Menu

Zasmakuj z Wioletką

Wszystko

Pyszny, soczyty schab do chleba

wioletkawojcik

P1680041

Pyszny, soczyty schab do chleba

Umyty kilogramowy kawałek schabu nasmarowałam olejem. Następnie z każdej strony oprószyłam dość obficie solą. Do smaku oprószyłam też pieprzem, mieloną kolendrą, mielonym kminkiem, mielonym czosnkiem, majerankiem i suszonymi rozdrobnionymi pomidorami. Tak przygotowane mięso zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na noc do lodówki. Dnia następnego odwinęłam zawinięte mięso. Położyłam na wysmarowanej olejem blaszce. Wsadziłam do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piekłam z grzałką góra - dół w temperaturze 165 st przez 45 min. Po 45 minutach wyłączyłam piekarnik pozostawiając mięso do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Zimne mięso zawinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Polecam pyszny, soczysty kawałek mięsa do chleba

Przyprawy mozna użyć według własnego smaku

Zupa kwas z klopsikami

wioletkawojcik
P1610996

Zupa kwas z klopsikami

4 surowe białe kiełbasy, 2 średnie marchewki, mała pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, 2 - 3 łyżki kiszonej kapusty, sok z kiszonej kapusty 1/2 l, ziele angielskie 2 szt, liście laurowe 2 szt, sól, słodka śmietana ok 50 ml, mąka, majeranek

Kiełbasę wyjęłam z osłonek. Z masy mięsnej uformowałam klopsiki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotowałam ok 2 l wody. do wrzątku włożyłam klopsiki. Dodałam łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodałam włoszczyznę pokrojoną w słupki. Gotowałam kolejne 10 minut. Następnie dodałam kapustę kiszoną wraz z sokiem  i roztarty w dłoniach majeranek - gotowałam kilka minut. Na końcu zupę zaprawiłam słodką smietaną wymieszaną z łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody - zagotowałam. Zupę podałam z ugotowanym makaronem

Ilość soku z kiszonej kapusty w zupie zależy od jego kwasowości i od tego jak kwaśną zupę lubimy

Żeberka z piekarnika

wioletkawojcik
P1550684
Żeberka z piekarnika

Kg żeberek wieprzowych, koncentrat pomidorowy 200 g, łyżeczka ostrej musztardy, pełna łyżeczka cukru, płaska łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli, łyżka soku z cytryny, szczypta pieprzu, szczypta chili, szklanka wody, 3 średnie cebule, duży ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe

Umyte żeberka poporcjowałam, oprószyłam solą i pieprzem. Do rondla wlałam wodę. Dodałam koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, papryke, pieprz, chili, sól, cukier, musztardę, ziela angielskie, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszałam - zagotowałam. Gdy sos sie zagotował dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Gotowałam 5 minut. Żeberka surowe ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Załałam gorącym sosem. Naczynie nakryłam pokrywką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 - u st na 1,5 godziny - do miękkości mięsa. Gotowe danie podałam z ryżem ugotowanym na sypko i ogórkami zaprawionymi latem w słoiki

Mielonka wieprzowa

wioletkawojcik

P1550772

Mielonka wieprzowa
 
1 kg schabu bez kości, 1/2 kg średnio przerosniętego boczku, 1/2 kg golonki bez kości z kawałkiem skórki, 18 g peklosoli, 18 g soli kuchennej, płaska łyżeczka pieprzu białego, 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej, duży ząbek czosnku, 1/2 szkl zimnej wody
 
Wszystkie rodzaje mięsa pokroiłam w kostkę ok 3 x 4 cm. Zapeklowałam solą i peklosolą. Schowałam na 24 h do lodówki. Po 24 godzinach golonkę wraz z kawałkiem skórki zmieliłam na sitku makowym. Schab i boczek na sitku 8 mm. Połączyłam zmielone mięsa. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, ziele angielskie, gałke muszkatałową. Wyrabiałam mięso ok 20 min dolewając partiami wodę. Dobrze wyrobione mięso włożyłam w osłonki poliamidowe ugniatajac farsz by mielonka była dobrze zwięzła. Związałam szczelnie sznurkiem końce osłonek. Gotowe mielonki włożyłam do wody o temp 75 st i parzyłam utrzymując temperaturę 1,5 h. Zimne mielonki włożyłam do lodówki. Na wierzch położyłam szklaną deskę którą obciążyłam mlekiem w kartonie. Mielonki zostawiłam pod obciążeniem na noc

 

Oponki

wioletkawojcik

11068229_621657314636651_3389441843671986575_n

Oponki

2,5 szkl mąki, 1 kostka twarogu śmietankowego 250 g, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, 1/2 szkl cukru, 1/2 szkl kwaśnej śmietany, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki spirytusu, aromat waniliowy

Mąki, sodę i cukier wsypałam do miski - wymieszałam. Dodałam resztę składników - zagniotłam ciasto. Gdy ciasto zbyt mocno klei się do rąk podsypuję mąką. Rozwałkowałam ciasto na grubość ok 1 cm. Wykrawałam krążki szklanką. W każdym krążku zrobiłam dziurkę za pomocą nakrętki. Smażyłam na małym ogniu w rozgrzanym oleju do momentu aż się ładnie zarumieniły. Odsączyłam na papierowym ręczniku. Oprószyłam cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci