Menu

Zasmakuj z Wioletką

Złota rosa z brzoskwiniami

wioletkawojcik

P1770438

Złota rosa z brzoskwiniami

Ciasto

2 szkl mąki - użyłam tortową, 10 dag masła, pełna łyżka kwaśnej śmietany, 4 żółtka, łyżka cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel śmietankowego aromatu

Do miski wsypałam mąkę, cukier, proszek do pieczenia - wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe składniki - zagniotłam jednolite ciasto. Wyrobionym dobrze ciastem wylepiłam dno wysmarowanej formy 24 x 35 cm. Podpiekłam ciasto w nagrzanym do 180 st piekarniku z grzałką góra - dół 20 min, do ładnego zrumienienia. Na gorące ciasto wyłożyłam masę serową - wyrównałam wierzch. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 st z grzałką góra - dół - bez termoobiegu. Piekłam 55 minut. Gorące ciasto wyjęłam z piekarnika, oprószyłam budyniem w proszku - można mąką ziemniaczaną. Na wierzch ciasta wyłożyłam pianę ubitą z białek. Wyrównałam łyżką a następnie zrobiłam wzór przy pomocy grzebienia do ciast. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp 170 st z grzałką góra - dół. Piekłam 8 minut. Gorący sernik wyjęłam z piekarnika

Masa serowa

Kg białego sera - użyłam  śmietankowy twaróg mielony w kostkach z Czarnkowa, 10 dag stopionego masła, 3 jajka, 3/4 szkl cukru, budyń w proszku śmietankowy z cukrem, kilka kropel aromatu śmietankowego, brzoskwinie w słoiku 680 g

Jajka z cukrem zmiksowałam do białości mikserem na najwyższych obrotach. Do puszystej masy dodałam budyń i aromat - zmiksowałam. Następnie dodałam cały ser i stopione letnie masło. Dokładnie połączyłam składniki mikserem. Na koniec dodałam odsączone z zalewy drobno pokrojone brzoskwinie - wymieszałam całość łyżką

Piana

4 białka, 1/2 szkl cukru

Białka mikserem na najwyższych obrotach ubiłam na sztywna pianę. Do sztywnej piany partiami wsypywałam cukier. Miksowałam aż się składniki dokładnie połączyły

Szkl pojemnosc 250 ml

© Zasmakuj z Wioletką
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci