Menu

Zasmakuj z Wioletką

Truskawkowy budyniowiec

wioletkawojcik

P1770473

Truskawkowy budyniowiec

Ciasto

2 szkl mąki - użyłam tortową, 10 dag masła, pełna łyżka kwaśnej śmietany, 4 żółtka, łyżka pełna cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel śmietankowego aromatu

Do miski wsypałam mąkę, cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe składniki - zagniotłam jednolite ciasto. Wyrobionym dobrze ciastem wylepiłam dno wysmarowanej formy 24 x 35 cm. Podpiekłam ciasto w nagrzanym do 180 st piekarniku z grzałką góra - dół 20 min, do ładnego zrumienienia. Na gorące ciasto wyłożyłam równomiernie gorącą masę budyniową. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika. Piekłam 25 min w temp 170 st z grzałką góra dół. Po  25 minutach pieczenia na masę budyniową wyłożyłam równomiernie pianę ubitą z białek i cukru. Wyrównałam łyżką a następnie zrobiłam wzór przy pomocy grzebienia do ciast. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp 160 st z grzałką góra - dół. Piekłam 10 minut. Zimne ciasto schłodziłam przez godzine w lodówce

Masa budyniowa

3 szkl mleka, 2 budynie truskawkowe z cukrem - użyłam Winiary, łyżka cukru, łyżka mąki pszennej - użyłam tortową, łyżka masła, 40 dag truskawek

Umyte truskawki pokroiłam w kostkę mniej więcej 1,5 cm x 1,5 cm. W rondlu zagotowałam 2 szkl mleka z masłem. Do wrzącego mleka wlałam szklanke mleka w ktorej rozpuściłam 2 budynie z łyżką cukru i łyżką mąki. Mieszałam intensywnie do zagotowania - zdjełam z ognia. Do gorącego budyniu dodałam pokrojone truskawki - dokładnie wymieszałam budyń z owocami

Piana

4 białka, 1/2 szkl cukru

Białka mikserem na najwyższych obrotach ubiłam na sztywna pianę. Do sztywnej piany partiami wsypywałam cukier. Miksowałam aż się składniki dokładnie połączyły

Szkl pojemnosc 250 ml

 

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci