Menu

Zasmakuj z Wioletką

Wszystko

Wyśmienite orzeźwiające ciasto Lambada

wioletkawojcik

P1820853

Wyśmienite orzeźwiające ciasto Lambada

Biszkopt

6  dużych jajek, 3/4 szkl cukru, 1,5 szkl mąki - użyłam mąkę tortową, łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać do sztywnej piany partiami cukier. Następnie po 2 żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ale krótko wmieszać mąkę w pianę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st ok 30 min z grzałką góra - dól. Forma 24 X 35 cm. Szklanka pojemność 250 ml

Zimny biszkopt przekroiłam na dwa równej grubości blaty. Na dno formy w której piekł się biszkopt położyłam jeden blat. Ciasto skropiłam sokiem pomarańczowym. Na nasączone ciasto wyłożyłam równomiernie gorącą masę budyniową. Masę budyniową przykryłam  drugim biszkoptem ( lekko dociskając ciasto do masy), który również skropiłam sokiem pomarańczowym. Na wierzch ciasta wyłożyłam bitą śmietanę. Całość oprószyłam startą gorzką czekoladą. Gotowe ciasto schłodziłam w lodówce. Kroiłam po 3 godzinach

Masa budyniowa

Litr soku pomarańczowego, 4 jabłka - moje ważyły 80 dag, 3 budynie waniliowe z cukrem - użyłam budyń Winiary, 2 łyżki cukru

W szklance soku rozpuściłam budyń i cukier. Reszte soku zagotowałam. Do gotującego się soku dodałam obrane i starte na grubych oczkach jabłka - wymieszałam - zagotowałam. Następnie włałam rozpuszczony budyń w soku, mieszając zagotowałam

Masa śmietankowa

1/2 l śmietanki 36 % - użyłam tortową śmietankę łowicką, galaretka pomarańczowa - użyłam gaaretkę Winiary

Galaretkę rozpuściłam w 250 ml wrzącej wody - wystudziłam - schłodziłam w lodówce

Schłodzoną śmietanę wlałam do wysokiego naczynia. Mikserem na najwyższych obrotach miksowałam kilka minut aż śmietana zrobiła się gęsta. Do gęstej śmietany dodałam cukier puder - zmiksowałam. Na koniec wlałam zimną tężejącą galaretkę - zmiksowałam.

Do nasączenia biszkoptu użyłam dodatkowego soku

 

Pieczeń drobiowo wieprzowa z pieczarkami i żółtym serem

wioletkawojcik

P1820785

Pieczeń drobiowo wieprzowa z pieczarkami i żółtym serem

Kilogram fileta z indyka - zmieliłam udo indycze, 1/2 kg zmielonej karkówki, mała bułka, 2 jajka, duży ząbek czosnku, 2 średnie cebule, 2 łyżki majeranku, solidna szczypta chili, sól,  pieprz, 25 dag pieczarek, 25 dag sera żółtego - użyłam ser Gouda

Do zmielonych mięs dodałam jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz, chli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam aż masa mięsna stała się lekko kleista. Gotową masę mięsną podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam umyte i starte na dużych oczkach pieczarki które usmażyłam na łyżce masła wraz z drobno pokrojoną cebulą - ponownie dokładnie wymieszałam składniki. Do drugiej masy mięsnej dodałam pokrojoną drobno i zeszkloną na małej ilości oleju cebulę oraz pokrojony w kostkę 1 x 1 cm ser żółty - dokładnie wymieszałam składniki. Gotowymi masami mięsnymi napełniłam foremki aluminiowe 8 x 20 cm. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika z grzałką góra - dół. Piekłam w temperaturze 180 st godzinę. Zimne pieczenie wyjęłam z foremek. Włożyłam do szklanych pojemników. Schłodziłam w lodówce

 

 

Pyszne gołąbki z piekarnika

wioletkawojcik

P1810136

Pyszne gołąbki z piekarnika

Kilogram łopatki wieprzowej nie za chudej, 1/2 kg cienkiej kiełbasy - użyłam kiełbasę z szynki, 2 średnie cebule, 1/2 kg suchego ryżu, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny, smalec gęsi, średnia kapusta

Do letniego ugotowanego na pół ryżu dodałam zmielone mięso oraz zmieloną kiełbasę. Dołożyłam cebulę surową pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoto na łyżce smalcu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem - starannie wymieszałam składniki. Gotowy farsz zawinęłam w sparzone liście kapusty. Gotowe gołąbki ciasno ułożyłam w 5 l brytfannie. Warstwy gołąbków oprószyłam solą i pieprzem. Dodałam 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Całość zalałam gorącą wodą do której dodałam 1/2 łyżeczki soli oraz 3 łyżki soku z cytryny. Wierzch gołąbków przykryłam pozostałymi liśćmi zapobiegając w ten sposób przypaleniu sie gołąbków. Brytfannę przykryłam pokrywką i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 170 st z grzałką góra dół na drugi poziom. Piekłam 1,5 h w 170 st . Następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 st - piekłam 2 godziny

Chrupiące gofry

wioletkawojcik
P1800964

Chrupiące gofry

3 szklanki mąki - użyłam mąkę tortową, 4 duże jajka, 4 łyżki cukru, 1/2 l mleka, 100 g stopionego masła, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utarłam z cukrem na kogel mogel. Do utartych żółtek wlałam mleko, dodałam całą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na mąkę wylałam masło - zmiksowałam na jednolite ciasto. Do tak powstałego ciasta dołożyłam wcześniej ubitą pianę z białek. Połączyłam całość przy pomocy łyżki. Piekłam w nagrzanej i wysmarowanej olejem elektrycznej gofrownicy 5 minut. Część gofrów podałam z bitą śmietaną i owocami, część z dżemem, część z cukrem pudrem

Szklanka pojemność 250 ml. Porcje ciasta nalewałam do gofrownicy zostawiając wolny brzeg ok 1,5 cm

Z podanych składników wyszło 17 gofrów


Rosół wołowo - drobiowy

wioletkawojcik

 Rosół wołowo - drobiowy

Mięso wołowe 80 dag - użyłam rozdbef z kością, mięso drobiowe ( kaczka francuska) 2 skrzydełka, grzbiet, żołądek, serduszko, łapki, szyja, 4 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por ok 10 cm, gałązka selera, pęczek pietruszki, lubczyk, ziele, angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, średnia cebula

W 4,5 l garnku zagotowałam ok 2,5 l wody. Do wrzącej wody dodałam mięso trzymajac gaz na największym płomieniu. Następnie dodałam pokrojona na  grube części włoszczyzne czyli marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dołożyłam przekrojoną na dwie części opaloną cebulę, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Dolałam do pełna wrzącej wody. Zmniejszyłam płomień ognia do minimum gdy prawie zaczęło w garnku wrzeć. Na malutkim ogniu gotowałam rosół przeszło 3,5 h. Pięć minut przed wyłączeniem rosołu dodałam w całości cały pęczek pietruszki, gałązkę selera i trzy gałązki lubczyku. Po pięciu minutach wyłączyłam gaz. Rosół podałam z domowym makaronem

Makaron domowy 2

3 żółtka, jedno duże jajko, szkl mąki - użyłam mąkę wrocławską

Do miski wsypałam mąkę. Dodałam żółtka i całe jajko. Następnie zagniotłam jednolite ciasto. Stolnicę dość obficie oprószyłam mąką. Zagniecioną kulę ciasta rozwałkowałam cienko na płat ok 2 mm grubości. Rozwałkowane ciasto pozostawiłam na stolnicy by podeschło. Od czasu do czasu przewracałam z jednej strony na drugą. Po godzinie oprószyłam płat ciasta dość obficie mąką. Następnie zwinęłam w roladę i ostrym nożem drobno pokroiłam. Pokrojony makaron wkładałam partiami do posolonego wrzątku. Od zagotowania gotowałam mieszając od czasu do czasu na małym ogniu 5 min. Ugotowany makaron odcedziłam na durszlaku, przepłukałam zimną wodą

Szklanka pojemność 250 ml. Porcja na 4 osoby

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci