Menu

Zasmakuj z Wioletką

Wieprzowina

Łopatka wieprzowa w musztardowo - chrzanowym sosie

wioletkawojcik

P1750700

Łopatka wieprzowa w musztardowo - chrzanowym sosie

80 dag łopatki wieprzowej,  średnia cebula, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól, pieprz, musztarda - użyłam sarepską, chrzan ze słoiczka, słodka śmietanka - użyłam 12 %

Ładny kawałek mięsa bez błon i tłuszczu pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm x 1,5 cm. W rondlu na niewielkiej ilości oleju delikatnie mięso zrumieniłam. Do rumianego mięsa dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - zeszkliłam. Do całości wlałam ok litr wrzącej wody. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Pod przykryciem na małym ogniu gotowałam ok 40 minut - do miękkości mięsa. Gdy mięso było miękkie do wywaru wlałam zawiesinę - mieszając zagotowałam. Gotowe danie podałam z ugotowaną kaszą gryczaną oraz surówką z marchewki i jabłka

Zawiesina 

3 pełne łyżeczki musztardy, 2 pełne łyżeczki chrzanu, 50 ml słodkiej śmietany, 100 ml wody, czubata łyżka mąki - dokładnie połączyłam składniki przy pomocy rózgi

 

Rolady schabowe z serem w orzechowym sosie

wioletkawojcik

P1740900

Rolady schabowe z serem w orzechowym sosie

4 plastry schabu po ok 1,5 centymetrowej grubości każdy, ser ok 10 dag - użyłam dojrzewający ser koryciński z orzechami, masło orzechowe, orzeszki ziemne, 1/2 małej cebuli, słodka śmietana - użyłam 12 %, sól, pieprz, chili, masło klarowane, mąka

Plastry schabu rozbiłam cienko. Oprószyłam z obu stron solą i pieprzem. Na brzegu każdej porcji mięsa położyłam słupek sera. Mięso zwinęłam w roladki - spięłam szpilkami do mięsa. Na pełnej łyżce klarowanego masła, na małym ogniu smażyłam przewracając z jednej strony na drugą. Rumiane rolady przełożyłam do rondla. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyłam ok 3 łyżki drobno pokrojonych orzeszków ziemnych - chwilę smażyłam. Następnie dodałam drobno pokrojoną cebulę - zeszkliłam. Gdy cebula zmiękła na patelnię wlałam 1/2 l wrzącej wody. Dołożyłam pełną łyżkę masła orzechowego - wymieszałam dokładnie. Zawartość patelni przełożyłam do rondla z mięsem. Doprawiłam solą, pieprzem i szczyptą chili. Gotowałam pod przykryciem ok 30 minut - do miękkości mięsa. Miękkie rolady wyjęłam z wywaru a wywar zaprawiłam śmietaną ok 50 ml wymieszaną z wodą ok 100 ml i pełną łyżką mąki - zagotowałam. Gotowe danie podałam z ubitymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym, surówka z selera i surówka z marchwi i pora

Moja ulubiona surówka ze selera

1 mały seler, 1 duże jabłko, śmietana kwaśna, garść orzechow włoskich

Obrany seler starłam na podłużnych drobnych oczkach. Obrane jabłko starłam na grubych oczkach. Mieszam składniki. Dodaję ok 3 łyżki kwaśnej śmietany. Doprawiam sokiem z cytryny i cukrem. Na koniec dodaję pokrojone orzechy

Surówka z marchewki i pora

Duży por część biała, duża marchewka, ocet jabłkowy, oliwa z oliwek, sól

Umyty por pokroiłam w półplasterki, marchewkę starłam na dużych oczkach. Doprawiłam solą. Wymieszałam z 2 łyżeczkami octu jabłkowego i 2 łyżkami oliwy z oliwek

 

Żeberka w sosie cebulowo musztardowym

wioletkawojcik

P1740722

Żeberka w sosie cebulowo musztardowym

Żeberka umyłam, pokroiłam na kawałki. Oprószyłam sola, pieprzem. Usmażyłam na suchej rozgrzanej patelni. Rumiane mięso przełożyłam do rondla. Na tłuszczu który wytopił sie z mięsa zeszkliłam drobno pokrojoną dużą cebulę - dodałam do żeberek. Mięso zalałam wrzącą wodą - tak ciut nad poziom mięsa. Dołożyłam 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe. Gotowałam ok 40 min - do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjęłam z wywaru. Do wywaru dodałam 3 pełne łyżeczki musztardy sarepskiej - wymieszałam - zagotowałam. Sos doprawiłam solą i pieprzem. Zaprawiłam łyżką mąki wymeszanej z niewielką ilością wody. Podałam z ubitymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym i kapustą na słodko kwaśno

Kapusta

Kapustę białą ok kilogram poszatkowalam i ugotowalam w lekko osolonej wodzie. Gdy po kilkunastu minutach zrobila sie miękka odlalam wodę zostawiając kapustę w garnku. Do gorącej kapusty dodałam 3 - 4 łyżki oleju, ocet ok 2 łyżki, cukier ok 2 łyżki, sól i pieprz do smaku - wymieszałam. Nakrylam pokrywką garnek i pozostawilam na kilka minut by smaki się przegryzly.

Rolada wieprzowa

wioletkawojcik

P1740281

Rolada wieprzowa

Karkówka - miałam 4 plastry po ok 1,5 cm grube, średnia cebula, serek śmietankowy z ziołami w plastrach - użyłam z Plątnicy, sól, pieprz, jajka 2 szt, bułka tarta

Mięso rozbiłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem. Na każdej porcji mięsa położyłam plaster sera i ok łyżkę drobno pokrojonej cebuli. Zwinęłam w roladę -  spięłam szpilkami do mięsa. Rolady zapanierowałam w rozmąconych jajkach i tartej bułce. Smażyłam długo ok 25 min na małym ogniu często przewracając z jednej strony na drugą na rozgrzanym oleju. Podałam z ziemniakami, konserwowym ogórkiem i kiszoną kapustą na ciepło

Kapusta na gęsto

Kiszona kapustę ok 1 kg wypłukałam, pokroiłam i nastawiłam w niewielkiej ilości wody. Tak ok połowy wysokości kapusty. Dodałam kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Boczek wedzony ( miałam chudy ) ok 25 dag pokroiłam w kostkę i usmażyłam na łyżce smalcu gęsiego. Do rumianego boczku dodałam pokrojoną w kostkę cebulę. Po ok 30-u minutach gotowania kapusty dołożyłam okrasę i jedną startą na dużych oczkach średnią marchewkę. Dusiłam całość jeszcze na małym ogniu ok 15 - 20 minut pod przykryciem. Doprawiłam solą i pieprzem

Karkówka w kapuście z ananasem

wioletkawojcik

P1740095

Karkówka w kapuście z ananasem

Kilogram karkówki wieprzowej, kilogram kiszonej kapusty, średnia cebula, koncentrat pomidorowy 80 g, puszka ananasów 560 g, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Karkówkę pokroiłam w plastry o grubości ok 1,5 cm. Oprószyłam solą i pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni przyrumieniłam z obu stron - zdjęłam z patelni. Na tłuszczu który wytopił się z mięsa zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Do miękkiej cebuli dodałam koncentrat pomidorowy - wymieszałam. Następnie dodałam odciśniętą z nadmiaru wody pokrojoną kapustę, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Smażyłam kilka minut aż się składniki dobrze połączyły. Na koniec dodałam pokrojone w grubą kostkę ananasy - wymieszałam. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam połowę kapusty. Na kapustę położyłam rumianą karkówkę. Na karkówkę wyłożyłam pozostałą kapustę. Do naczynia wlałam wodę od ananasów. Naczynie nakryłam pokrywką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st z grzałką góra - dół. Piekłam ok 2 godziny. Podałam z ugotowanymi ziemniakmi

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci