Menu

Zasmakuj z Wioletką

Wieprzowina

Pyszne gołąbki z dodatkiem pieczarek

wioletkawojcik

P1820344

Pyszne gołąbki z dodatkiem pieczarek

1,5 kg mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, 1/2 kg suchego ryżu, 1/2 kg pieczarek, średnia cebula, duża cebula, majeranek - 2 łyżki, sól i pieprz do smaku, szczypta chili. Dodatkowo 2 kapusty - użyłam kapusty stożkowe, liście laurowe 3 - 4 szt, ziele angielskie 4 szt

Do zmielonego mięsa dodałam ugotowany tak nie całkiem do miękkości ryż, surową pokrojoną drobno średnią cebulę, starte na tarce o dużych oczkach pieczarki usmażone na łyżce masła z dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, majeranek, sól, pieprz i chili. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Gotowym farszem nadziewałam sparzone liście kapusty. Gotowe gołąbki ciasno ułożyłam w 5 l niskim garnku. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli. Całość załałam wrzącą wodą tak do 3/4 wysokości gołąbków. Gotowałam od zagotowania pod przykryciem ok 50 min na małym ogniu. Z podanych składników wyszło 35 małych gołąbków

Szkl pojemnosc 250 ml
 
 
 

 

 

Pyszne kotlety mielone z musztardą

wioletkawojcik

29250435_1001026453398133_1862877203_o

Pyszne kotlety mielone z musztardą

80 dag mielonej łopatki wieprzowej, mała bułka pszenna, musztarda sarepska, czosnek, mała cebula, majeranek, sól, pieprz, jajko, tarta bułka

Do zmielonego mięsa dodałam namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, 2 pełne łyżeczki musztardy, duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w drobną kostkę surową cebulę, łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku. Starannie wyrobiłam masę mięsną - ok 5 min. Do wyrobionej masy mięsnej dodałam łyżkę tartej bułki - wymieszałam dokładnie. Z powstałej masy formowałam średnie, owalne kotlety. Każdy kotlet obtoczyłam w tartej bułce. Smażyłam na ozgrzanym oleju, na średnim ogniu - doł adnego zarumienienia. Z podanych składników wyszło 14 kotletów

 

Pyszne gołąbki z koncentratem pomidorowym w środku

wioletkawojcik

28945638_998221913678587_1625600165_o

Pyszne gołąbki z koncentratem pomidorowym w środku

1,5 kg mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, 1,5 szkl suchego ryżu, średnia cebula, duża cebula, majeranek - 2 pełne łyżki, czosnek w proszku - pełna łyżeczka, 180 g koncentratu pomidorowego, sól i pieprz do smaku. Dodatkowo 2 kapusty - użyłam kapusty stożkowe, liście laurowe 3 - 4 szt, ziele angielskie 4 szt

Do zmielonego mięsa dodałam ugotowany tak nie całkiem do miękkości ryż, surową pokrojoną drobno średnią cebulę, dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszkloną na oleju i przesmażoną z koncentratem pomidorowym, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Gotowym farszem nadziewałam sparzone liście kapusty. Gotowe gołąbki ciasno ułożyłam w 5 l  niskim garnku. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli. Całość załałam wrzącą wodą tak do 3/4 wysokości gołąbków. Gotowałam od zagotowania ok 50 min na małym ogniu. Z podanych składników wyszło 25 gołąbków

Szkl pojemnosc 250 ml

 

Czosnkowo - majerankowy schab gotowany

wioletkawojcik

P1810333

Czosnkowo - majerankowy schab gotowany

Kilogram schabu bez kości, czosnek 4 - 5 dużych ząbków, sól. pieprz, majeranek, słodka papryka

W umytym i osuszonym mięsie ostrym nożem zrobiłam głębokie nacięcia dość gęsto. W każdy otwór powkładałam kawałki czosnku. Naszpikowane czosnkiem mięso posoliłam, oprószyłam pieprzem i słodka papryką. Tak przygotowany schab włożyłam do woreczka foliowego. Szczelnie zawiązałam i włożyłam do drugiego woreczka który również szczelnie zawiązałam. Schowałam do lodówki na 24 h. Po dobie całość włożyłam do 3 woreczka. W garnku zagotowałam wodę. Do wrzątku włożyłam schab tak ze konce woreczka trzeciego  wyłożyłam na obrzeże garnka i przycisnęłam pokrywką. Gotowałam pod przykryciem na malutkim ogniu 1,5 h. Po tym czasie zostawiłam mięso w garnku do wystygnięcia. Letni schab wyjęłam z garnka, następnie z woreczków. Przełożyłam do pojemnika, schłodziłam w lodówce. Pyszny, soczysty, aromatyczny schab do chleba, polecam

Golonka w kapuście

wioletkawojcik

P1810064

Golonka w kapuście

Golonkę - moja ważyła 1,5 kg oczyściłam, umyłam, umieściłam w 3 l garnku. Zalałam wodą tak dwa cm ponad poziom mięsa. Dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1,5 łyżeczki soli, ok 20 kulek kolorowego pieprzu. Od zagotowania gotowałam godzinę i dziesięć minut. Miękką golonkę wyjęłam z garnka. Nasmnarowałam całą marynatą którą przygotowałam z 2 lyżek oleju, szczypty soli, szczypty pieprzu, szczypty granulowanego czosnku i solidnej szczypty słodkiej papryki

Kapusta

Kilogram kapusty kiszonej, średnia cebula, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, mielony, sól, pieprz, papryka słodka, smalec gęsi, ketchup

Kapustę pokroiłam na mniejsze części. Wypłukałam w zimnej wodzie ponieważ była zbyt kwaśna. Na rozgrzanej łyżce smalcu zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam odcedzoną z wody kapustę. Do kapusty dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, łyżeczkę płaską słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Całość mieszając chwilę smażyłam. Po chwili kapustę podlewałam wywarem z gotowania golonki. Dusiłam mieszając od czasu do czasu ok 20 min. Na koniec dodałam 2 pełne łyżki ketchupu - wymieszałam

Dno naczynia żaroodpornego wyłożyłam cienką warstwą kapusty. Na kapuście ułożyłam golonkę skórą do kapusty. Resztę kapusty ułożyłam w koło golonki. Następnie do naczynia wlałam ok 150 ml wywaru z gotowania golonki. Nakryłam naczynie pokrywką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra dół. Piekłam godzinę i dwadzieścia minut. Podałam z ugotowanymi ziemniakami

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci