Menu

Zasmakuj z Wioletką

Wieprzowina

Czosnkowo - majerankowy schab gotowany

wioletkawojcik

P1810333

Czosnkowo - majerankowy schab gotowany

Kilogram schabu bez kości, czosnek 4 - 5 dużych ząbków, sól. pieprz, majeranek, słodka papryka

W umytym i osuszonym mięsie ostrym nożem zrobiłam głębokie nacięcia dość gęsto. W każdy otwór powkładałam kawałki czosnku. Naszpikowane czosnkiem mięso posoliłam, oprószyłam pieprzem i słodka papryką. Tak przygotowany schab włożyłam do woreczka foliowego. Szczelnie zawiązałam i włożyłam do drugiego woreczka który również szczelnie zawiązałam. Schowałam do lodówki na 24 h. Po dobie całość włożyłam do 3 woreczka. W garnku zagotowałam wodę. Do wrzątku włożyłam schab tak ze konce woreczka trzeciego  wyłożyłam na obrzeże garnka i przycisnęłam pokrywką. Gotowałam pod przykryciem na malutkim ogniu 1,5 h. Po tym czasie zostawiłam mięso w garnku do wystygnięcia. Letni schab wyjęłam z garnka, następnie z woreczków. Przełożyłam do pojemnika, schłodziłam w lodówce. Pyszny, soczysty, aromatyczny schab do chleba, polecam

Golonka w kapuście

wioletkawojcik

P1810064

Golonka w kapuście

Golonkę - moja ważyła 1,5 kg oczyściłam, umyłam, umieściłam w 3 l garnku. Zalałam wodą tak dwa cm ponad poziom mięsa. Dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1,5 łyżeczki soli, ok 20 kulek kolorowego pieprzu. Od zagotowania gotowałam godzinę i dziesięć minut. Miękką golonkę wyjęłam z garnka. Nasmnarowałam całą marynatą którą przygotowałam z 2 lyżek oleju, szczypty soli, szczypty pieprzu, szczypty granulowanego czosnku i solidnej szczypty słodkiej papryki

Kapusta

Kilogram kapusty kiszonej, średnia cebula, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, mielony, sól, pieprz, papryka słodka, smalec gęsi, ketchup

Kapustę pokroiłam na mniejsze części. Wypłukałam w zimnej wodzie ponieważ była zbyt kwaśna. Na rozgrzanej łyżce smalcu zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodałam odcedzoną z wody kapustę. Do kapusty dodałam 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, łyżeczkę płaską słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Całość mieszając chwilę smażyłam. Po chwili kapustę podlewałam wywarem z gotowania golonki. Dusiłam mieszając od czasu do czasu ok 20 min. Na koniec dodałam 2 pełne łyżki ketchupu - wymieszałam

Dno naczynia żaroodpornego wyłożyłam cienką warstwą kapusty. Na kapuście ułożyłam golonkę skórą do kapusty. Resztę kapusty ułożyłam w koło golonki. Następnie do naczynia wlałam ok 150 ml wywaru z gotowania golonki. Nakryłam naczynie pokrywką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 st z grzałką góra dół. Piekłam godzinę i dwadzieścia minut. Podałam z ugotowanymi ziemniakami

 

Bezglutenowe kotlety mielone z cukinią i pieczarkami

wioletkawojcik

P1780460

Bezglutenowe kotlety mielone z cukinią i pieczarkami

Kilogram mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, szkl tartej wraz ze skórką młodej cukini, szkl tartych pieczarek, średnia cebula, czosnek, majeranek sól, pieprz

Do zmielonego mięsa dodałam marchewkę, pieczarki, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę majeranku, sól i pieprz do smaku. Starannie wyrabiałam masę - ok 5 minut . Gdy masa stała się zwięzła formowałam małe kotleciki. Smażyłam na gęsim smalcu na rumiano

Szkl poj 250 ml. Marchewkę i pieczarki starłam na dużych oczkach. Kotlety przed smażeniem puszczają wodę. Gotować do odparowania wody, nastepnie smażyć

Bezglutenowe klopsy z pieczarkami

wioletkawojcik

P1770751

Bezglutenowe klopsy z pieczarkami

Kilogram mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, średnia cebula, duży ząbek czosnku, majeranek ok 2 łyżki, lubczyk mielony ok łyżeczka, sól, pieprz, gazowana woda 100 ml, dodatkowo 1/2 kg pieczarek, srednia cebula, łyżeczka masła

Do mięsa dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy- wymieszałam. Następnie dodałam połowę wody - wyrabiałam ok 2 minuty. Po chwili dodałam drugą porcję wody - wyrabiałam ok 3 minuty aż masa zrobiła sie lekko kleista. Mokrymi rękoma formowałam klopsy. Smażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiano. Na patelnie po smażeniu mięsa dałam łyżeczkę masła. Gdy się masło roztopiło dołożyłam pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyłam mieszając do odparowania wody. Do usmażonych pieczarek dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. W rondlu ułożyłam warstwę klopsów. Na klopsy przełożyłam usmażone pieczarki, na pieczarki klopsy. Całość zalałam ok 200 ml wrzącej wody. Pod przykryciem na średnim ogniu gotowałam ok 15 minut

 

Łopatka wieprzowa w musztardowo - chrzanowym sosie

wioletkawojcik

P1750700

Łopatka wieprzowa w musztardowo - chrzanowym sosie

80 dag łopatki wieprzowej,  średnia cebula, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól, pieprz, musztarda - użyłam sarepską, chrzan ze słoiczka, słodka śmietanka - użyłam 12 %

Ładny kawałek mięsa bez błon i tłuszczu pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm x 1,5 cm. W rondlu na niewielkiej ilości oleju delikatnie mięso zrumieniłam. Do rumianego mięsa dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Do całości wlałam ok litr wrzącej wody. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Pod przykryciem na małym ogniu gotowałam ok 40 minut - do miękkości mięsa. Gdy mięso było miękkie do wywaru wlałam zawiesinę - mieszając zagotowałam. Gotowe danie podałam z ugotowaną kaszą gryczaną oraz surówką z marchewki i jabłka

Zawiesina 

3 pełne łyżeczki musztardy, 2 pełne łyżeczki chrzanu, 50 ml słodkiej śmietany, 100 ml wody, czubata łyżka mąki - dokładnie połączyłam składniki przy pomocy rózgi

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci