam łyżeczkę masła. Gdy się masło roztopiło dołożyłam pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyłam mieszając do odparowania wody. Do usmażonych pieczarek dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. W rondlu ułożyłam warstwę klopsów. Na klopsy przełożyłam usmażone pieczarki, na pieczarki klopsy. Całość zalałam ok 200 ml wrzącej wody. Pod przykryciem na średnim ogniu gotowałam ok 15 minut

 

Łopatka wieprzowa w musztardowo - chrzanowym sosie

wioletkawojcik

P1750700

Łopatka wieprzowa w musztardowo - chrzanowym sosie

80 dag łopatki wieprzowej,  średnia cebula, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól, pieprz, musztarda - użyłam sarepską, chrzan ze słoiczka, słodka śmietanka - użyłam 12 %

Ładny kawałek mięsa bez błon i tłuszczu pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm x 1,5 cm. W rondlu na niewielkiej ilości oleju delikatnie mięso zrumieniłam. Do rumianego mięsa dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Do całości wlałam ok litr wrzącej wody. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Pod przykryciem na małym ogniu gotowałam ok 40 minut - do miękkości mięsa. Gdy mięso było miękkie do wywaru wlałam zawiesinę - mieszając zagotowałam. Gotowe danie podałam z ugotowaną kaszą gryczaną oraz surówką z marchewki i jabłka

Zawiesina 

3 pełne łyżeczki musztardy, 2 pełne łyżeczki chrzanu, 50 ml słodkiej śmietany, 100 ml wody, czubata łyżka mąki - dokładnie połączyłam składniki przy pomocy rózgi

 

Rolady schabowe z serem w orzechowym sosie

wioletkawojcik

P1740900

Rolady schabowe z serem w orzechowym sosie

4 plastry schabu po ok 1,5 centymetrowej grubości każdy, ser ok 10 dag - użyłam dojrzewający ser koryciński z orzechami, masło orzechowe, orzeszki ziemne, 1/2 małej cebuli, słodka śmietana - użyłam 12 %, sól, pieprz, chili, masło klarowane, mąka

Plastry schabu rozbiłam cienko. Oprószyłam z obu stron solą i pieprzem. Na brzegu każdej porcji mięsa położyłam słupek sera. Mięso zwinęłam w roladki - spięłam szpilkami do mięsa. Na pełnej łyżce klarowanego masła, na małym ogniu smażyłam przewracając z jednej strony na drugą. Rumiane rolady przełożyłam do rondla. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyłam ok 3 łyżki drobno pokrojonych orzeszków ziemnych - chwilę smażyłam. Następnie dodałam drobno pokrojoną cebulę - zeszkliłam. Gdy cebula zmiękła na patelnię wlałam 1/2 l wrzącej wody. Dołożyłam pełną łyżkę masła orzechowego - wymieszałam dokładnie. Zawartość patelni przełożyłam do rondla z mięsem. Doprawiłam solą, pieprzem i szczyptą chili. Gotowałam pod przykryciem ok 30 minut - do miękkości mięsa. Miękkie rolady wyjęłam z wywaru a wywar zaprawiłam śmietaną ok 50 ml wymieszaną z wodą ok 100 ml i pełną łyżką mąki - zagotowałam. Gotowe danie podałam z ubitymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym, surówka z selera i surówka z marchwi i pora

Moja ulubiona surówka ze selera

1 mały seler, 1 duże jabłko, śmietana kwaśna, garść orzechow włoskich

Obrany seler starłam na podłużnych drobnych oczkach. Obrane jabłko starłam na grubych oczkach. Mieszam składniki. Dodaję ok 3 łyżki kwaśnej śmietany. Doprawiam sokiem z cytryny i cukrem. Na koniec dodaję pokrojone orzechy

Surówka z marchewki i pora

Duży por część biała, duża marchewka, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek, sól

Umyty por pokroiłam w półplasterki, marchewkę starłam na dużych oczkach. Doprawiłam solą. Wymieszałam z 2 łyżeczkami octu jabłkowego i 2 łyżkami oliwy z oliwek

 

Żeberka w sosie cebulowo musztardowym

wioletkawojcik

P1740722

Żeberka w sosie cebulowo musztardowym

Żeberka umyłam, pokroiłam na kawałki. Oprószyłam sola, pieprzem. Usmażyłam na suchej rozgrzanej patelni. Rumiane mięso przełożyłam do rondla. Na tłuszczu który wytopił sie z mięsa zeszkliłam drobno pokrojoną dużą cebulę - dodałam do żeberek. Mięso zalałam wrzącą wodą - tak ciut nad poziom mięsa. Dołożyłam 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe. Gotowałam ok 40 min - do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjęłam z wywaru. Do wywaru dodałam 3 pełne łyżeczki musztardy sarepskiej - wymieszałam - zagotowałam. Sos doprawiłam solą i pieprzem. Zaprawiłam łyżką mąki wymeszanej z niewielką ilością wody. Podałam z ubitymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym i kapustą na słodko kwaśno

Kapusta

Kapustę białą ok kilogram poszatkowalam i ugotowalam w lekko osolonej wodzie. Gdy po kilkunastu minutach zrobila sie miękka odlalam wodę zostawiając kapustę w garnku. Do gorącej kapusty dodałam 3 - 4 łyżki oleju, ocet ok 2 łyżki, cukier ok 2 łyżki, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Nakrylam pokrywką garnek i pozostawilam na kilka minut by smaki się przegryzly.

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci