Menu

Zasmakuj z Wioletką

Sałatki

Warstwowe sałatki śledziowe - czyli tak zwany śledzik pod pierzynką

wioletkawojcik

P1810425

Warstwowe sałatki śledziowe - czyli tak zwany śledzik pod pierzynką

Śledzie ok 400 g - użyłam filety śledziowe w oleju firmy SEKO, mała cebula, 2 średnie marchewki, średni burak, 2 średnie ziemniaki, 2 jajka, 4 - 5 ogórków konserwowych, małe jabłko, sól, pieprz, majonez - użyłam kielecki, szczypiorek do dekoracji

Warzywa czyli marchewki, ziemniaki i buraka ugotowałam w obierkach. Zimne obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach. Ugotowane jajka starłam na drobnych oczkach, ogórki i jabłko starłam na dużych oczkach. Sałatki zrobiłam przy pomocy foremek do formowania potraw. Z podanych składników wyszły cztery porcje o średnicy 10 cm, dwie z buraczkami, dwie bez. Sałatki mozna zrobić w przeżroczystych naczyniach wtedy podwajamy składniki

Sałatka pierwsza

Pokrojone w grubą kostkę odsączone z oleju śledzie, cienka warstwa drobno pokrojonej cebuli, majonez, ogórki, buraki, sól, pieprz, majonez, marchewka, sól, pieprz, majonez, jajko, szczypiorek

Sałatka druga

Pokrojone w grubą kostkę odsączone z oleju śledzie, cienka warstwa drobno pokrojonej cebuli, majonez, jabłko, ziemniaki, cebula, sól, pieprz, majonez, ogórek, majonez, jajko, marchewka

Dno naczynia przed wyłożeniem śledzi posmarowałam majonezem. Gotowe sałatki schłodziłam w lodówce

 

 

 

Smaczna sałatka

wioletkawojcik

19894460_851641251669988_1078599652_n

Smaczna sałatka

6 średnich ziemniaków, 1/2 średniego kalafiora, mały strąk czerwonej papryki, 4 średnie ogórki kiszone, pęczek szczypiorku, mała cebula, majonez, sól, pieprz

Kalafior podzieliłam na różyczki i ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki ugotowałam w mundurkach

Do zimnego ugotowanego i odcedzonego z wody kalafiora dodałam pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Dołożyłam pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i ogórki. Następnie dodałam drobno pokrojony szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu - schłodziłam w lodówce 

 

Sałatka na ciepło

wioletkawojcik

P1760209

 

Sałatka na ciepło

50 - 60 dag mięsa mielonego - zmieliłam łopatkę wieprzową, średnia cebula, Papryka konserwowa 650 g, puszka czerwonej fasoli, szklanka suchego ryżu, pęczek szczypiorku, sól, pieprz

Na suchej patelni delikatnie zrumieniłam mięso. Do mięsnych grudek dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę - smażyłam kilka minut aż cebula zmiękła. Następnie dodałam pokrojoną w dość grubą kostkę paprykę - smażyłam mieszając ok 2 minuty. Po 2 minutach dodałam odcedzoną z zalewy fasolę. Do całości dołożyłam ugotowany na sypko ryż - smażyłam mieszając kilka minut. Potrawę doprawiłam solą i pieprzem. Gdy danie było odpowiednio ciepłe dodałam pokrojony szczypiorek - wymieszałam

 

Sałatkowy przekładaniec 2

wioletkawojcik

P1760074

Sałatkowy przekładaniec 2

Krakersy opakowanie 180 g, 20 dag żółtego sera - użyłam salami, 1/2 szkl drobno pokrojonych marynowanych pieczarek, pęczek szczypiorku, 2 puszki po 170 g ryby w pomidorach - użyłam filet z makreli, średni ogórek konserwowy, cebula, 5 jajek, śmietana kwaśna - użyłam 12 %, majonez, sól, pieprz

Dno formy o wymiarach 24 x 16 cm wyłożyłam krakersami. Na krakersy wyłożyłam masę przygotowaną ze startego na dużych oczkach sera żółtego, pokrojonych drobno marynowanych pieczarek, ok trzech łyżek drobno pokrojonego szczypiorku, pieprzu oraz 2 łyżek kwaśnej śmietany i łyżki majonezu. Na równomiernie wyłożoną masę serowo pieczarkową położyłam drugą warstwę krakersów. Ciastka przykryłam masą rybną którą przygotowałam z pogniecionych widelcem ryb wraz ze sosem, wymieszanych z łyżką drobno pokrojonej cebuli oraz drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym. Na warstwę rybną wyłożyłam trzecią warstwę krakersów. Na krakersy dałam starte białka wymieszane z pełną łyżką majonezu, doprawione solą i pieprzem. Warstwę z białek posypałam startymi na drobnych oczkach żółtkami. Wierzch posypałam drobno pokrojonym szczypiorkiem i drobno pokrojoną świeżą papryką

 

Sałatka w 5 minut

wioletkawojcik

P1750842

Sałatka w 5 minut

Miks sałatkowy 160 g ( kupiłam w Biedronce ), tuńczyk w sosie własnym 185 g, szczypiorek, słonecznik solony prażony ( kupiłam w Lidlu ), oliwa z oliwek, pieprz

Warzywa przełożyłam na durszlak. Opłukałam pod letnią wodą. Zostawiłam do ocieknięcia. Ocieknięte warzywa przełożyłam do miski. Dodałam odsączonego z wody tuńczyka, którego trochę rozdrobniłam widelcem. Następnie dołożyłam 4 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku i szczyptę pieprzu - wymieszałam. Sałatkę podałam z grzankami

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci