Menu

Zasmakuj z Wioletką

Sałatki

Sałatka na ciepło

wioletkawojcik

P1760209

 

Sałatka na ciepło

50 - 60 dag mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, średnia cebula, Papryka konserwowa 650 g, puszka czerwonej fasoli, szklanka suchego ryżu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz

Na suchej patelni delikatnie zrumieniłam mięso. Do mięsnych grudek dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - smażyłam kilka minut aż cebula zmiękła. Następnie dodałam pokrojoną w dość grubą kostkę paprykę - smażyłam mieszając ok 2 minuty. Po 2 minutach dodałam odcedzoną z zalewy fasolę. Do całości dołożyłam ugotowany na sypko ryż - smażyłam mieszając kilka minut. Potrawę doprawiłam solą i pieprzem. Gdy danie było odpowiednio ciepłe dodałam pokrojony szczypiorek - wymieszałam

 

Sałatkowy przekładaniec 2

wioletkawojcik

P1760074

Sałatkowy przekładaniec 2

Krakersy opakowanie 180 g, 20 dag żółtego sera - użyłam salami, 1/2 szkl drobno pokrojonych marynowanych pieczarek, pęczek szczypiorku, 2 puszki po 170 g ryby w pomidorach - użyłam filet z makreli, średni ogórek konserwowy, cebula, 5 jajek, śmietana kwaśna - użyłam 12 %, majonez, sól, pieprz

Dno formy o wymiarach 24 x 16 cm wyłożyłam krakersami. Na krakersy wyłożyłam masę przygotowaną ze startego na dużych oczkach sera żółtego, pokrojonych drobno marynowanych pieczarek, ok trzech łyżek drobno pokrojonego szczypiorku, pieprzu oraz 2 łyżek kwaśnej śmietany i łyżki majonezu. Na równomiernie wyłożoną masę serowo pieczarkową położyłam drugą warstwę krakersów. Ciastka przykryłam masą rybną którą przygotowałam z pogniecionych widelcem ryb wraz ze sosem, wymieszanych z łyżką drobno pokrojonej cebuli oraz drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym. Na warstwę rybną wyłożyłam trzecią warstwę krakersów. Na krakersy dałam starte białka wymieszane z pełną łyżką majonezu, doprawione solą i pieprzem. Warstwę z białek posypałam startymi na drobnych oczkach żółtkami. Wierzch posypałam drobno pokrojonym szczypiorkiem i drobno pokrojoną świeżą papryką

 

Sałatka w 5 minut

wioletkawojcik

P1750842

Sałatka w 5 minut

Miks sałatkowy 160 g ( kupiłam w Biedronce ), tuńczyk w sosie własnym 185 g, szczypiorek, słonecznik solony prażony ( kupiłam w Lidlu ), oliwa z oliwek, pieprz

Warzywa przełożyłam na durszlak. Opłukałam pod letnią wodą. Zostawiłam do ocieknięcia. Ocieknięte warzywa przełożyłam do miski. Dodałam odsączonego z wody tuńczyka, którego trochę rozdrobniłam widelcem. Następnie dołożyłam 4 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku i szczyptę pieprzu - wymieszałam. Sałatkę podałam z grzankami

Sałatkowy przekładaniec

wioletkawojcik

P1750790

Sałatkowy przekładaniec

Krakersy 2 x 180 g, 35 dag sera żółtego - użyłam ser Gouda, 10 jajek, 70 dag pieczarek, majonez ok 450 g, 2 pęczki szczypiorku, sól, pieprz

Ser żółty starłam na tarce o dużych oczkach. Delikatnie doprawiłam solą, dość mocno pieprzem. Wymieszałam z 3 łyżkami majonezu i dwoma łyżkami kwaśnej śmietany

Pieczarki ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Ugotowane, zimne pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam odrobine soli, pieprz, pęczek szczypiorku który drobno pokroiłam i 2 łyżki majonezu - wymieszałam

Jajka ugotowałam na twardo. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka starłam na tarce o dużych oczkach. Do startych białek dodałam sól, pieprz i 2 łyżki majonezu - wymieszałam

Żółtka starłam na tarce o drobnych oczkach

W naczyniu szklanym o wymiarach 28 x 28 cm ułożyłam warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyłam masę serową. Równomiernie rozprowadziłam - wyrównałam. Na ser wyłożyłam drugą warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyłam równomiernie masę pieczarkową. Ma pieczarki wyłożyłam trzecią warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyłam masę z białek. Białka posypałam startymi żółtkami. Wierzch posypałam drobno pokrojonym szczypiorkiem. Formę z sałatką nakryłam folią aluminiową i schłodziłam w lodówce. Sałatkę zrobiłam wieczorem, kroiłam rano

Do sałatki zużyłam 1,5 opakowania krakersów. Wszystkie warstwy ciastek dociskałam lekko do mas

Gyros

wioletkawojcik

P1720330

Gyros

70 dag filetów z piersi kurczaka, średnia cebula, puszka 400 g kukurydzy,  6 - 8 ogórków konserwowych, średnia marchewka, kapusta pekińska, majonez, ketchup, kwaśna śmietana, czosnek

Mięso pokroiłam w kostkę mniej więcej jak na gulasz. Doprawiłam przyprawą gyros. Zostawiłam na 30 min by się smaki przegryzły. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju zrumieniłam doprawione mięso. Ogórki i cebulę pokroiłam w drobną kostkę, marchewkę starłam na grubych oczkach, kukurydzę odsączyłam. Połowę średniej kapusty pekińskiej drobno pokroiłam. Następnie delikatnie oprószyłam przyprawą gyros - wymieszałam - zostawiłam na ok 15 minut by zmiękła. 250 ml majonezu wymieszałam z pełną łyżką kwaśnej śmietany i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku

W głębokiej, okrągłej misie o średnicy 22 cm układałam warstwami : mięso - warstwa ketchupu - cebula - kukurydza - ogórki - warstwa sosu majonezowego - warstwa ketchupu - starta marchewka - warstwa sosu majonezowego - warstwa kapusty. Wierzch posypałam drobno pokrojoną papryką i kukurydzą - schłodziłam w lodówce      

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci