Menu

Zasmakuj z Wioletką

Biszkopt z galaretką, truskawkami i kremem

wioletkawojcik

P1770530

 

Biszkopt z galaretką, truskawkami i kremem

Biszkopt

4 jajka, szklanka mąki - użyłam tortową, 1/2 szkl cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać do sztywnej piany partiami cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ale krótko wmieszać mąkę w pianę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st ok 25 min z grzałką góra - dól. Blaszka 22 x 31 cm. Szklanka pojemność 250 ml

Letni biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Jedną część ciasta włożyłam spowrotem do formy zarumienioną stroną do spodu. Na ciasto wyłożyłam równomiernie krem. Krem przykryłam drugą częścią ciasta. Na wierzch ciasta ułożyłam pokrojone w plasterki truskawki, ok 30 dag. Całość zalałam tężejącą galaretką. Schłodziłam w lodówce

Krem

3 szkl mleka, 1/2 szkl cukru, szkl mąki - użyłam tortową, kilka kropel aromatu śmietankowego, kostka miękkiego masła ( 200 g ) opcjonalnie 2 łyżki spirytusu

Zagotowałam w rondlu 1,5 szkl mleka z cukrem. Pozostałe 1,5 szkl mleka zmiksowałam ze szklanką mąki. Do wrzącego mleka wlewałam ciagle mieszając mleko z mąką. Zagotowałam - mieszałam intensywnie by nie było grudek - wystudziłam. Do delikatnie letniego budyniu dodałam aromat i pokrojone miękkie masło. Miksowałam mikserem na najwyższych obrotach kilka minut aż się składniki dobrze połączyły i nie było grudek. Do jednolitego kremu wlałam spirytus - chwilkę miksowałam. Krem ze spirytusem robi się bardziej puszysty. Szklanka poj 250 ml

Galaretka

2 galaretki truskawkowe, 750 ml wody

W rondlu zagotowałam wodę - zdjęłam z ognia. Do gorącej wody wsypałam proszek - mieszałam do całkowitego rozpuszczenia się cukru i żelatyny - wystudziłam - schłodziłam w lodówce

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci