Menu

Zasmakuj z Wioletką

Wszystko

Pyszne gołąbki z piekarnika

wioletkawojcik

P1810136

Pyszne gołąbki z piekarnika

Kilogram łopatki wieprzowej nie za chudej, 1/2 kg cienkiej kiełbasy - użyłam kiełbasę z szynki, 2 średnie cebule, 1/2 kg suchego ryżu, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny, smalec gęsi, średnia kapusta

Do letniego ugotowanego na pół ryżu dodałam zmielone mięso oraz zmieloną kiełbasę. Dołożyłam cebulę surową pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto na łyżce smalcu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem - starannie wymieszałam składniki. Gotowy farsz zawinęłam w sparzone liście kapusty. Gotowe gołąbki ciasno ułożyłam w 5 l brytfannie. Warstwy gołąbków oprószyłam solą i pieprzem. Dodałam 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Całość zalałam gorącą wodą do której dodałam 1/2 łyżeczki soli oraz 3 łyżki soku z cytryny. Wierzch gołąbków przykryłam pozostałymi liśćmi zapobiegając w ten sposób przypaleniu sie gołąbków. Brytfannę przykryłam pokrywką i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 170 st z grzałką góra dół na drugi poziom. Piekłam 1,5 h w 170 st . Następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 st - piekłam 2 godziny

Chrupiące gofry

wioletkawojcik
P1800964

Chrupiące gofry

3 szklanki mąki - użyłam mąkę tortową, 4 duże jajka, 4 łyżki cukru, 1/2 l mleka, 100 g stopionego masła, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utarłam z cukrem na kogel mogel. Do utartych żółtek wlałam mleko, dodałam całą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na mąkę wylałam masło - zmiksowałam na jednolite ciasto. Do tak powstałego ciasta dołożyłam wcześniej ubitą pianę z białek. Połączyłam całość przy pomocy łyżki. Piekłam w nagrzanej i wysmarowanej olejem elektrycznej gofrownicy 5 minut. Część gofrów podałam z bitą śmietaną i owocami, część z dżemem, część z cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Porcje ciasta nalewałam do gofrownicy zostawiając wolny brzeg ok 1,5 cm

Z podanych składników wyszło 17 gofrów


Rosół wołowo - drobiowy

wioletkawojcik

 Rosół wołowo - drobiowy

Mięso wołowe 80 dag - użyłam rozdbef z kością, mięso drobiowe ( kaczka francuska) 2 skrzydełka, grzbiet, żołądek, serduszko, łapki, szyja, 4 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por ok 10 cm, gałązka selera, pęczek pietruszki, lubczyk, ziele, angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, średnia cebula

W 4,5 l garnku zagotowałam ok 2,5 l wody. Do wrzącej wody dodałam mięso trzymajac gaz na największym płomieniu. Następnie dodałam pokrojona na  grube części włoszczyzne czyli marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dołożyłam przekrojoną na dwie części opaloną cebulę, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Dolałam do pełna wrzącej wody. Zmniejszyłam płomień ognia do minimum gdy prawie zaczęło w garnku wrzeć. Na malutkim ogniu gotowałam rosół przeszło 3,5 h. Pięć minut przed wyłączeniem rosołu dodałam w całości cały pęczek pietruszki, gałązkę selera i trzy gałązki lubczyku. Po pięciu minutach wyłączyłam gaz. Rosół podałam z domowym makaronem

Makaron domowy 2

3 żółtka, jedno duże jajko, szkl mąki - użyłam mąkę wrocławską

Do miski wsypałam mąkę. Dodałam żółtka i całe jajko. Następnie zagniotłam jednolite ciasto. Stolnicę dość obficie oprószyłam mąką. Zagniecioną kulę ciasta rozwałkowałam cienko na płat ok 2 mm grubości. Rozwałkowane ciasto pozostawiłam na stolnicy by podeschło. Od czasu do czasu przewracałam z jednej strony na drugą. Po godzinie oprószyłam płat ciasta dość obficie mąką. Następnie zwinęłam w roladę i ostrym nożem drobno pokroiłam. Pokrojony makaron wkładałam partiami do posolonego wrzątku. Od zagotowania gotowałam mieszając od czasu do czasu na małym ogniu 5 min. Ugotowany makaron odcedziłam na durszlaku, przepłukałam zimną wodą

Szklanka pojemność 250 ml. Porcja na 4 osoby

Mleczny sernik z chałwą

wioletkawojcik

P1800700

Mleczny sernik z chałwą

Kilogram sera - użyłam Mój Ulubiony z Wielunia, 5 jajek, kwaśna śmietana 200 g - użyłam 18 %, szkl mleka w proszku - użyłam łaciate czerwone, 1/2 szkl cukru, 100 g chałwy - użyłam kakaową, aromat waniliowy, herbatniki ok 20 szt

Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka utarłam do białości na kogel mogel z cukrem. Do utartych żółtek dodałam cały ser, całą śmietanę, szklankę mleka, kilka kropel aromatu - zmiksowałam aż połączyły się składniki - krótko. Do jednolitej masy serowej dodałam ubitą wcześniej pianę oraz pokrojoną drobno chałwę - połączyłam składniki przy pomocy łyżki. Masę serową przełożyłam do formy 28 x 28 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej herbatnikami. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra dół. Piekłam godzinę. Po godzinie wyłączyłam piekarnik pozostawiając zamknięte jeszcze na 10 minut drzwiczki. Po 10 minutach uchyliłam drzwiczki piekarnika

Szklanka pojemność 250 ml. 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci